Artikel top billede

Få danskere tager afstand fra piratkopiering

Syv ud af ti danskere mener, at det er ok at hente film og musik uden at betale for det.

Selv om Søren Fauli har fortalt os, at man ikke må tage piratkopier, så lader det ikke til, at budskabet er nået frem til alle danskere. Tværtimod.

Holdningen til piratkopierede underholdning er meget afslappet i Danmark.

Det viser en aktuel undersøgelse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed om danskernes moralbegreb i 2010.

Syv ud af ti danskerne mener, at det i en eller anden udstrækning er i orden at kopiere musik og film uden at betale for det. Den store gruppe danskere accepterer dog kun piratkopiering, hvis kopieringen udelukkende sker til eget brug 

De adspurgte i undersøgelsen skulle svare på en skala fra 1 til 10, om det er ok at piratkopiere musik fra internettet til
eget brug. Cirka 30 procent svarede "1" og gav på den måde udtryk for, at det under ingen omstændigheder kunne accepteres.

Den resterende gruppe på 70 procent kan deles op i grupper, der i et eller andet omfang accepterer, at der finder kopiering sted. 
50 procent svarede mellem 2 og 6. Gruppen har en skepsis over for piratkopiering, men synes altså ikke, at det er helt uacceptabelt. De sidste cirka 20 procent accepterer stort set eller fuldt ud piratkopiering.
 

Du må ikke tjene penge

Den repræsentative gruppe er også blevet spurgt, om det er ok at kopiere programmer.

Her finder man samme afslappede holdning som ved musik og film. Altså kun 30 procent, der tager decideret afstand fra det.

Det interessante er, at den holdning stort set er uændret siden siden 1997, hvor danskerne blev spurgt om det samme.

Forskningsenheden gætter på, at den konstante afslappede holdning til piratkopieret software hænger sammen med, at lovgivningen er uklar, og at der sjældent sker retsforfølgelse.

Danskerne bliver dog noget mere lovlydige, når man spørger dem, om det er ok at tjene penge på piratkopieret materiale. Tre ud af fire mener ikke, at det er ok at tjene penge på piratkopiering.

Rockwool Fondens Forskningsenhed har set nærmere på, hvordan det generelt står til med danskernes moral og etik. Se hele publikationen her (pdf).

I undersøgelsen kan man for eksempel også læse, at det kun er en tredjdel af danskerne, der tager konsekvent afstand til forsikringssvindel.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere