Ny tvivl om EU-holdning til 3-strikes

Socialdemokraterne beklager, at EU-Parlamentet vender på en tallerken.

EU-Parlamentet udelukker ikke i en ny betænkning, at 3-strikes bruges som middel mod pirateri på internettet. Tidligere har parlamentet hårdnakket forsøgt at få indført, at det kun er en domstol, som kan fratage borgerne retten til internetadgang, men parlamentet måtte bøje af for pres fra Frankrig og de øvrige EU-lande, så det nu er tilladt at et uafhængigt organ kan kappe netforbindelsen.

Socialdemokraterne havde ellers forsøgt at få EU-Parlamentet til at slå hårdt i bordet og kræve internetrettigheder til EU-borgerne.

"Det er en skændsel for Europa-Parlamentet, at flertallet åbenbart ikke tør slås for borgernes rettigheder på nettet," siger Christel Schaldemose, medlem af EU-Parlamentet for Socialdemokraterne.

Dermed er der tvivl om, hvordan EU stiller sig i forhold til 3-strikes-ordninger som den franske, hvor borgerne mister internetadgangen, hvis de gentagne gange bliver grebet i ulovligt at hente musik og film over internettet. Storbritannien overvejer at indføre en lignende ordning.

EU-Parlamentet kunne i den nye betænkning have valgt at sende et klart signal om, at 3-strikes er en dum idé, akkurat som da et samlet EU-Parlamentet - forgæves - forsøgte at få telekompakken til at tvinge Frankrig til kun at fratage borgerne deres internetadgang gennem en domstol. Kompromisset blev for et år siden, at et uafhængigt organ kan fjerne internetforbindelsen. Frankrig har eksempelvis oprettet det særlige agentur Hadopi, hvis medlemmer udelukkende er udpeget af regeringen og andre myndigheder.

Denne gang er EU-Parlamentet ikke enige om, at de bør kæmpe for domstolsprøvelse i 3-strikes-modellen. En konservativ franskmand, Marielle Gallo, som sidder i parti med præsident Nicolas Sarkozy, havde ét forslag, parlamentets liberale havde et andet, og Socialdemokraterne havde sammen med De Grønne et tredje. Socialdemokraterne, der er parlamentets andenstørste gruppe, ville have udelukket 3-strikes, men dét forslag faldt.

"Vi Socialdemokrater havde lanceret et alternativt forslag til de Konservatives, der tager højde for borgernes rettigheder, lukker 3-strike-debatten og trækker en klar skillelinje mellem kommerciel og ikke-kommerciel fildeling. Samtid respekterer vores forslag selvfølgelig den intellektuelle ejendomsret. Men det var der desværre ikke flertal for," siger Christel Schaldemose.

EU-Kommissionen har i sit arbejdsprogram fortalt, at den i år vil lancere nye forslag til regler for, hvordan EU-landene skal bekæmpe pirateri.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere