Dot Net - Microsofts kovending

Microsoft annoncerede sin .Net strategi i sommers, og virksomheden arbejder med lancering af produkter til platformen for fremtidens internet. Hvor vil Microsoft hen med sin nye strategi?

Indhold

Microsoft præsenterede i sommer deres strategi kaldet .Net (dot-net) som den nye platform til næste generation af internettet. Den signalerer, hvilke systemer og standarder, Microsoft regner med at brugere og udviklere skal anvende i årene fremover.

Det er ikke revolutionerende nyt i forhold til udviklingen på internet, men det markerer en ny position for Microsoft. Det ses tydeligere, hvis man tænker på Microsofts stærke position indenfor styresystemer.

Det radikale skift for Microsoft
Microsoft har global succes med deres Windows platform, og Windows styrer flertallet af verdens pc´ere. De programmer og enheder, der ikke er kompatible med Windows, er udelukket fra det store pc-marked.

Denne dominans på styresystemer har givet Microsoft kontrol over pc-platformen, hvor firmaet leverer Officeprogrammer, udviklingssoftware samt software til servere og services. Denne platform har Microsoft udbygget med applikationer til internet samt værktøjer til web-publisering.

I forlængelse heraf kunne man forvente, at fremtiden bød på endnu større og omfangsrige programpakker fra Microsoft. Men med .Net viser firmaet, at det flytter fokus fra de store programpakker over mod distribuerede softwarekomponenter og software som service.

.Net som fremtidens platform
Microsoft lancerer deres dot-Net-strategi under overskrifter som ".Net, den nye platform til næste generation af Internettet", hvor internettet overtager pladsen som primær platform fra Windows.

Der er næppe tvivl om, at Microsoft vil benytte deres styrke fra Windows til at få magt over internet-platformen. Men strategien signalerer et skift i fokus, hvor internet bliver primær platform for fremtidens computeranvendelse fremfor specifikke styresystemer.

Firmaet tegner en ny tolkning af software som produkt og vare, som omfatter følgende ideer:

  • Software lanceres som komponenter, som distribueres via internet, - i modsætning til de store pakker med CD-ROM´er, som købes i forretninger.

  • Software sælges som service, der leveres fortløbende, - i modsætning til statiske produkter. Dermed kan opdateringer foretages automatisk, så omkostninger til vedligeholdelse minimeres.

  • Platformen for softwarekomponenterne er .Net med tilhørende framework. Dermed kan brugere og udviklere bygge på samme platform på tværs af internet.

  • Internet er platform for mange styresystemer og mange applikationer.

  • Der formidles funktionelle informationer på internet, i modsætning til passive data som idag dominerer. Her bruges XML som datasprog, der giver meningsfulde informationer.

    Det er ikke nye ideer i internettets verden. Andre aktører har lanceret lignende ideerne før. Men for Microsoft som leverandør af den tunge Windows klient, er det nye perspektiver.

    Microsoft introducerede Internet Explorer som en applikation til Windows-platformen. Web-formatet HTML blev introduceret som filformater for Office applikationer. I denne udbygning af Windows-miljøet med anvendelse af internet, bibeholdt den traditionelle Windows platform sin status som det personlige system for brugerne. Med browseren kunne brugeren læse dokumenter på Internet, ganske som applikationerne kunne læse data fra disketter.

    Med .Net-stategien signaler Microft planer om at vende dette om. Den før hen tunge personlige Windows klient skal aktiveres, blive tynd klient og integreres på internettet.

    Hvad vil Microsoft gøre?
    Microsofts præsentation af strategien efterlader flere åbne spørgsmål. Men ikke desto mindre bliver firmaets hovedprodukter løbende koblet op på .Net strategien. De vigtige softwareprodukter integreres i .Net konceptet, og de annonceres i nye .net-versioner. Microsoft tuner deres produktsortiment til at få mere markant profil i forhold til internet.

    I strategien er der tre teknologiske grundpiller, der skal levere informationerne på internet:

    1. Web-baserede applikationer, hvor der bruges dynamisk HTML eller ActiveX kontroller

    2. Servere med Active Server Pages teknologi.

    3. Anvendelse af Microsoft servere som backend til web-services.

    Det spændende spørgsmål er, hvad der skal koble den nye .Net platform sammen, hvis Windows får sin rolle reduceret? Hvordan vil Microsoft integrere sine løsninger på internet? Microsoft har allerede netværk og services kørende på internet efter de almindelige standarder. Men hertil tilføjer Microsoft en udvikling af:

    1. XML er datasproget, der skal binde det hele sammen. Det suppleres med Microsofts internet-protokol: SOAP (Simple Object Access Protocol), der bygger på en kombination af http og XML.

    2. Udviklingsplatformen i form af Visual Studio integreres i .Net. Udviklere kan dermed skrive softwarekomponenter i Visual Basic, C++, (Java) og fremover i C#. Hvor C#-sproget er specielt designet til programmering af softwarekomponenter baseret på .Net´s framework.

    Dette sætter vores tidligere omtale af C#-sproget i perspektiv. Sproget er mere tænkt som et element i .Net strategien, snarere end som et udviklingstrin i programmeringssprog.

    Under alle omstændigheder betyder .Net-stategien en intensivering af computerindustriens magtkamp om internettet som platform.




  • Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Ciklum ApS
    Offshore software- og systemudvikling.

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere