Artikel top billede

Fortalt til: Lars Jacobsen | (Foto: Lars Jacobsen)

Mennesker i IT
Udgivet 5. marts 2018 kl. 09.57

Når vi ser på månelandingen, de første mennesker på toppen af Mount Everest eller de første flyvemaskiner, så handler det ikke bare om en ny idé, det handler om et helt grundlæggende skift.

De steder har været en del af menneskets drømme igennem tusindvis af år, så hvorfor skete alle de ting inden for den samme korte periode?

Du kan påstå, at det skyldtes teknologien. Det passer i hver fald, når det kommer til månelandingen. Men ikke hvis vi taler om Mount Everest eller de første fly. Her var det ikke teknologi, der gjorde den afgørende forskel.

Husk på, at det første fly var bygget af stof og træ. Selv de gamle egyptere kunne have fløjet fra toppen af pyramiderne for 5.000 år siden. Men det gjorde de ikke. 

Hvorfor ikke? Fordi deres religion forbød det - kun guderne måtte flyve.

Eller Leonardo da Vinci, som byggede modeller af flyvende maskiner. De kunne have taget en pilot ombord. Men han var ikke dum nok til at prøve at flyve i dem. For han var sikkert blevet torturet og brændt på bålet af kirken, hvis han havde. 

Og nepaleserene og tibetanerne kiggede på Mpunt Everest i tusindvis af år. Men for dem var det forbudt at betræde det hellige bjerg. 

Så det var først i det 20. århundrede, at der var opdagelsesrejsende, som var ligeglade med alle reglerne, som ville prøve det uanset hvad.

Og på blot 66 år havde vi ekspeditioner til Sydpolen, Nordpolen, Mount Everest, Marianergraven og månen. 

For mig viser det, at innovation ikke kun handler om at have en ny ide. Men også om at smide de gamle regler og skikke væk hvis de står i vejen for fremskridtet.

Bertrand Piccard, idemand og pilot på Solar Impulse, det første sol-drevne fly til at flyve jorden rundt. Fortalt på Deloitte Digital Agenda 2018.


Flere mennesker i IT Om mennesker i it



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering