Nyt netværk skal styrke ledere

IT-Brancheforeningen, ITK under Dansk Handel & Service samt Center for Ledelse er gået sammen om at skabe et projekt for 15 IT-virksomheder. De skal over to år opbygge et netværk og gennemgå en intens ledelsesudvikling.

IT-branchens konkurrenceevne skal forbedres ved hjælp af bedre ledelse, og ledelse i branchen skal op til debat.

Derfor er IT-Brancheforeningen, kompetencecenteret Center for Ledelse og Dansk Handel & Service?s IT-forgrening, ITK, gået sammen om projektet IT Excellence Netværket. Her vil 15 IT-virksomheder få muligheden for ? i samarbejde og hver for sig ? at arbejde med ledelsesudvikling i et forløb, der strækker sig over godt to år.

Foreløbig har syv-otte virksomheder vist interesse for projektet, som forventes at gå i gang til august. Efter en kortlægning af hver enkelt virksomheds status på ledelsesområdet og en afdækning af, hvilke udfordringer virksomheden står over for, går arbejdet for alvor i gang.

Gennem temamøder, benchmarking, løbende sparring med organisationerne bag projektet, deltagelse i selvstyrende arbejdsgrupper i netværket og selvfølgelig grundigt arbejde ude på de enkelte virksomheder, skal de have et solidt ledelsesmæssigt skub fremad.

? Udviklingsprocessen kører i to niveauer. Det er ledelsesudvikling, men det er også organisationsudvikling, for det går ud på at udvikle hele virksomheden. IT-branchen er i øjeblikket på vej ind i en modningsperiode, hvor der vil blive lagt mere og mere vægt på ledelse og på at få en bedre ledelsesstruktur, siger Markus Bjørn Kraft, der er udviklingschef i Dansk Handel & Service og sekretariatsleder i ITK.

Målbare resultater

Gennem hele forløbet skal virksomhederne benchmarkes, så de kan vurdere, hvordan de udvikler sig, og hvordan de klarer sig i forhold til de øvrige deltagere i netværket. En del af resultaterne vil blive offentliggjort på konferencer, hvor eksterne gæster kan deltage, så også andre IT-virksomheder kan lære af projektet.

? Hele formålet er, at den enkelte virksomhed skal kunne dokumentere en effekt af at deltage i netværket. Vi er meget fokuserede på, at det er et resultatorienteret projekt, hvor man virkelig skal kunne mærke, at man får forbedret sin konkurrenceevne, siger Markus Bjørn Kraft.

Netværket tiltrækker

Novotek, der beskæftiger sig med industriel IT og har 140 medarbejdere på koncernplan, er en af de virksomheder, som overvejer at deltage i projektet.

? Netværket er klart et spændende aspekt. Det er en form for avanceret erfa-gruppe, kan man sige, og det ser ud til at komme til at foregå på en meget aktiv måde. Man skal arbejde sammen med kolleger og andre IT-virksomheder, som sikkert står over for nogle af de samme udfordringer, som vi gør, siger administrerende direktør Per Eiland.

Hans overvejelser om deltagelse i projektet går mest på, om det passer ind i virksomhedens planer lige her og nu.

? Det er et projekt, hvor man ikke kommer med på frihjul, så man skal selvfølgelig være 100 procent sikker på, at man kan gå ind i det for fuld skrue. Både for ens egen skyld, men også fordi man har en forpligtelse over for de andre virksomheder i netværket, konstaterer han.

Hos IT-Brancheforeningen finder man det vigtigt, at medlemmerne får fokus på ledelse, og man er glade for, at projektet giver mulighed for at etablere et stærkt netværk.

? Fokus i branchen er jo tit på teknologien, ikke mindst i nystartede virksomheder, og det er selvfølgelig vigtigt, men uden ledelse går det ikke i længden. Vi vil gennem projektet gerne hjælpe virksomhederne til at få nogle værktøjer, der gør, at de kan komme skridtet videre og få en organisation til at fungere, der ikke kun kan lave ny teknologi, men også kan overleve på lang sigt, siger vicedirektør Jørgen Staunstrup, der mener, at udviklingsvirksomheder står over for en særlig ledelsesmæssig udfordring.

? Man skal ikke overdrive forskellen, men det at lede teknologiudvikling er ikke helt det samme som at lede en fabrik, der laver skruer eller sko. Ligeså snart du har et udviklingselement inde i billedet, så er der en usikkerhed, som gør det anderledes, vurderer han.

Bruger EFQM-modellen

Virksomhederne i IT Excellence Netværket skal arbejde ud fra ledelsesværktøjerne i EFQM Excellence-modellen, hvis ni kriterier vil danne grundstammen i forløbet. Virksomhederne skal repræsenteres af minimum to personer ? et medlem af direktionen samt en ankermand ? og hver person skal afsætte 14 arbejdsdage til forløbet, hvortil kommer forberedelsestid, tid til deltagelse i selvstyrende netværksgrupper og den tid, man bruger ude på sin virksomhed.

Prisen for at deltage bliver 90.000 kroner pr. virksomhed og 80.000 kroner, hvis virksomheden er medlem af en af de tre organisationer, der står bag projektet. Priserne er baseret på, at de tre organisationer kommer til at lægge 1.500 mandetimer i arbejdet, men i virkeligheden forventer de, at timetallet bliver en hel del højere.

? Alle tre parter kommer til at lægge en form for egenfinansiering i det, fordi vi ser det som en god mulighed for at kortlægge nogle ting for hele branchen og skabe noget værdi for hele branchen, fortæller Markus Bjørn Kraft.

Læs mere om netværket på www.cfl.dk.

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworld

Vil du vide mere om ledelse?
NewsScanner overvåger 300+ medier
Prøv gratis i 30 dage.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere