Dansk forsker: Ingen grund til signatur-panik

En dansk professor i kryptologi er snart klar med et nyt og mere sikkert alternativ til SHA-1 standarden, som bruges i den digitale signatur. Men det understreges samtidig, at der ikke er grund til panik.

Mens kinesiske forskere har sat et stort spørgsmålstegn ved den internationale standard SHA-1, som bruges i TDC's digitale signatur, er en dansk krypterings-forsker på trapperne med en ny og langt mere sikker standard, SMASH. Den nye hash-algoritme bliver præsenteret på Fast Encryption konferencen i næste uge i Paris.

SMASH er udviklet af Lars R. Knudsen, der er professor i kryptologi ved Institut for Matematik på DTU. Han mener at det nye kinesiske forskningsresultat giver grund til bekymring, men ikke til panik. Den digitale signatur er fortsat sikker - også selvom kinesiske forskere har fundet en svaghed i hash-algoritmen SHA-1.

»De nye resultater fra Kina er meget imponerende. Men så må jeg også skynde mig at sige, at der altså er lang vej endnu, inden man kan snakke om, at den digitale signatur er knækket. En digital signatur består af to dele: en komprimeringsdel og en underskriftsdel. SHA-1 bruges kun i komprimeringsdelen og underskriftsdelen er ikke berørt af de nye resultater,« forklarer Lars R. Knudsen.

Den regnekraft der kræves for at udføre det nye angreb svarer til cirka 100.000.000.000.000.000.000.000 regneoperationer på en computer.

»Men selvom en regneoperation kan gøres lynhurtigt idag, så er der her tale om så mange af slagsen at kun få er istand til at udføre angrebet, mange bække små gør en stor å. Og selvom det skulle lykkes at lave disse beregninger, så betyder det ikke, at den retskafne bruger af den digitale signatur har grund til bekymring. Resultatet kan f.eks. overhovedet ikke bruges til at knække de signaturer, som jeg laver med systemet,« siger Lars R. Knudsen til ComON.

Hash-funktionen bruges til at fremstille et slags digitalt fingeraftryk af meddelelsen. Forskerne har fundet en metode til at duplikere dette fingeraftryk under særlige forhold.

»Det er den uærlige bruger, der kan forsøge at drage fordel heraf. I bedste fald er han istand til at generere to forskellige tekster, hvis digitale signatur er den samme. Da kan han underskrive den ene tekst, og så senere benægte dette, og fremvise den anden tekst som "bevis",« siger Lars R. Knudsen.

Han understreger at chancen for at finde to meddelelser med samme fingeraftryk, som rent faktisk indeholder meningsfuld tekst på forståeligt dansk, er forsvindende lille.

»De amerikanske myndigheder har tidligere i år anbefalet, at man startede forberedelserne til at udskifte SHA-1 med en af dens storebrødre, som amerikanere udviklede for flere år siden. Dette er nu bekræftet med den kinesiske resultat,« siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2025: Her er truslerne – og sådan beskytter du dine kritiske data

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

19. august 2025 | Læs mere


Cyber Security Summit 2025 i Jylland

Deltag og få værktøjer til at beskytte din virksomhed mod de nyeste cybertrusler med den rette viden og teknologi.

21. august 2025 | Læs mere


AI i det offentlige: Potentiale, erfaringer og krav

Hør erfaringerne med at anvende AI til at transformere og effektivisere processer i det offentlige – og med at sikre datakvalitet, governance og overholdelse af retningslinjer.

27. august 2025 | Læs mere