Artikel top billede

(Foto: Torben Klint)

Sådan ramte totalt strømnedbrud avisgigantens it

Lidt over klokken syv fredag aften blev Rådhuspladsen helt mørk og tre dagblade forsvandt fra nettet. It-direktøren hos JP/Politiken fortæller om kampen mod strømnedbruddet.

En strømafbrydelse i Københavns indre by betød fredag, at tre store dagblade forsvandt fra nettet omkring klokken 19.00. Rådhuspladsen, hvor blandt andet Politikens Hus ligger, henlå i mørke i mere end en time.  
 
Samtidig skete strømafbrydelsen kun få timer før deadline på lørdagens papirudgaver af Morgenavisen Jyllands-Posten, Politiken og Ekstra Bladet.
 
"Al strøm forsvandt hos os klokken 19.02. På en avis er det tidspunkt meget tæt på at være kritisk."
 
Det fortæller Per Palmkvist Knudsen, der er it-direktør hos mediekoncernen JP/Politikens Hus, som fik en alarm fra arbejdspladsen, mens han befandt sig i et sommerhus i Silkeborg.
 
15 minutters nedtælling 
Fredagens nedbrud skete knap 24 timer før en planlagt øvelse i virksomheden, som netop skulle simulere en overflytning af it-systemerne i form af en fail-over test. Dermed blev den adviserede øvelse pludselig til virkelighed uden advarsel. 
 
"Da al strømmen røg fredag, havde it-folkene omkring 15 minutters nødstrøm at gøre godt med. Dette
tidsrum benyttes normalt til at lukke systemer pænt ned eller til at udjævne små udfald i strømmen. Men fredag var strømmen fra el-nettet helt væk i mere end en time," fortæller Per Palmkvist Knudsen.
 
Som det første kaldte han alle folk til pumperne for at få  systemerne lukket rigtigt ned, men også for at få flyttet systemerne rigtigt over på et andet driftscenter. De fleste folk arbejdede på problemerne hjemmefra, hvor de havde strøm.
 
"Når strøm forsvinder, sker der nogle gange nogle uforudsete ting. Ikke så meget når man lukker ned, men mere når man skal have det hele op at køre igen," siger han. 
 
"15 minutter er ganske kort tid," siger Per Palmkvist Knudsen. 
 
Papiraviserne kom først
Per Palmkvist Knudsen fortæller, at det på dette tidsrum var nødvendigt at koncentrere indsatsen om at sikre udgivelsen af avisernes papirudgaver, der havde få timer til trykstart. 
 
Han fortæller, at det på grund af flere datacentre hos virksomheden er muligt at få de rigtige systemer op at køre et andet sted forholdsvis hurtigt.
 
"Det er mange, mange systemer, som skal i hak. Og man er jo nødt til at prioritere i sådan en situation og spørge, hvad er vigtigst lige nu? Sådan en fredag er det trods alt begrænset hvor mange it-folk, du har til rådighed," siger Per Palmkvist Knudsen.

Nødstrøm gik med kørende systemer

Imidlertid lykkedes det ikke virksomheden at få lukket alle it-systemer pænt ned. Ifølge Per Palmkvist Knudsen manglede der meget.  
 
"Vi har nogle processer, som vi sætter i gang, når sådan noget sker. Og alle de folk, der skulle på, kom rent faktisk på. Vi ved præcis, hvem der skal gøre hvad, når sådan noget sker. Og det gjorde de," siger han.
 
Han fortæller, at strømmen kom igen 20.15, og at det ved hjælp af trylleri fra både redaktioner og trykkeri lykkedes at få alle aviser på gaden. Kun abonnenter af Ekstra Bladet vest for Storebælt blev berørt. Det skyldes en defekt i et ældre it-system, som står for udskiftning.
 
"Vi var tilbage igen på mange af it-systemerne klokken 21.00. Men de sidste kom først rigtigt på plads klokken 03.00," fortæller Per Palmkvist Knudsen.
 
Ekstra Bladets netudgave var således tilbage online klokken 22.45, mens Politiken og Morgenavisen Jyllands-Posten var på nettet igen klokken 01.00.   

Dagen går med havarirapport

Ifølge it-direktøren kører alt nu, som det skal efter nedbruddet. Men han skal nu have evalueret, hvad der gik godt og skidt under hændelsen.
 
Blandt andet står det klart, at flere tekniske og en menneskelig fejl af endnu ukendte årsager betød, at det ikke var muligt at flytte it-systemerne til et andet driftscenter uden nedbrud med flere timers nedetid på avisernes hjemmesider som resultat.  

Desuden vil Per Palmkvist Knudsen kigge på, om 15 minutters nødstrøm er nok. 

"Der er noget at tage fat på. Heldigvis bliver man aldrig helt god til sådan noget her. Men er man bare 95 procent god, så går det nok," siger Per Palmkvist Knudsen.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Testmanager til Partsrepræsentation

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent

SporingsGruppen ApS

Frontend-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere