USA retter spionsatellitter mod sine egne borgere

De amerikanske spionsatellitter skal fremover bruges til at overvåge landets egne borgere. Hidtil har de usynlige øjne i himlen kun været rettet mod udlandet.

For første gang skal det amerikanske netværk af spionsatellitter i kredsløb om Jorden bruges til at spionere inden for USAs egne grænser. Det er avisen Wall Street Journal, der har afsløret at den øverste ansvarlige for landets efterretningstjenester, Michael McConnell, allerede for tre måneder siden besluttede at stille satellitterne til rådighed for politiet og andre myndigheder i USA.

Indtil nu har politiet kun haft adgang til luftbilleder fra helikoptere og fly, men fremover kan mistænkte personer eller mulige skjulesteder for kriminelle overvåges med spionsatellitter, som også kan registre varme, kemiske spor og andet, der kan hjælpe i efterforskningen. De samme satellitter bruges i dag til at opspore terrorister i Irak og Afghanistan.

Planerne har allerede udløst kritik fra borgerrets-aktivister, som frygter at overvågningen vil føre til krænkelser af privatlivets fred.

»Ikke nok med, at overvågningen er meget indtrængende og allestedsnærværende, den er også usynlig. Og derfor er den også meget farlig,« siger Gregory Nojeim fra Center for Democracy and Technology til Wall Street Journal.

De lovgivningsmæssige rammer for satellitbaseret overvågning af borgerne er ikke endnu på plads. Tidligere har politiet også haft mulighed for at søge om indsigt i data fra spionsatellitter, men det har krævet en speciel tilladelse fra den amerikanske præsident i hver enkelt tilfælde.

Kritikken forstærkes af, at ingen kender satellitternes sande potentiale. Den amerikanske regering vil ikke fortælle, hvor høj opløsningen er eller hvor små objekter på Jorden, der kan fotograferes.

Men den kommende chef for spionprogrammet hos Department of Homeland Security, Charles Allen, mener at myterne om satellitterne er overdrevet.

»I modsætning til, hvad folk tror, kan du ikke se fra rummet, om nogen trænger til en klipning,« siger han til avisen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere