It-kyndige er oftere pirater

Ny dansk undersøgelse blandt unge akademikere viser, at it-kyndige ofte henter materiale ulovligt.

Unge, som er dygtige til at bruge computere, er oftere pirater.

Det viser en undersøgelse fra Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde, som hører under fagforeningen Akademikernes Centralorganisation. Undersøgelsen er lavet på baggrund af - anonyme - spørgeskemasvar fra 370 studerende eller nyuddannede ved højere læreanstalter, mens 25 personer er blevet interviewet.

"De unges it-kundskaber og forbruget af underholdningsfiler er af betydning for, hvordan de tilegner sig underholdningsfiler," fastslår rapporten på baggrund af interviews.

Støtte til små kunstnere
Undersøgelsen fortæller også, hvilke argumenter unge bruger for at hente film og musik ulovligt:

"Der er tre hovedargumenter for valget af ulovlig tilegnelse af underholdningsfiler: Funktionalitet, tilgængelighed og udvalg," skriver rapporten.

"Funktionaliteten og udvalget er særdeles appellerende til det moderne, unge menneske der vil være uafhængig af faste sendetider og et begrænset udvalg," fortsætter den.

Paradoksalt nok, så deler fildelerne ofte ikke de værker, de har hentet ulovligt, selvom det er en del af torrent-konceptet, viser undersøgelsen.

"Til trods for at torrentsidernes præmis er, at man deler sine downloads med andre, er det kun én af interviewpersonerne der lever op til præmissen; resten afholder sig fra at stille filer til rådighed for andre brugere og erkender deres usolidaritet, men finder det ikke pinligt," står der i rapporten.

Hjemmelavet moral
Undersøgelsen viser også, at netpiraterne har lavet deres egen etik for, hvornår de kan hente værker ulovligt.

"Jo større kunstnerens formue og omdømme er, desto mindre betydning tillægger man det, om man tilegner sig værket ulovligt. Jo mindre kunstnerens formue og omdømme er, desto større betydning tillægger man det, at man tilegner sig værket lovligt og derved sikrer kunstneres indtjening.

Grænsen er meget flydende.

"Dog kan ingen definere en grænse mellem lille og stor kunstner. Den selvbestaltede etik og norm er på én gang en følge af internettets udvikling og muligheden for at sprede digitale filer og de unges forestilling om en kapitalstærk og grådig industri, man ikke skal sympatisere med," står der i rapporten.

Til gengæld er holdningen meget udbredt - selv blandt folk, som ikke piratkopierer.

"Det bemærkelsesværdige er, at denne holdning er udpræget blandt de fleste unge i alle kategorier, hvilket antyder en overordnet social accept af at tilegne sig underholdningsfiler ulovligt," står der i rapporten.

Piratkopiering af programmer
På studier, hvor eleverne skal bruge dyre it-programmer, er det helt almindeligt at piratkopiere programmerne. De studerende synes angiveligt selv, at det er problematisk, men nødvendigt.

"Priserne kan overstige titusinde kroner per program, og der er således skabt en kultur hvor ulovlige kopier er en integreret del af studiet. Det er studerende fra LIFE, Kunstakademiets Arkitektskole og DTU der beretter om kulturen, som de gerne ønsker ændret. De berørte foreslår en model som Aarhus Arkitektskole har indført, hvor man som studerende betaler semesterabonnementer (250 kr.), mod at kunne anvende de relevante programmer et semester," står der i rapporten.

Af de 370 er det kun 25 - altså syv procent - som siger, at de er ligeglade med ophavsretslovgivningen. Derudover har 34 procent i nogle tilfælde bevidst valgt at overtræde reglerne. Resten, altså lidt over halvdelen, forsøger overvejene at respektere ophavsretten. Kvinder er overrepræsenterede i gruppen af lovlydige - dog kun i lille grad.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere