Visual Studio

Med programpakken Visual Studio fra Microsoft får udviklere en fabrik til at bygge softwarekomponenter til brugerne og internet. Pakken byder på tidens teknologier og giver frihed til at bruge flere programmeringssprog. Men det sker på Microsofts betingelser.

Artikel

Vil du arbejde praktisk med de nye teknologier og sprog, som vi har omtalt i en stribe artikler, er Visual Studio fra Microsoft en mulighed.

Programmørens platform i Microsofts verden er Visual Studio, der iøjeblikket sælges i version 6. Dertil findes der flere opdateringer på internet. Den store pakke er en hel fabrik til fremstilling af programmer og softwarekomponenter, der giver programmørerne friheden til at vælge sprog og værktøjer. På den anden side forudsættes det, at man holder sig indenfor Microsofts platform.

Visual Studio har en central rolle i Microsofts .Net-strategi. Programpakken giver udviklere den praktiske adgang til .Net, idet .Net-applikationer kan med tiden opbygges med Visual Studio.

Langt fra de gamle compilere
Visual Studio indeholder compilere til flere programmeringssprog , men samtidig repræsenterer programpakken netop udviklingen bort fra sprog-defineret programmering.

Der var engang, hvor programmører brugte en editor, kompiler og et par andre værktøjer. Kompileren oversatte programmørens kildetekst, og deraf blev der genereret et program. Programmet blev bundet til styresystemet, og de var skrevet i et specifikt programmeringssprog som Pascal eller C. Et Pascal-program og et program i C-sproget kunne vanskeligt kombineres.

Visual Studio er langt fra disse gamle dage. Programpakken bygger ikke specifikt på ét sprog men understøtter flere sprog fra Visual C++ til Visual Basic. I næste version kommer det nye C#-sprog med i pakken.

Frit valg af programmeringssprog
Microsoft bruger deres Intermediate Language (IL) til at opnå uafhængigheden af sprog. Microsoft har indskudt IL som neutralt sprog, som en slags fælles esperanto-sprog i udviklingssystemet. Alle .Net-kompilerne kobles til IL, så de kan deltage i sprogfællesskabet.

Programmet i IL bliver oversat til processorens maskinkoder ved indlæsning
eller af en just-in-time kompilere. Det er samme teknologi som bruges i Java-miljøet.

Den bytecode som programmerne oversættes til, bliver håndteret af Common Language Runtime (CLR). Denne CLR sikrer,at alle programmeringssprog deler et stort sæt af fælles ressourcer og følger samme model for objektorienteret programmering, sikkerhed datatyper, alle .Net-basis-klasser, diverse værktøjer og administration af kode.

Det betyder, at programmørerne kan skrive i eget valgfrit sprog. De kan også fejlrette programkode på applikationer, der er skrevet i forskellige programmeringssprog.

I forlængelse heraf kommer Microsoft?s nye sprog C# ikke med et klassebibliotek. Klassebiblioteker giver programmørerne en stor mængde kode til at bygge ovenpå, og de indholder de basale funktioner i forhold til styresystemet. Det var tidligere almindeligt for de objektorienterede programmeringssprog, at der kom et ganske stort klassebibliotek med kompilerne. Men ved C# er det planen, at programmørerne istedet skal bygge deres programmer på den generelle komponentbase. Denne komponentbase kan C# bruge på lige fod med Visual Basic og Visual C++.

Alt i alt betyder det, at Visual Studio kan håndtere mange forskellige sprog, der alle kan bygge på samme IL-sprog og alle kan arbejde med og på komponentbasen. Har du i forvejen vigtige programelementer i C++, kan det rekonstrueres til en komponent, som andre programmører med Visual Basic derefter kan anvende.

Nye tendenser i Visual Studio.Net
Visual Studio indeholder mange andre aspekter. De elementer, der er på vej ind i udviklingsprogrammet, omfatter - ud over IL-sproget nævnt ovenfor - følgende:

  • Det nye C# sprog giver blandt andet mulighed for direkte kobling til datasproget XML.

  • En samling basekomponenter, som udviklerne kan bygge videre på.

  • Videreudvikling af Active Data Objects, ADO+, hvortil kommer protokoller som Simple Object Access Protocol (SOAP) og datassproget XML

  • ASP+ er en videreudvikling af Active Server Pages, der i denne sammenhæng bruges til distribution af komponenter over internet.

    Til internet
    Disse udviklingenstendenser afspejler den fokus, der er på programmering af komponenter til internet.

    Microsoft bruger begrebet ?Web Services? om deres byggeklodser, der kan anvendes til konstruktion af distribuerede webbaserede applikationer. Web Services er baseret på XML-datasproget og på web-forbindelser med protokollen HTTP. Her kan udviklerne anvende SOAP til integrere internet i applikationerne. I Visual Studio pakken finder programmører også Win Forms og Web Forms, der er nye komponent biblioteker til bygge brugerinterface.

    Visual Studio udviklingssystemet giver store friheder for udviklerne. Med programpakken kan man integrere programmerne med Windows styresystemerne. Men de applikationer og komponenter, som produceres er bundet til Microsofts standarder.

    Der findes alternative produkter til Microsoft?s Visual Studio fra andre firmaer. For eksempel leverer IBM en omfattende programpakke kaldet WebSphere, som understøtter mange af de samme standarder.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    itm8 A/S
    Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere