Rumslukningssagen:: Mysteriet i serverrummet skal løses af gratis eksperter

Et brandslukningsanlæg skød af uden grund. 17 harddiske døde. På Journalisthøjskolen er man nu tættere på en forklaring om den mærkelige episode. Men endnu forbliver mysteriet uløst.

Det er snart 14 dage siden, at Journalisthøjskolen mistede 17 harddiske, da brandslukningsanlægget i et serverrum gik af ved en fejl. Lige siden har eksperter og hardwareproducenter arbejdet på at finde svaret på den mærkelige episode. Mange af dem gratis.

“Siden episoden har vi haft eksperter til at arbejde på sagen, og vi er blevet kontaktet af flere, som har oplevet noget lignende men også både store webhostfirmaer og hardwareproducenter, der gerne vil hjælpe - flere af dem gratis. Der er en stor interesse i branchen for at finde ud af, hvad fejlen kan skyldes,” siger it-chef Niels Mørk.

Siden episoden på Journalisthøjskolen har flere andre virksomheder fortalt, at de har oplevet lignende nedbrud. 

På journalisthøjskolen var serverrummet blot halvandet år gammelt og indrettet efter alle kunstens regler, men det er blevet skilt ad i atomer for at finde årsagen til den falske brandalarm. Men skolens it-chef har ikke fået svar på alle sine spørgsmål.

“Vi har med hjælp fra eksperter designet vores serverrum med egen strømgenerator. Et rum der er sikret mod tyveri, mod køling, mod brand og lynnedslag. Hvis den her konstruktion har en indbygget fejl, der er direkte skadelig, så er det altså et stort problem”.
 

Decibel og rystelser

Niels Mørk vil have svar på to spørgsmål, før han tør vende tilbage til en normal hverdag og igen stole på sikkerheden i serverrummet. Nummer 1: Hvorfor gik Argoniteanlægget af? Og nummer 2: Hvad dræbte de 17 harddiske?

“Søndag formiddag brugte vi tiden på at finde fejl. Vi havde eksperter inde at se på det, og de var alle klare i spyttet: Hvis argoniteanlægget slår til, så har der helt sikkert været røg i lokalet. Men vi har kigget overalt og kan intet finde,” siger Niels Mørk.

Så mysteriet om brandslukningsanlægget, der har aktiveret sig selv, er endnu ikke løst.

Til gengæld er der mere sikker besked om de 17 harddiske, der ikke længere virker efter den “usynlige” brand.

“Der er enten tale om et enkeltstående tilfælde eller en kombination af flere ting,” siger Niels Mørk.

“Branchens hovedteori er, at Argoniteanlæg bliver skudt af med cirka 68 bar, og når vi lever med under 1 bar til dagligt, så er der tale om en rimelig stor trykudledning. Den bliver sendt gennem to dyser, og det er lyden, eller braget, derfra på cirka 130 decibel, der kan skade hardware,” siger Niels Mørk.
 

Men der må være sket noget mere

Men Niels Mørk stiller sig ikke tilfreds med den forklaring. Der må være sket noget mere i serverrummet i de sene nattetimer.

“Det undrer mig, at 30 sekunder efter at Argoniteanlægget skyder af, så får vi også to alarmer fra vores UPS. En driftalarm og en sabotagealarm,” siger Niels Mørk.

Sabotagealarmen er normalt et tegn på, at nogle har forsøgt at manipulere med den ekstra strømforsyning.

“Det undrer mig, at vi får de to alarmer. Jeg kan ikke forestille mig, at lyd også har en påvirkning på UPS’en. Til gengæld sidder den ene af de to dyser i nærheden af et af RAIDene. Når anlægget bliver udløst, så kommer der jo en masse kold gas ud, og selv om der allerede er nedkølet i rummet, så er temperaturen inde ved kabinetterne højere end i resten af rummet, og måske er det den markante kuldeforskel, der har tricket UPS'en," siger Niels Mørk.

Men selv om it-chefen er blevet mere sikker i sin sag, så savner han stadig faktuel viden. En af mulighederne for at afprøve teorierne er, at udløse brandslukninganlægget igen, men det kommer ikke til at ske, siger en it-chefen, der ikke tør sætte mere af sit hardwares liv på spil.

Men selv uden konkrete beviser har it-afdelingen lavet tre tiltag, der skal mindske et lignende tilfælde.

"Vi har flyttet den ene dyse cirka 50 centimeter bagud. Det burde ikke gå ud over brandslukningsevnen. Vi ville gere flytte den to meter væk, men så skal vi lige have brandeksperterne med på råd. Men nu sprøjter den i det mindste ikke kold gas direkte ned på RAIDs. Desuden vil jeg bede skolens radioafdeling om at komme ned og lave nogle lydmålinger i serverrummet. Man kan jo også lave mere lydissolering. Og så har vi flyttet nogle af RAID-enhederne, så de ikke står samlet," siger Niels Mørk.

Men det udelukker vel ikke et lignende uheld fuldstændigt?

"Nej, vi arbejder stadig lidt i blinde. Men det ville ikke være rettidig omhu at læne sig tilbage og intet gøre og vente på at eksperterne kommer med svaret," siger itchefen om forholdsreglerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere