Artikel top billede

Få danskere tager afstand fra piratkopiering

Syv ud af ti danskere mener, at det er ok at hente film og musik uden at betale for det.

Selv om Søren Fauli har fortalt os, at man ikke må tage piratkopier, så lader det ikke til, at budskabet er nået frem til alle danskere. Tværtimod.

Holdningen til piratkopierede underholdning er meget afslappet i Danmark.

Det viser en aktuel undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed om danskernes moralbegreb i 2010.

Syv ud af ti danskerne mener, at det i en eller anden udstrækning er i orden at kopiere musik og film uden at betale for det. Den store gruppe danskere accepterer dog kun piratkopiering, hvis kopieringen udelukkende sker til eget brug 

De adspurgte i undersøgelsen skulle svare på en skala fra 1 til 10, om det er ok at piratkopiere musik fra internettet til
eget brug. Cirka 30 procent svarede "1" og gav på den måde udtryk for, at det under ingen omstændigheder kunne accepteres.

Den resterende gruppe på 70 procent kan deles op i grupper, der i et eller andet omfang accepterer, at der finder kopiering sted. 
50 procent svarede mellem 2 og 6. Gruppen har en skepsis over for piratkopiering, men synes altså ikke, at det er helt uacceptabelt. De sidste cirka 20 procent accepterer stort set eller fuldt ud piratkopiering.
 

Du må ikke tjene penge

Den repræsentative gruppe er også blevet spurgt, om det er ok at kopiere programmer.

Her finder man samme afslappede holdning som ved musik og film. Altså kun 30 procent, der tager decideret afstand fra det.

Det interessante er, at den holdning stort set er uændret siden siden 1997, hvor danskerne blev spurgt om det samme.

Forskningsenheden gætter på, at den konstante afslappede holdning til piratkopieret software hænger sammen med, at lovgivningen er uklar, og at der sjældent sker retsforfølgelse.

Danskerne bliver dog noget mere lovlydige, når man spørger dem, om det er ok at tjene penge på piratkopieret materiale. Tre ud af fire mener ikke, at det er ok at tjene penge på piratkopiering.

Rockwool Fondens Forskningsenhed har set nærmere på, hvordan det generelt står til med danskernes moral og etik. Se hele publikationen her (pdf).

I undersøgelsen kan man for eksempel også læse, at det kun er en tredjdel af danskerne, der tager konsekvent afstand til forsikringssvindel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere