Sikker kvantekryptering

Den ene dag truer kvantecomputere med at bryde al kryptering. Dagen i dag lover kvantekryptografien en fuldstændig sikker fremtidig kryptering. Forvirret? - så læs her, hvorfor kvantekryptering er sikker.

Dansk arbejde

I Danmark forskes der i avancerede teknikker i kvantekryptering, der kan give sikker kryptering i al overskuelig fremtid. Forskningen er samarbejde mellem fysikere og dataloger. De udnytter de enkelte fysiske elementarpartikler fotoner til at transportere informationer, der ikke kan læses af andre.

Dansk forskning

Ivan Damgaard forsker i kvantekryptering på Datalogi, Aarhus Universitet. Han er medstifter og medejer af virksomheden Cryptomathic, der er et software- og konsulentfirma indenfor kryptering. Han udtaler til PC World Online, at kvantekryptering er efterprøvet i praksis. Lyslederkommunikation baseret på fotoner kører på en prototype på Universitetet. Det nye er, at de kun bruger en enkel foton til at repræsentere en bit information. Fotonerne kan sendes over lysledere, der er op til 40-50 km lange. Det bruges til kvantekryptering. Det er en udfordring, at få teknikken til at køre på længere forbindelser. Problemet er, at fotonerne tabes over lange afstande.

Arbejdet med kvantekryptering foregår på Center for KvanteInformation, CKI. CKI er samarbejde mellem fysikere og datalogi i Århus fra henholdsvis Institut for Fysik og Astronomi (IFA) og DAIMI.

Metoden kan realiseres med standardkomponenter, så det er muligt at indføre den i praktisk anvendelse. De har kontakter til virksomheder. Men der vil gå et par år før der er et brugbart produkt.

Truslen

Truslen

Dagens krypteringsteknologi bygger på matematik og beregninger. Man sender et krypteret signal, som modtageren oversætter ud fra matematiske beregninger med en krypteringsnøgle. Det er muligt med ekstrem stor computerkraft at beregne krypteringsnøglerne og dermed bryde koderne. Så kan fremmede aflytte andres fortrolige kommunikation. Der er en udvikling i gang indenfor krypteringsteknikker, som bruger længere krypteringsnøgler og andre teknikker. Men samtidig bliver de computere, der kan bruges til at bryde koderne også stærkere.

Hvis vi får kvantecomputere, som vi omtalte i artiklen: Sådan fungerer fremtidens kvantecomputer, da vil de eksisterende krypteringsmetoder ikke være sikre mere. Kvantecomputerne har regnekapacitet og metoder, der kan udregne og bryde krypteringskoderne for alle de kendte teknikker, vi har i dag.

Kvantekryptering

Kvantekryptering

I CKI bruger man fotoner enkeltvis til at transportere informationer gennem lysledere. Fotonen er den mindste lyspartikel, der eksisterer. En foton bruges her til at transportere 1 bit gennem lyslederne. I dagens almindelige lysledere bruges lysimpulser, hvor en bit sendes med utallige fotoner.

For sikkerheden i kommunikationen betyder denne anvendelse af enkelte fotoner flere ting:

  • Da man bruger mindre enheder, bliver kommunikationen tilsvarende mere vanskelig at dekode og aflytte. Det giver en øget sikkerhed i kommunikation.

  • Da fotonen er en elementarpartikel, kan man ikke læse den eller måle på den, uden at påvirke dens tilstand. Dette giver det ultimative argument for sikker kommunikation, at en dekodning vil påvirke signalet. Bliver kommunikationen aflyttet, vil modtageren registrere, at der er forstyrrelser på forbindelsen. I forhold til de grundlæggede fysiske love er en passiv aflytning umulig.

    Hermed kan kvantesystemer på en og samme tid både levere den definitive kodeknuser og den definitive krypteringsteknik.

    Videre oplysninger

    CKI har en engelsk forklaring på kvantekryptografi på web-siden:
    http://www.cki.au.dk/qcrypt.html

    DR's Videnom har en artikel om kvante-koder på adressen: http://www.dr.dk/videnom/10telepo/kvantkod.htm




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Ciklum ApS
    Offshore software- og systemudvikling.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere