06. august 2003 - 22:37Der er
10 kommentarer og 2 løsninger
Kemi - formels reaktion, hjælp
Skal lave en lille simpel kemi opgave, jeg sikkert bare kunne undlade uden læren opdagede det, men jeg er sikker på at man får brug for det senere (HTX). Da jeg gik i en meget doven klasse med hensyn til Fysik/Kemi i folkeskolen aner jeg absolut ikke hvad jeg skal gøre :(
Jeg skal kunne forklare reaktionen af: CoCl2 + 6H2O -> CoCl2 * 6H2O
(Alle 2 taller er sænkede)
Vil meget gerne have link eller noget, så jeg selv kan lære det og ikke bare skriver af.
det ligner ikke vås: vandfrit cobolt(II)chlorid reagerer med 6 vand og cobolt(II)chlorid hexahydrat dannes. * indikerer at vandet er bundet som krystalvand, men normalt bruges en prik - ligesom ved gangestykker.
jeg må indrømme at jeg ikke kan huske hvad reaktionstype det er, men det er en meget almindelig reaktion mellem vand og et salt. hvis du kender kobber(II)sulfat ved du at det er blåt. opvarmes det kan krystalvandet dampes af og tilbage ligger en hvid forbindelse: CuSO4. typisk vil det vandfri CuSO4 kunne trække fugten ud af luften, men hældes der vand på reagerer det en anelse voldsomt. kobberets blå farve skyldes bindingen mellem H2O og Cu2+-ionen i CuSO4*2H2O. tilsættes ammoniak bliver opløsningen meget flot mørk blå - vandet der komplekserer til Cu2+ kan nemlig skiftes ud med NH3 og bindingen til Cu2+ og NH3 "er blå".
Det sker for mange vandfrie metal salte: f.eks. vandfri CuSO4 som ved reaktion med vand giver det blå pentahydrat (CuSO4*5 H2O), men i virkeligheden sidder de 4 vand på Cu++ og det sidste vandmolekyle er det man kalder for et krystalvand.
det kaldes også kompleksdannelse. det er også meget almindeligt for fx jern og kobber. metalionen binder vand til sig og der dannes krystaller. det er ganske normalt at bruge gangetegn som symbol for hydratisering...
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.