Artikel top billede

Grønland lammet efter total-nedbrud

Et nødstrømsanlæg, som ikke koblede ind, og alarmer som aldrig blev afsendt, kostede grønlændere mobiltelefoni, internet, kystradio, politi- og flyradio, mobildata, radio og tv og meget mere.

Flere endnu ukendte fejl hos det grønlandske teleselskab TELE betød onsdag, at stort set alle kommunikationssystemer gik ned i adskillige timer.
 
Hos TELE fortæller kommunikationschef Sæunn L. Nolsøe, at det er nemmere at fortælle, hvad der stadig virkede efter strømnedbruddet.
 
"Der var jo nærmest intet, som ikke var ramt. Vi havde det meste af tiden analogt fastnet oppe at køre, og kystradioen havde kun mindre udfald," siger Sæunn L. Nolsøe.
 
Derimod var blandt andet internet, mobiltelefoni og ikke mindst fly- og politiradio sammen med radio- og tv-udsendelser nede som følge af det massive nedbrud.
 
Ramte kystradio
Også kystradioen, der på VHF kommunikerer med skibe og både, havde mindre udfald på grund af strømudfaldet.
 
Hos Grønlands Kommando, der blandt andet står for farvandsovervågning og søredning, fortæller stabschef Jan Bøgsted, at stationen i Grønnedal også var ramt af onsdagens kommunikationsnedbrud.
 
"Vores internet var nede, men vi kunne godt ringe ind og ud. Men hvis sådan noget sker oftere og påvirker hele nettet, så vil folk få problemer med at kontakte os," siger Jan Bøgsted.
 
Han fortæller, at det i en eventuel nødsituation også er muligt at komme i kontakt med redningstjenesten via satellittelefon, hvis mobilnettet og kystradioen er ude af drift.
 
Flere ukendte fejl
Hos TELE opstod nedbruddet, da en række små strømudfald på nogle få hundrededele af et sekund fik teleoperatørens dieseldrevne nødstrømsanlæg til at starte motorerne.
 
Imidlertid betød en fejl, at strømmen fra generatorerne ikke blev koblet rigtigt ind. Dermed producerede anlægget strøm til ingen nytte, samtidig med at anlægget koblede bystrømmen ud og overlod TELE's systemer til kørsel på batterier alene.
 
En anden ukendt fejl betød, at nødstrømsanlægget aldrig sendte advarsler til personalet om den dramatiske hændelse, der skete midt om natten.  
 
Hverken da strømmen røg, dieselgeneratorerne fejlede, eller da batterierne et par timer senere på natten løb tør for strøm. 
 
Undersøger årsagen
Personalet har tilkaldevagt om natten, og driften af systemerne er således afhængig af disse alarmer. Derfor stoppede alle centrale komponenter i TELE's net, da strømmen slap op et par timer før, at den første medarbejder mødte ind klokken 10 minutter i seks om morgenen.
 
"Rigtigt meget var nede på det tidspunkt. Her handlede det om at få strømmen genetableret og tjenesterne op igen en for en," siger Sæunn L. Nolsøe.
 
Hos TELE er den tekniske stab i øjeblikket meget optaget af at få afklaret netop spørgsmålet om de manglende advarsler fra nødstrømsanlægget, fortæller kommunikationschefen.   




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere