Slukningsanlæg som Argonite og Inergen er den absolut bedste metode at sikre sit serverrum eller datacenter.
Også selv om anlæggene i enkelte tilfælde kan smadre servere, når de skydes af.
Det mener sikringsfirmaet AGIS Fire & Secure, der selv bruger det patenterede Inergen.
“Inergen er den mest anerkendte måde at brandsikre i serverrum, og det er blevet solgt i snart 25 år. Derfor tyder det på, at det er ændringer i hardware, der er skyld i, at vi nu begynder at opleve problemer,” siger Henrik Kryger, direktør i GIS Fire & Security.
Han peger på, at serverrummenes indmad ikke længere er det samme som for 25 år siden.
“I den periode er produktionen af det meste hardwareer flyttet til Østen, og tendensen bliver i højere og højere grad, at de skal være så kosteffektive som muligt, hvilket blandt andet gør udstyret mere skråbeligt.”
Det er derfor, at hans eget firma nu går ud og anbefaler kunderne at bruge lyddæmpende måder at nedsætte brandudstyrets ødelæggende kraft.
Men der er andre måder at sikre sig mod utilsigtede nedbrud i serverrummene, når brandalarmen
Fem gode råd
ComON har bedt AGIS Fire & Security om at pege på de ting, som kan give it-afdelingen ro i sindet:
Opdater firmware i eksisterende harddiske
Enkelte tests har vist, at harddiskene kan blive mere modstandsdygtige over for påvirkninger udelukkende ved at opdatere deres firmware.
Pak serveren ind
Der findes rackskabe, som er lydisolerende.
“I nogle tilfælde pakker man jo sine servere ind, så de kan stå i et kontormiljø uden at forstyrre. De rackskabe har selvfølgelig også den modsatte effekt, så de kan holde støjkilderne fra diskene“ siger Lars Muldbak, kvalitetschef i AGIS Fire & Security.
Sluk serverrummet før aktivering
Lyd og vibrationer påvirker de bevægelige dele i harddiskene. Man kan begrænse påvirkningen ved at slukke for strømmen til serverne, før brandslukningsudstyret begynder at blæse gas ud i rummet.
“Vi giver i forvejen folk 30 sekunder, så de kan forlade rummet i ro og mag, så man kunne bruge tiden til at lukke ned for serverne. Det er trods alt bedre, at de er nede i nogle minutter frem for at de er nede i flere dage, hvor man forsøger at genetablere dem,” siger Lars Muldbak.
Tag brandeksperterne med på råd fra starten
Det kan betale sig at kontakte sikringseksperterne allerede, når man tager spadestikket til sit serverrum. Mange at støjkilderne og problemerne kan man designe sig ud af. For eksempel kan det give en støjdæmpende effekt at placere sine servere i et rum med højt til loftet, da der så bliver større afstand mellem dyser og Inergen.
Brug RAID og cloudløsninger
RAID og cloudløsninger forhindrer ikke nedbrud, men de spreder risikoen, så man er sikret mod datatab.
“Når man designer et tog, så bliver man jo også nødt til at tage højde for, at toget kan køre galt. Man gør alt for at forhindre det, men man kan jo ikke sikre sig i mod, at der hopper en ud foran toget, så det skal lave en katastrofe opbremsning.”
Vi skal have hardwareproducenterne på banen
Når det er sagt, så mener direktøren for AGIS Fire & Secure, at der også skal presses på for mere udvikling fra hardwareproducenterne for at undgå, at harddiske kan være overfølsomme over for brandslukningsanlægenes styrke.
“Vi ser jo gerne, at hardwareproducenterne også begynder at fokusere på problemet, og vi ved også, at de er begyndt at agere i den retning. Jeg synes også, at it-afdelingerne og datacentrene skal begynde at stille krav til hardwareproducenterne og dermed os, så vi leverer de mest sikre løsninger,” siger Henrik Kryger.