Stil over formfelterne

Ved at bruge StyleSheet direkte på form-indtastningsfelter kan man se, hvordan resultatet kommer til at se ud, mens man skriver teksten til web-siden ? man slipper for problemet med standard-formindtastningsfelterne, hvor teksten må redigeres i flere omgange, så den passer ind i et fast layout. Se her hvordan.

WYSIWYG

Brugen af web-baserede sider til intern og ekstern nyhedsinformation er steget markant inden for de seneste to år. Det skyldes specielt den fleksibilitet, som HTML-siderne giver.

Modsat brugeren, som læser den endeligt formaterede information, løber forfatteren til informationsteksterne tit ind i et problem. Teksten udarbejdes oftest i et standard form-indtastningsfelt, og det afspejler på ingen måde det endelige resultat.

Problemet kan løses ved at bruge StyleSheet-tags på form-indtastningsfelterne ? dermed er det muligt at udarbejde en What-You-See-Is-What-You-Get (WYSIWYG) grænseflade, som i indtastningsøjeblikket viser, hvordan resultatet kommer til at se ud.

Hermed kan skribenten spares for mange rettelser og omskrivninger, hvis et stramt layout gør, at lange overskrifter og indledninger får linien til at ?knække? uheldigt.

Det skal nævnes, at den følgende kode er rettet imod Internet Explorer-browseren, da Netscape ikke kan håndtere alle de viste formateringskoder.

Brugen af Cascading Style Sheets (CSS) og DHTML er på ingen måde noget nyt i forbindelse med visuel og funktionel optimering af web-sider. Det er i dag en udbredt måde at give websiden et løft på.

Danske Jakob Nielsen har længe slået på tromme for både visuelt og funktionsmæssigt bedre websteder. I sin bog Designing Web Usability (ISBN 1-56205-810-X) ? anmeldt i PC World nr. 8/2000 ? kommer han netop ind på disse problemstillinger ? men hvor han kommenterer godt og dårligt ud fra eksisterende websider, giver vi her et simpelt eksempel på, hvordan det kan gøres i praksis.

Der er med vilje ikke kælet for det egentlige layout, da formålet er at vise, hvordan man med enkle midler kan opnå en stor effekt.

<B>Denne artikel blev bragt i PC World nummer 20/2000.</B>

Sådan gør du

Den normale kode til oprettelse af indtastningsfelter i en FORM-tag resulterer i et standard-udseende, som kendes fra særdeles mange websider. Problemet er, at designet ikke giver skribenten nogen form for indikation af, at den indtastede tekst muligvis ikke kommer til at se sådan ud for brugeren, der læser den. Resultatet kan være, at teksten skal rettes til i flere tempi, så den passer ind i et fastdefineret layout.

<CENTER><Picture Id="668"/></CENTER>

<CENTER><Picture Id="669"/></CENTER>

Tilføjer man en StyleSheet-definering til den første udgave, kan man formatere FORM-indholdet og visuelt angive, hvordan resultatet kommer til at se ud.

<CENTER><Picture Id="670"/></CENTER>

I den viste udgave er der kun benyttet de typiske formateringskoder til styring af fonten. Indtastningsfeltet formateres ved at tildele en kode med CLASS-værdien, svarende til den ønskede formatering i StyleSheet-definering. Der er allerede formateret til den endelige font-type og størrelse, så felternes bredde skal nu også justeres for at passe ind i layoutet. Resultatet er, at skribenten under skrivningen kan se, hvordan teksten præsenteres for læseren, da det samme StyleSheet bruges til fremvisningen på den endelige side. Brugbarheden er dermed hævet betragteligt.

<CENTER><Picture Id="671"/></CENTER>

Kant og farve

Vil man for alvor give skribenten følelsen af, at han arbejder i en HTML WYSIWYG-editor, kan man ligeledes styre indtastningsfelternes kant og baggrundsfarve. I dette eksempel er der tilføjet border-style, border-color, border-width og background-color til StyleSheet-defineringen (markeret med blå).

<CENTER><Picture Id="672"/></CENTER>

Resultatet er enestående, da man direkte kan se, hvordan ens tekst kommer til at se ud. Læg specielt mærke til formateringen af det indtastningsfelt, der bruges til selve teksten, hvor border-style er sat til ?dotted?. Det giver skribenten en idé om, hvor de fysiske grænser for indtastningsfeltet befinder sig. På Microsoft Developer Networks side om DHTML-koderne vil man kunne se de nuværende ni mulige værdier for ?border-style?.

<CENTER><Picture Id="673"/></CENTER>

Det publicerede materiale ligner til forveksling den brugergrænseflade, som skribenten skrev teksten i. På siden bruges StyleSheet-defineringen fra eksempel 2 til at fremvise det endelige resultat til læseren.

<CENTER><Picture Id="674"/></CENTER>

Formateringskoderne

<B>Formateringskoderne</B>
De fleste, som har interesse i udarbejdelse af hjemmesider, har også prøvet at se den bagvedliggende kode, hvis man finder et websted, der viser noget nyt og spændende.

I så fald er man tit stødt på start-tag'en <STYLE TYPE="text/css">, hvor de mest brugte DHTML-funktioner ? som font-size, font-family, color og font-weight ? benyttes. Med disse kan man definere, hvor stor fonten skal være, hvilken skrifttype der bruges, fontens farve og om den skal være normal, fed, kursiv eller for eksempel understreget.

Disse bruges i store dele af en typisk webside i dag og aktiveres med HTML-tag'en <FONT CLASS="navn_på_style">. Denne start-tag afsluttes på behørig vis med </FONT>. Al tekst, som findes mellem start- og slut-tag, formateres til den ønskede font-type, farve og størrelse.

Styling af indtastningsfelter

Styling af indtastningsfelter
Det er muligt ud fra HTML version 4.0-standarden at tildele en 'class' til andre objekter i HTML-koden. Det kan for eksempel være de felter, som benyttes i forbindelse med FORM-tag'en.

Tilføjer man et par ekstra muligheder i sin STYLE-definering, kan man også styre måden, indtastningsfelterne INPUT TYPE="text" og TEXTAREA fremvises på.

Det er muligt at formatere sin side så meget, at det ser ud som om man indtaster tekst på en 'glat' HTML-side. Her er det kun formateringen af TEXTAREA, som afslører, at man arbejder i et FORM-felt, idet denne tag viser muligheden for at scrolle.

Resultatet af formateringen er, at skribenten får WYSIWYG-muligheden direkte i arbejdsprocessen, da grænsefladen afspejler, hvordan den endelige tekst vises til læseren.

Internet-referencer
På Microsoft Developer Network (MSDN) har man mulighed for at se alle de næsten 500 kommandoer, der kan bruges i forbindelse med DHTML og StyleSheet. Den følgende webadresse indeholder oversigten ? man klikker blot på den ønskede kommando og får herefter vist de mulige parametre:
http://msdn.microsoft.com/workshop/author/dhtml/reference/properties.asp
Ønsker man mere overordnet information om brugen af denne måde at kode på, er adressen http://www.w3.org/Style/ absolut et besøg værd. Her er der mulighed for at få en bred introduktion til, hvad CSS er ? samt hvor, hvordan og hvorfor det bør bruges. Det er ligeledes uddrag fra Jakob Nielsens bog.




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere