For prisen for en god computer ? 25.000 kroner ? kan små og mellemstore virksomheder købe sig til konsulenthjælp, internet-kurser i informationsbehandling og hjælp til firmaets egen strategi for informationsbehandling.
Undervejs vil virksomheden blandt andre få besøg af en bibliotekar, en produktionsingeniør og en internet-ekspert.
Det var tilbuddet til nordjyske virksomheder fra et fyrtårnsprojekt, der havde fået 1,5 millioner kroner i støtte fra staten. Men selv efter flere opfordringer og appeller har kun to virksomheder vist interesse, og nu er butikken lukket.
? Det er virkelig ærgerligt. Jeg er sikker på, at mange virksomheder ville kunne have fået både en konkurrencemæssig og økonomisk fordel ved at gå med. Tænk blot på områder som konkurrentovervågning og indkøb, siger fyrmester Dorthe Stigaard fra Det digitale Nordjylland.
Konsulent på Danmarks Biblioteksskole, Peter Gorm Larsen, har erfaring fra kurser i informationskompetence til store virksomheder som blandt andre Novo Nordisk.
Han har været med til at udvikle projektet, så det kan bruges af små og mellemstore virksomheder, der normalt har svært ved at løse den opgave.
God idé for tidligt
? Det er hamrende ærgerligt, at det mislykkedes, men jeg har lært meget af det rent personligt. Vi har nok også været for hurtigt ude. For der bliver et marked for det her i fremtiden, vurderer cand.scient.pol. Peter Gorm Larsen.
Han peger på, at den største fordel ved at lære at organisere og kontrollere information er, at virksomheden bliver bedre til at overvåge konkurrenterne.
Projektet har derfor udviklet et lille program, der kan overvåge konkurrenternes hjemmesider.
Det har speciel interesse for de virksomheder, der lever af at sælge knowhow. For dem kan det være et spørgsmål om liv eller død.
? Vi gik med i projektet, fordi vi kunne se nogle konkurrencemæssige og økonomiske fordele. Og det var der. Allerede nu sparer vi dyrebar tid og ressourcer, fordi vi kan søge langt mere målrettet, og vi har fået nogle mere effektive redskaber til konkurrenceovervågning via nettet. Også når det gælder indkøb af råvarer og produktionsudstyr, kan vi søge verden over og finde de bedste og billigste leverandører ? og endda finde nye råvaretyper. Vi har kort sagt fået endnu flere IKT-tangenter at spille på, og jeg er overbevist om, at resultatet vil kunne aflæses på bundlinien, siger udviklingschef Carsten Andersen fra Korsnäs Packaging.
Interesse lige før lukketid
Korsnäs Packaging er en del af Bates-koncernen, og det er den ene af de to virksomheder, der sagde ja tak til tilbuddet, inden butikken lukkede. Korsnäs Packaging producerer luftpuder til stabilisering af gods, der skal fragtes.
Projektet lukker til nytår, men her på falderebet har folkene bag fået en masse positive reaktioner.
? Jeg tror, der vil komme mere af det her i fremtiden. Vi har fået flere henvendelser, og nu vil vi så gå med konceptet på almindelig konsulentbasis uden støtte fra fyrtårnet, siger Peter Gorm Larsen, der peger på, at det vil være langt dyrere.