Det er snart 14 dage siden, at Journalisthøjskolen mistede 17 harddiske, da brandslukningsanlægget i et serverrum gik af ved en fejl. Lige siden har eksperter og hardwareproducenter arbejdet på at finde svaret på den mærkelige episode. Mange af dem gratis.
“Siden episoden har vi haft eksperter til at arbejde på sagen, og vi er blevet kontaktet af flere, som har oplevet noget lignende men også både store webhostfirmaer og hardwareproducenter, der gerne vil hjælpe - flere af dem gratis. Der er en stor interesse i branchen for at finde ud af, hvad fejlen kan skyldes,” siger it-chef Niels Mørk.
Siden episoden på Journalisthøjskolen har flere andre virksomheder fortalt, at de har oplevet lignende nedbrud.
På journalisthøjskolen var serverrummet blot halvandet år gammelt og indrettet efter alle kunstens regler, men det er blevet skilt ad i atomer for at finde årsagen til den falske brandalarm. Men skolens it-chef har ikke fået svar på alle sine spørgsmål.
“Vi har med hjælp fra eksperter designet vores serverrum med egen strømgenerator. Et rum der er sikret mod tyveri, mod køling, mod brand og lynnedslag. Hvis den her konstruktion har en indbygget fejl, der er direkte skadelig, så er det altså et stort problem”.
Decibel og rystelser
Niels Mørk vil have svar på to spørgsmål, før han tør vende tilbage til en normal hverdag og igen stole på sikkerheden i serverrummet. Nummer 1: Hvorfor gik Argoniteanlægget af? Og nummer 2: Hvad dræbte de 17 harddiske?
“Søndag formiddag brugte vi tiden på at finde fejl. Vi havde eksperter inde at se på det, og de var alle klare i spyttet: Hvis argoniteanlægget slår til, så har der helt sikkert været røg i lokalet. Men vi har kigget overalt og kan intet finde,” siger Niels Mørk.
Så mysteriet om brandslukningsanlægget, der har aktiveret sig selv, er endnu ikke løst.
Til gengæld er der mere sikker besked om de 17 harddiske, der ikke længere virker efter den “usynlige” brand.
“Der er enten tale om et enkeltstående tilfælde eller en kombination af flere ting,” siger Niels Mørk.
“Branchens hovedteori er, at Argoniteanlæg bliver skudt af med cirka 68 bar, og når vi lever med under 1 bar til dagligt, så er der tale om en rimelig stor trykudledning. Den bliver sendt gennem to dyser, og det er lyden, eller braget, derfra på cirka 130 decibel, der kan skade hardware,” siger Niels Mørk.
Men der må være sket noget mere
Men Niels Mørk stiller sig ikke tilfreds med den forklaring. Der må være sket noget mere i serverrummet i de sene nattetimer.
“Det undrer mig, at 30 sekunder efter at Argoniteanlægget skyder af, så får vi også to alarmer fra vores UPS. En driftalarm og en sabotagealarm,” siger Niels Mørk.
Sabotagealarmen er normalt et tegn på, at nogle har forsøgt at manipulere med den ekstra strømforsyning.
“Det undrer mig, at vi får de to alarmer. Jeg kan ikke forestille mig, at lyd også har en påvirkning på UPS’en. Til gengæld sidder den ene af de to dyser i nærheden af et af RAIDene. Når anlægget bliver udløst, så kommer der jo en masse kold gas ud, og selv om der allerede er nedkølet i rummet, så er temperaturen inde ved kabinetterne højere end i resten af rummet, og måske er det den markante kuldeforskel, der har tricket UPS'en," siger Niels Mørk.
Men selv om it-chefen er blevet mere sikker i sin sag, så savner han stadig faktuel viden. En af mulighederne for at afprøve teorierne er, at udløse brandslukninganlægget igen, men det kommer ikke til at ske, siger en it-chefen, der ikke tør sætte mere af sit hardwares liv på spil.
Men selv uden konkrete beviser har it-afdelingen lavet tre tiltag, der skal mindske et lignende tilfælde.
"Vi har flyttet den ene dyse cirka 50 centimeter bagud. Det burde ikke gå ud over brandslukningsevnen. Vi ville gere flytte den to meter væk, men så skal vi lige have brandeksperterne med på råd. Men nu sprøjter den i det mindste ikke kold gas direkte ned på RAIDs. Desuden vil jeg bede skolens radioafdeling om at komme ned og lave nogle lydmålinger i serverrummet. Man kan jo også lave mere lydissolering. Og så har vi flyttet nogle af RAID-enhederne, så de ikke står samlet," siger Niels Mørk.
Men det udelukker vel ikke et lignende uheld fuldstændigt?
"Nej, vi arbejder stadig lidt i blinde. Men det ville ikke være rettidig omhu at læne sig tilbage og intet gøre og vente på at eksperterne kommer med svaret," siger itchefen om forholdsreglerne.