Internet kræver softwarekomponter

Her forklarer vi visionen bag softwarekomponenterne, som er de store leverandørers strategi til fremtidens produktion og distribution af software.

Artikel

De store softwarevirksomheder som Microsoft, IBM, Sun og mange programmører arbejder med softwarekomponenter. Udviklingen af software præges af ideen om at bygge servere på internet, der leverer programmer til alle nettets computere som Lego-klodser.

Vi finder forståelsen af softwarekomponenter med en nøgle, der hedder genbrug.

Udgangspunktet er, at vi har konstrueret et produkt, som vi vil genbruge senere - så vi undgår at lave det om. Computerudviklingen giver genbrug i mange faser.

Programmering
Genbrug er et tema, der er ældre end computerindustrien. Ideen er, at samme program skal genbruges på mange maskiner, og samme maskine skal genbruges til forskellige opgaver. Det er den basale ide i al programmering .

  • Samme computer kører mange forskellige programmer til forskellige formål.

  • Programmører kan skrive programmer, som mange maskiner med forskellige brugere kan køre.

    Ideen med at alle programmer kan køre på alle computere er god og gammel. Men den er aldrig realiseret. Først var programmerne i praksis bundet til hardware med specifik processor. Det problem blev teknisk løst med styresystemet.

    Styresystemer
    Styresystemer som DOS, Windows og UNIX isolerer elektronikken fra programmerne. Det sikrer, at du ikke skal reinstallere dine programmer, hver gang du skifter printer, skærm eller andet. Styresystemet og driverne understøtter, at programmerne kører nogenlunde videre som før. Styresystemet bygger en bro, som giver både maskiner og programmer en neutral genbrugelig flade:

  • Maskinen styres via styresystemet og drivere, uafhængigt af programmer

  • Programmerne bygges på styresystemets interface, uafhængigt af maskinen

    Men på dette sted i historien viser det sig, at programmerne stadig er dybt afhængig af platformen - styresystemet. Det er kostbart at overføre store programmer til andre styresystemer.

    Denne binding bruger virksomheder som Microsoft til at sikre deres egne produkter. Windows-programmer kan umuligt genbruges på en Mac. Dermed er den oprindelige ide med uafhængighed og genbrug udskudt.

    Objektorienteret genbrug
    Argumentet for objektorienteret programmering er også genbrug. Når programmørerne organiserer deres programmer systematisk i objekter og klasser, kan programmører anvende moduler, som andre har lavet. Når dagens programmører udvikler software, skriver de kun en mindre del af programkoden selv. De basale funktioner hentes ind fra klassebiblioteker. Disse biblioteker følger altid med kompilerne, og de indeholder de funktioner som alle programmer har brug for.

    Den objektorienterede filosofi understøtter genbrug for programmører, men den medførte også, at få linier programkode giver programmer på mange megabytes. Når programmerne bygges skal der en masse objekter med før det fungerer med de moderne grafiske brugerflader.

    Men genbruget i objektorienteret programmering er programmørernes genbrug af programkode. Det er programmørerne, der arbejder med objekter og klasser. Når brugerne får det, er produktet blevet til et voldsomt stort program, der kun kan distribueres på CD-ROM, hvor alle programmørernes moduler er lænket sammen i en gigantisk portion spaghetti.

    Microsoft Windows og Microsoft Office er gode eksempler på disse store programmerpakker, som tilbyder en stor totalløsning for computerbrugerne.

    Med udbredelsen af internet og med interessen i at distribuere programmer over nettet, er sådanne store programmer ikke relevante. Her er idealet små programmer, der hurtigt overføres.

    Softwarekomponenter
    Softwarekomponenter er et varmt emne idag. Ideen er, at servere på internet kan levere aktive komponenter til alle. Komponenterne er funktioner pakket ind i små moduler, som kan køres på alle internet-computere. Komponenterne giver aktive programmer i modsætning til de passive web-sider, der idag dominerer internettet.

    De store softwarefirmaer fører dette videre i strategien, at brugerne ikke skal købe programmerne, og selv have ansvaret for at de vedligeholdes. I fremtiden kan brugerne abonnere på programmer hos leverandører, som distribuerer dem over internet. Dette benyttes allerede idag ved internet-software. Her kan du opleve, at der automatisk åbnes vindue, som tilbyder dig en opgradering via internet til næste version af programmet.

    Sun formulerede med Java sloganet for internet-programmering: write once - run everywhere. Hvilket er en ny-formulering af drømmen om det totale genbrug.

    Her står situationen idag: Softwarekomponenter er genbrugelige Lego-klodser, som via internet kan distribueres til alle og enhver i en funktionel form. Men der er intens konkurrence om at beherske platformen for dette, for kontrollerer man grundlaget for systemet, da har man en stærk position i den videre udvikling.

    Java-miljøet tilbyder komponenter, som er knyttet til sprogets platform. Microsofts tilbyder ActiveX komponenter, som er tæt knyttet til styresystemet Windows med deres programmer.

    I Danmark har Forskningsministeriet frarådet offentlige institutioner i at bruge ActiveX komponenter på websider, fordi de gør brugerne afhængig af en firmaspecifik browser. Fødslen af den universelle genbrugelige softwarekomponent er hård.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    itm8 A/S
    Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere