Et nyt EU-direktiv om forbrugerbeskyttelse er med Danmarks hjælp ved at blive vedtaget, selvom direktivet ifølge en række erhvervsorganisationer lægger en bombe under internet-handlen.
Direktivforslaget dikterer, at forbrugere, der fortryder et køb på internettet, skal kunne få pengene refunderet allerede *før* varen er sendt tilbage til e-butikken. De skal blot kunne fremvise dokumentation for at pakken er indleveret til en fragtmand eller et postkontor.
Den detalje vil helt sikkert føre til svindel i metermål, mener organisationerne Dansk Erhverv og FDIH:
”Forslaget beskytter kun de kriminelle. Det vil være dybt skadeligt for e-handlen og det store flertal af hæderlige forbrugere, der kommer til at betale mere for deres varer,” siger Lone Rasmussen, der er forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv.
Trods organisationens højlydte protester har den danske regering ifølge Berlingske Business sagt ja til direktivforslaget. Det skete i går på et lukket møde i Bruxelles, hvor den danske EU-ambassadør tilsluttede sig direktivforslaget uden modstand.
Kun Spanien og Østrig gav ifølge avisen udtryk for problemer med at tilslutte sig direktivet, der dermed har stor sandsynlighed for at blive vedtaget af et flertal i ministerrådet.
”Allerede med de nuværende regler oplever netvirksomhederne dagligt eksempler på varer, der sendes tilbage, selvom de er brugt, eller hvor indholdet i kassen er skiftet ud med noget værdiløst. Den adfærd kan virksomhederne ikke beskytte sig mod, hvis den nye bestemmelse vedtages,” siger Dansk Erhvervs Lone Rasmussen.
FDIHs direktør Annette Falberg har tidligere over for Computerworld slået fast, at bestemmelsen om tilbagebetaling vil føre til markante prisforhøjelser, fordi netbutikkerne er nødt til at få dækket en større omkostningsbyrde.