Målet er simpelt: At skabe fælles og enkle regler for grænseoverskridende e-handel i EU.
Men det er meget svært i praksis, fordi de enkelte medlemslande har meget forskellige love for virksomheder og forbrugere.
Et EU-direktiv pålægger den danske regering at vedtage en lov, der fastlægger reglerne i Danmark inden den 17. januar næste år.
Men det lovforslag faldt bort sammen med alle de andre, da regeringsmagten skiftede til Venstre og Konservative efter valget i november.
? Vi får nu en tiltrængt tænkepause, så organisationerne kan komme på banen, siger erhvervspolitisk konsulent Henrik Hyltoft fra Dansk Handel og Service.
Utydelige principper
E-handelsdirektivet dækker over paragraffer og regler fra flere forskellige love. I Danmark er problemet, at en del af området falder under både offentlig og under privat ret. Og derfor er det ikke entydigt, at det såkaldte afsenderlandsprincip kan gælde.
Princippet handler om, at en internet-butik kan nøjes med at forholde sig til de love, der gælder i det land, hvor butikken hører hjemme ? og ikke behøver sætte sig ind i lovgivningen i de mange lande, hvor kunderne kommer fra.
Forbrugerstyrelsen, der står bag lovforslaget på vegne af Økonomi- og Erhvervsministeriet, erkender, at den specielle lovteknik i Norden giver problemer.
? Men det skulle gerne være løst med det lovforslag, som vi forventer at have klart i januar, siger juridisk konsulent Susanne Bo Kristensen. Imens venter virksomheder med internationale e-ambitioner.
Mangler viden
? Virksomhederne skal nu ud i noget, som de ikke ved, hvad handler om, siger Henrik Hyltoft fra DHS. Det bekræfter Foreningen for Dansk Internet Handel (FDIH).
? Situationen er jo, at der er både forbrugere og erhvervsdrivende, der ikke ved, hvad der gælder, siger Martin Borgen fra FDIH.
Men ITEK under Dansk Industri afviser, at ventetiden har nogen betydning.
? Det mellemspil er ikke interessant. Det handler om, at Danmark ikke bliver ringere stillet end virksomheder i de andre EU-lande. Det skal vi have en afklaring af, siger chefkonsulent John Sarborg fra ITEK.