Artikel top billede

Googles Larry Page og Lenovos Yang Yuanqing efter aftalen om Lenovos overtagelse af Motorolas mobiltelefonproduktion.

Kinesisk selskab køber Motorola til spotpris

Efter at have skrællet mobilproducenten for patenter og udviklingsfolk spytter Google nu resterne af sit hidtil største opkøb ud igen.

To og et halvt år efter, at Google opkøbte mobilproducenten Motorola for svimlende 12,5 milliarder dollar - cirka 70 milliarder kroner - skiller it-giganten sig nu overraskende af med selskabet til noget, der ligner spotpris. Køber er kinesiske Lenovo, som må slippe tre milliarder dollar - godt 16 milliarder kroner - for handlen.

Det ligner på overfladen en dårlig forretning for Google. Men med til historien hører, at Google siden købet af Motorola i august 2011 har skrællet selskabet for omkring 17.000 patenter, ligesom Google beholder Motorolas cirka 100 mand store udviklingsafdeling - Advanced Technology and Projects Group - som nu ifølge flere amerikanske medier bliver en del af Googles Android-team.

Motorola har siden Googles overtagelse fortsat tabt penge på sit salg of mobiltelefoner, og det er nu op til Lenovo at få sat skik på den skrantende forretning.

Lenovo har i forvejen en stærk position på det asiatiske mobiltelefonmarked, og købet af Motorola er givetvis et led i en strategi for at etablere sig stærkere i USA, Europa og Latinamerika. Lenovo vil nu blive den tredjestørste mobil-producent i Nord- og Sydamerika.

Lenovo har i forvejen præsteret kraftig vækst og har over det seneste år endegydligt fortrængt HP, som verdens største pc-producent, ligesom kineserne for nylig overtog en væsntlig del af IBMs serverforretning.

At Google vælger at skille sig af med Motorola skal ikke nødvendigvis tages som udtryk for, at den amerikanske gigant har opgivet sine planer om at satse på hardware.

Senest har Google foretaget en række spektakulære opkøb af firmaer, der har udviklet robotteknologi, ligesom Google for nylig købte selskabet Nest Labs, der udvikler intelligente termostater til hjemmet.

Frasalget af Motorola skal også ses i sammenhæng med, at Google for nylig røg en fredspibe med Samsung via en aftale om deling af patenter.

Læs også:

Top fem - de vildeste opkøb i Googles historie




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere