Artikel top billede

Her er pirat-eksperterne der skal rådgive Folketinget om fildeling

Filminstruktør, professorer og sanger skal i morgen overbevise minister om omfanget af piratkopiering på nettet.

Nu skal et nyt hold eksperter rådgive Folketingets kulturudvalg om hvor vidt advarselsbreve til internet-pirater skal tilbage på bordet - eller skrottes en gang for alle.

I morgen har kulturminister Uffe Elbæk indkaldt 10 eksperter fra alle sider af debatten til et ekspertmøde i kulturudvalget, hvor brevmodellen, som har været under vejs i tre år, atter en gang er på dagsordenen.

Brevmodellen vil i korte træk betyde, at danskere, der mistænkes for at dele ophavsretsbeskyttede filer på nettet, vil modtage advarselsbreve de første to gange, der konstateres krænkelser. Hvad der skal ske tredje gang er ikke afklaret, men rettighedshaverne kan iværksætte erstatningssager efter de nuværende regler, og advarselsbrevene vil formentligt have skærpende effekt i en retssag.

Modellen kan ifølge tilhængere begrænse meget af den ulovlige fildeling, fordi den sender et signal om, hvad man må og ikke må.

Modstanderne mener  derimod, at brevmodellen er en dyr og unødvendig foranstaltning, der især er nytteløs over for den lille hårde kerne af danskere, der deler film og musik på nettet i stor stil. Og når nu lovlige tjenester i stigende grad vinder frem og reducerer piratproblemet, er der ekstra god grund til at  skrotte brevmodellen, lyder et af deres argumenter.

Instruktør: Lad os gøre ejerne ansvarlige
På listen over de indkaldte eksperter og parter er filmproducent Ronnie Fridthjof fra Fridthjof Film, der har lavet en lang række komedier for eksempel Blå Mænd og dokumentaren Armadillo.

Han har været en udtalt fortaler for strengere regler mod fildeling. Han mener, at indtægter på hans film bliver halveret som følge af ivrig kopiering i Danmark.

Senest har han argumenteret for, at ejere af trådløse netværk skal gøres ansvarlige for ulovlige download uanset om man kan bevise, at det rent faktisk var den person, der hentede filen.
 
Næste deltager er Maria Fredenslund, talskvinde for Rettighedsalliancen. Her repræsenterer hun hele den samlede gruppe af rettighedshavernes forskellige lobby- og interesse-organisationer, som har til huse hos advokatfirmaet Johan Schlüter, og som i flere tilfælde, for eksempel IFPI, er en dansk afdeling af en stor international orgainsation.

Ved sin side - i det mindste som kampfælle - har hun popsangeren Ivan Pedersen, der er med i Samrådet for Ophavsret og formand for Danske Populærautorer.

Ivan Pedersen er af de danske kunstnere, der mest aktivt har kæmpet for indgreb mod piratkopiering - og en af de danskere, der slår til lyd for en hård straf for fildeling af andres beskyttede værker. 

Var den tidligere minister i lommen på underholdningsindustrien?

En anden deltager er Jacob Willer, direktør for  Telekommunikationsindustrien. Han har tidligere anklaget Uffe Elbæks forgænger, Per Stig Møller, for at lytte for meget til underholdningsindustriens interesser.

Clement Salung Petersen, lektor ph.d. ved det juridiske fakultet ved Københavns Universitet, er også indkaldt. Han er en af de førende eksperter i Norden når det gælder håndhævelse af ophavsret. Blandt andet har han rejst kritik af den nuværende model med at spærre for udenlandske sites, der mistænkes for krænkelser, uden at de spørges eller gives mulighed for at anke afgørelsen.

Næste ekspert er advokat Jens Ottosen-Støtt, der er tidligere juridisk direktør hos Telia. Støtt er en de tele-folk, der tydeligst har talt imod en brevmodel, som teleselskaberne skal betale for.

Anette Høyrup, der er jurist i Forbrugerrådet har også sidet med i de tidligere udvalg om indgreb mod piratkopiering, hvor hun og Forbrugerrådet var ene om at repræsentere den menige internetbruger - altså alle dem, som et indgreb som brevmodellen kommer til at gå ud over. Anette Høyrup har ved flere lejligheder udtalt sig meget kritisk om brevmodellen, som hun mener helt bør skrottes, da de eksisterende regler og muligheder for rettighedshaverne er fuldt tilstrækkelige.

Sidste ekspert er Morten Bay, der deltager i sin egenskab af international strategisk rådgiver, debattør og forfatter. Han står blandet andet bag bøger om nettets påvirkning af den moderne forbruger, og har slået til lyd for mere nytænkning i forhold til fildeling og ophavsret.

De ti indkaldte eksperter er blevet bedt om at forberede 10 minutters oplæg efter følgenende indbydelse:

"Piratkopiering af ophavsretligt beskyttet materiale - problem og løsninger" - mødet vil afdække, hvorfor piratkopiering er et problem og mulige løsninger, bl.a. om information, lovlige forretningsmodeller og en såkaldt brevmodel.

Tidsskriftet Ræson har udpeget debatten om piratkopiering, som et af den nye kulturministers største opgaver.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere