ComputerViews: Mon ikke en hel del Apple-elskere fik fugtige øjne for nylig, da karismatiske Steve Jobs til de flestes overraskelse undsagde lige netop den teknologi, som er en vigtig hjørnesten i Apples iTunes imperie.
Det handler om DRM - den indbyggede digitale rettighedskontrol, som er elsket af de indholdsproducenter, der ønsker total kontrol over alle led i distributionen og meget gerne også en detailkontrol over hvilket udstyr musiklytteren kan afspille musikken på.
Til gengæld har DRM ikke generelt været populært hos brugerne og aktuelt heller ikke hos lovgiverne i lande som Norge og Frankrig - begge pønser på en Lex iTunes, som skal sætte en stopper for DRM-tvangen.
Sat under pres
Det sætter Apple under pres.
Og samtidig er Microsoft på vej med sin Zune-musikafspiller backet af en forretningsmodel, der er som kopieret fra Apple. Komplet med udstrakt DRM-beskyttelse, som også kan udstrækkes til mobiltelefoner og andre mobile enheder.
Apple har en komfortabelt markedsposition med iTunes, som ifølge nogle kilder har op mod 80 procent af markedet for netmusik.
I det lys er det værd at bemærke, hvor lidt Apple i virkeligheden har at miste med sin overraskende udmelding om at være villige til at slukke for DRM.
Steve Jobs og Apple får pudset sit image.
Tæppet trækkes diskret væk
Lovgiverne og forbrugerne får en slags indrømmelse og samtidig er tæppet diskret trukket væk under konkurrencen fra Microsoft.
Et fint lille Columbusæg fra Apple. Som tilmed kan få den reelle konsekvens, at alle netbrugere kan komme til at slippe for en del af det bøvl som formatkrige og stavnsbindinger i form af DRM-beskyttelse forsvinder.
Det kræver blot, at størsteparten af musikindustrien handler, som de i øjeblikket udsender hensigtserklæringer om.