Visual Basic programmering af ADO-databaser

Denne bog viser dig, hvordan du programmer dataobjekter og databaser med Visual Basic. Den giver praktisk anvisning i programmering med Microsofts ADO (ActiveX Data Objects).

Til VB databaser

Visual Basic programmører, som arbejder med databaser, får her 600 sider ny brugbar viden.

Rob Macdonald har skrevet bogen: Serious ADO: Universal Data Access with Visual Basic. Bogen kommer med en CD-ROM, der indeholder kildetekst til alle eksemplerne, som den seriøse læser selv kan arbejde videre med. Bogen er en hands-on anvisning for programmører.

Bogen er målrettet til Visual Basic programmører, der skal skrive ADO programmer. ADO er ActiveX Data Objects. Det forudsættes, at læseren kan programmere Visual Basic til Windows og har en ide om, hvordan man kommunikerer med databaser. Desuden rummer bogen nogle eksempler, der kræver SQLServer 7.

Macdonald skriver klart og målrettet om programmering med databaser. Ligesom han giver læserne eksempler, som de selv kan arbejde med. Bogen kan betragtes som en operationel rejsebeskrivelse i ADO-programmering. Macdonald påpeger indledningsvis, at dette diagram her bør enhver ADO-programmør have foran sig på turen:


Figuren viser de grundlæggende klasser i ADO-objektmodellen og deres relationer. Macdonald gennemgår dem i sine eksempler.

Hvad er ADO?

Hvad er ADO?

ActiveX Data Objects (ADO) er en central teknologi for datahåndtering, som Microsoft giver programmørerne. Med ADO får de et værktøj til at programmere data og databaser til ethvert Windows-system. ADO bygger videre på ældre anvendte teknologier som for eksempel OLE DB. Samtidig er ADO Microsofts fremtidige koncept for programmering af databaser og databehandling. Microsoft har annonceret en videreudvikling af konceptet til ADO+ i forbindelse med firmaets .Net-platform.

ADO bygger på, overtager og erstatter Open DataBase Connectivity (ODBC). ODBC har mange hidtil brugt til at forbinde Windows-aplikationer med databaser. ODBC-DLL modulet giver programmer adgang til database-systemer, som anvender Structured Query Language (SQL). ADO kan bygge videre på ODBC, men Macdonald forudser, at ODBC stille og roligt forsvinder til fordel for ADO.

ADO giver programmøren en Microsoft standard for arbejdet med data, databaser og dataflow.

Stored Procedures og OLAP

Stored Procedures og OLAP

Bogen giver en række teknologiske pointer om programmering af databaser i Microsofts Visual Basic miljø. Pointerne bliver illustreret med programkode og figurer. Ud over bogens basale indføring i ADO kan vi kort nævne to teknologier som bogen uddyber:

  • ADO programmering omfatter Stored Procedures
    Databaserne kan indeholde andet end data; de kan også håndtere procedurer. Her indeholder databasen serier af kommandoer, som kan udføres på andre data i basen. Disse procedurer lagres og udføres i samme databasesystem. Det giver hurtigere afvikling og mindre datatransport i computersystemet som helhed. Visual Basic-programmøren får med ADO mulighed for at arbejde med denne teknik og kan dermed optimere effektiviteten af databasen.

  • Multidimensional ADO (ADOMD)
    Macdonald tager udgangspunkt i traditionelle relationelle databaser, der er opbygget med tabeller. Men i kapitlet om ADOMD fører han læseren over til OLAP. OnLine Analytical Processing, OLAP er en databasemodel, hvor de traditionelle tabeller er erstattet af en 3-dimensionel kube. Den kan betragtes fra flere sider. Det betyder, at man kan arbejde med en datamængde ud fra mange forskellige synsvinkler.
    Macdonald illustrerer, hvordan man kan programmere disse flerdimensionelle datamodeller og efterlader så læseren der. Han slutter med at vise, at man med Visual Basic, ADO og SQLServer 7 kan programmere OLAP-databaser til for eksempel datawarehouse.

    Serious ADO: Universal Data Access with Visual Basic
    Rob Macdonald
    Apress, 2000, distribueres af Springer-Verlag
    ISBN 1-893115-19-4
    616 sider med CD-ROM




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Jobindex Media A/S
    Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere