Når historien skal fortælles om den ene eller den anden krig, er der næsten altid tit fokus på konger, herremænd, generaler og på den strategi, der viste sig at være genial – eller måske knap så heldig. Den enkelte soldat er derimod ofte reduceret til et nummer i statistikken.
Men på en særrundvisning 7. september kaldet I Kampens Hede - fra ridder til kampsoldat trækker Krigsmuseet soldaten ud af anonymiteten og forklarer, hvordan det har været at befinde sig midt i begivenhederne op gennem tiden.
På rundvisningen kommer man til at høre om, hvordan danske soldater har levet og kæmpet de seneste mange hundrede år.
Man kommer med lige fra den sene middelalders rasende tunge rustninger og op til den udrustning, de danske soldater bar i Afghanistan og kan også selv prøve at håndtere nogle af våbnene.
I beskrivelsen af særrundvisningen lover Krigsmuseet, at man vil opnå en forståelse for, hvordan ridderen oplevede slaget ved Ditmarsken i 1500 i forhold til danske SS-soldater under 2. Verdenskrigs største slag i 1944 i Estland, hvor 300.000 blev dræbt.
Hvad betød det, at Danmark indførte værnepligten? Og hvordan ville det se ud fra de danske soldaters perspektiv, hvis den kolde krig var blevet varm og rent faktisk havde resulteret i væbnet kamp? Det er også spørgsmål, Krigsmuseet kommer ind på.
Det koster 95 kroner at deltage i I Kampens Hede - fra ridder til kampsoldat, og man kan læse mere samt købe billetter lige her.