It-medarbejderne skal være sundere

De større danske it-virksomheder vil fremover bruge flere penge på medarbejdernes sundhed. PROSA er dog ikke tilfreds med indsatsen og efterlyser fokus på arbejdstider og stress.

Fitnesscentre, gratis massage og sund mad i kantinen.

En stikprøve, Computerworld har foretaget, viser, at otte ud af 10 danske it-virksomheder med over 50 ansatte har fokus på sundhedsfremmende tiltag.

Mere end hver tredje virksomhed forventer at bruge flere penge på sundhedsfremme i de kommende år.

Tallet er større end hos virksomhederne indenfor handel, transport og industri.

Mindre ikke med

En undersøgelse fra HTSI – Interesse- organisationen for Handel, Transport og Service – viser, at kun lidt over halvdelen af organisationens medlemmer med over 100 ansatte har forskellige former for sundhedsordninger.

De mindre virksomheder er ikke i samme grad med, når det gælder sundhedsfremmende tiltag, men hver tredje it-virksomhed med under 50 ansatte vil til gengæld bruge flere penge på sundhedsforsikringer.

Tidligere leder af ”Nationalt center for sundhedsfremme på arbejdspladsen” og nu seniorkonsulent ved Institut for Serviceudvikling, Kurt Æbelø, mener, at der er fire grunde til, at virksomheder satser på sundhed.

De vil tiltrække og fastholde medarbejdere samt skabe et bedre image. Samtidig efterspørger medarbejderne det, ligesom det kan sænke sygefraværet.

- Før i tiden var det de tre første grunde, der var de vigtigste, men vi ser, at sygefraværet kommer til at spille en større og større rolle, siger Kurt Æbelø.

Virksomhederne har nemlig opdaget, at der er penge at spare, hvis medarbejderne er mindre syge.

For det første sparer de penge på sygedagpenge, og for det andet arbejder raske medarbejdere mere effektivt.

Kurt Æbelø påpeger dog, at et fitnessrum ikke knækker sygefraværskurven alene.

- Forskningen viser, at det kræver en bred indsats over lang tid for at nedsætte sygefraværet. Virksomhederne er nødt til at have tilbud til de enkelte, og de skal prioritere personlig vejledning, siger han.

For meget stress

Faglig sekretær i PROSA Hanne Lykke er generelt glad for fokus på sundhed, da det gavner både medarbejderne og arbejdsgiverne, der får ansatte, der er mindre syge.

Hun mener dog, at firmaerne til gengæld fokuserer for lidt på stress og arbejdstider.

- Branchen er kendt for, at man arbejder røven ud af bukserne. Det kan kun ændres, hvis det rent faktisk ikke er sådan mere, siger hun, men understreger, at der selvfølgelig også er virksomheder, der har fuld styr på arbejdsmiljøet.

I Computerworlds lønstatistik for 2006, der bygger på besvarelser fra 528 it-ansatte, svarer hver fjerde, at de har mere end 30 procent overarbejde.

Kommunikationsdirektør hos IT-Branchen Henrik Egede erkender, at især projektledere og nøglemedarbejdere i projekter kan være ramt af stress.

- Det er da rigtigt, at udover bonusordninger og efteruddannelse, så skal virksomhederne sørge for, at rammerne omkring den slags kernemedarbejdere er gode. For ellers holder de ikke længe nok, siger han og opfordrer virksomhederne til at indføre en stresspolitik

Hanne Lykke fra PROSA mener, at it-branchens ry for at være et erhverv med stress og overarbejde er med til at afskrække unge fra at søge ind på it-uddannelserne.

Henrik Egede mener, det kan være et aspekt, men tror nærmere, at branchen skal gøre op med dens ufortjente ry som et kedeligt erhverv.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere