Bærbar med monster-skærm

Med en enestående 18,4 tommer skærm og en kampvægt over fire kilo er Acer Aspire 8920G en respektindgydende bærbar. Hvis man overhovedet kan bruge den betegnelse. Vi har testet Acers nye monster.

Bærbar med monster-skærm

Den bærbare pc er efterhånden et vidt begreb. For samtidig med at interessen samler sig om ultra-små maskiner som Asus Eee, skifter mange deres stationære pc ud med en velvoksen "skrivebords-erstatning".

Som Acers nye Aspire 8020G, der vejer 4,2 kilo og måler 44 centimeter i bredden. Det er altså ikke et format, man lige smutter i rygsækken.

Til gengæld er skærmen stor nok til, at computeren kan bruges til film-visning i dagligstuen.

8920G er angiveligt den første bærbare nogensinde med en skærm på 18,4 tommer.

Større skærm

Det usædvanlige mål skyldes, at forholdet mellem bredde og højde er 16:9 - ligesom på tv. De fleste pc-skærme bruger et bredformat på 16:10, så denne skærm er ikke alene større end vanligt - den er også bredere.

Og opløsningen på 1920 x 1080 er skræddersyet til den fulde HD-kvalitet fra film i blu-ray-format.

Så selvfølgelig har pc'en indbygget blu-ray-drev. De finkornede film står skarpt og glansfuldt med mættede farver. Også i kraft af den spejlblanke skærm, der som altid gør sig bedst i dæmpet belysning.

Mørke detaljer kan flyde en smule sammen, men det er ikke værre end på de fleste andre LCD-skærme. Vi så intet slør omkring hurtige bevægelser, og betragtningsvinklen er imponerende bred.

Man skal næsten have næsen op i skærmen for at se forskel på almindelig HD og "fuld HD", som denne skærm leverer.

Fem højttalere

Men den høje opløsning er en åbenlys gevinst i det almindelige pc-arbejde, hvor man har oceaner af skærmplads.

Det bliver hurtigt en vane at åbne to programmer side om side - for eksempel web og tekstbehandling.

Lige under skærmen sidder et panel med hele tre højttalere. På fronten sidder yderligere to, og bagsiden huser en lille subwoofer.

Således rummer pc'en en komplet surround-opsætning af 5.1 typen - med både stereo, center, bagkanaler og sub. Problemet er bare, at alle højttalerne i sagens natur sidder foran brugeren, og vi hørte da heller ingen surround-effekt.

Men det ville sikkert lyde helt fantastisk, hvis man var fem centimeter høj og sad midt på mellemrumstasten...

Bedre lyd

Bassen er heller ikke så magtfuld, som man kunne håbe. Når man ser film, er her en kedelig tendens til, at stemmerne drukner i baggrundsmusikken.

Lyden er bestemt bedre end i de fleste andre bærbare, men det er en billig baggrund at brillere på.

Når her nu er gjort så meget ud af højttaler-systemet, burde klangen være bedre. Også fordi skærmen i den grad indbyder til film-visning.

Lysshow

Næst efter skærmen er det mest iøjnefaldende ved 8920G det lysende, trykfølsomme panel til venstre for tastaturet.

Det ligner noget fra et rumskib, men med lidt tilvænning styrer man hjemmevant rundt i multimedie-funktionerne med et fingerstrejf.

Gammeldags knapper er ganske vist mere præcise - især til lydstyrken - men jo ikke nær så smarte.

Over panelet sidder en sølvfarvet afbryderknap, der sender en blå lysstribe op til skærmen og videre ud til strømstikket, som er flot integreret i skærmhængslet.

Det ambitiøse design fortsætter på skærmlåget, hvor Acer-logoet lyser op med en bleg 3D-effekt.

Hårde taster

Nogle vil mene, at det alt sammen er for meget. Hvis du sværger til Mac eller Thinkpad, vil du måske ligefrem finde det vulgært og tivoli-agtigt. I alle tilfælde er det nok en god ide at se computeren "med lys i", før du køber.

Ved samme lejlighed kan du lægge hånd på tastaturet, som er lydsvagt og præcist. Men i vores fingre føles tasterne lidt for hårde og glatte, og generelt virker pc'en en smule tynd i plasten nogle steder.

Mange vil glæde sig over det numeriske tastatur i højre side, og længere til højre er her praktiske genvejsknapper til email, web, bluetooth og det trådløse netværk (802.11N).

Som museerstatning bruges en traditionel pegeplade, der har riflet overflade ligesom de nye HP-modeller. Pladen sidder i en lille fordybning, så man lettere finder den i blinde. Men irriterende nok er der ingen respons i fordybningens yderkant.

Stærk nok

Den lille sensor til fingeraftryk er en praktisk detalje, og i det hele taget er 8920G en veludstyret maskine.

Du får både webkamera, læser til hukommelseskort, fire USB-stik og HDMI-stik til fladskærm eller projektor. Hvis du da ikke har nok i de 18,4 tommer.

Vi savner egentlig kun et firewire-stik til videoredigering. Og med sådan en skærm burde tv-tuneren være standard over hele linjen. For at få fjernsyn må du betale 1.000 kroner ekstra for en af de større modeller i serien.

Stærk teknik

Den testede model er ellers stærk nok til de fleste formål - med 2,4 GHz Core 2 Duo processor, 320 gigabyte harddisk og hele fire gigabyte hukommelse.

Grafikken (GeForce 9500M-GS) har selvfølgelig sin egen hukommelse (512 megabyte), og det rækker til at afvikle mange 3D-spil i hæderlig kvalitet, selv om du naturligvis ikke kommer til at spille i skærmens fulde opløsning.

Det såkaldte "Experience index" i Windows Vista (Home Premium) lyder på respektable 4,5 point. Og alle andre punkter end Windows-grafik scorer lige over 5.

Så det er ikke fedt det hele: Kæmpe-computeren stiller med en betragtelig muskelmasse, og du får gode pc-kræfter til prisen. Især når man tager den enorme skærm med i regnestykket.

På den baggrund er det lettere at tilgive de nævnte svagheder. Aspire 8920G er en alsidig kleppert med spændende finesser. Og hvis du vælger modellen med tv-tuner, har du et stærkt mobilt mediecenter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere