Artikel top billede

Test: En B&O-agtig blærbar

ASUS NX90 er ikke som andre bærbare computere. Den ligner noget, som Bang & Olufsen kunne have kreeret, er proppet med potent indmad og er forfærdelig dyr. Vi har givet den en prøvetur.

Test: En B&O-agtig blærbar

Da NX90 først blev præsenteret på CES 2010-messen tilbage i januar, var der i begyndelsen tvivl om, hvorvidt Bang & Olufsen virkelig havde lavet en bærbar.

Maskinen ligner nemlig noget, der kunne være stykket sammen i Struer, og vi fik at vide, at lydsystemet var designet af Bang & Olufsens ICEpower-division.

Men ... det er faktisk taiwanske ASUS, der står bag. Og så alligevel ikke, for det er David Lewis, der har tegnet stregerne, og han er faktisk manden bag nogle af Bang & Olufsens mest ikoniske produkter.
 
Lægger du ikke mærke til det forholdsvis diskrete ASUS-logo på håndstøtten, er det nemt at forveksle NX90 med et B&O-produkt, og et eller andet sted er det sikkert også intentionen.

Men vi ved alle sammen godt, at selv om Bang & Olufsens grej er ganske urimeligt prissat, så er jyderne gode til at opretholde en høj byggekvalitet og sikre sig, at produktet yder fremragende år efter år. Er det også tilfældet her?
 
Imponerende, stor og tung
Vores første indtryk med NX90 var i alt fald ganske positivt.

Når du åbner maskinen og stirrer ind i den gigantiske 18,3-tommer store skærm er det svært ikke at lade sig imponere.

Stereohøjttalerne er placeret på siden af skærmen, og det gør at maskinen faktisk måler over en halv meter i længde.

Nå ja, inden vi kommer for godt i gang, må vi hellere også nævne kampvægten på hele 4,4 kilo. Det gør NX90 til en slæbbar, du med nød og næppe kan tage med i sommerhuset eller flytte rundt på i hyblen, men du har ikke lyst til at have den med på farten.
 
Windows 7 Ultimate Edition booter op på under et minut, og du bliver præsenteret for et skrivebord i 1920 x 1080-pixel opløsning.

Indmaden fejler intet med en Intel Core i7 820QM quad-core processor, seks gigabyte DDR3-hukommelse og to harddiske med hver 500 gigabyte harddiskplads.

Derudover får du et slot-in-drev, der læser Blu-ray-skiver og brænder dvd'er, et 2-megapixel kamera til videochat og et væld af trådløse forbindelser og porte.

ASUS skal have ros for at inkludere to USB 3.0-porte, en eSATA-port samt optisk SP/DIF-stik og et HDMI-stik. Det er altså mere end nemt at forbinde maskinen til hurtige eksterne drev eller koble den til stuealteret.
 
 

Flot hastighed

Den hurtige Core i7-processor og den generøse mængde hukommelse mærkes tydeligt, når du foretager almindelige opgaver på computeren.

Den er dejlig hurtig, og det er intet problem at bruge den til krævende opgaver som eksempelvis videoredigering.

Du kan også godt bruge NX90 til lidt gaming hist og her, men du kan ikke spille de nyeste spil med alle detaljer skruet op på max.

Grafikken leveres nemlig af Nvidias GeForce GT335-chip, der godt nok har pænt med muller og en gigabyte hukommelse, men som ikke kan være med, når vi snakker high-end gaming.
 
En interessant detalje ved NX90 er, at maskinen ikke har en normal trackpad placeret under tastaturet, men derimod hele to af dem ude i hver side.

Du har derfor en stor og bred håndledsstøtte i aluminium, som du kan hvile hænderne på, og alt efter, om du er venstre- eller højrehåndet, kan du så bruge en af de to trackpads.

ASUS foreslår, at du bruger dem begge på samme tid, men det kunne vi nu ikke vænne os til. De fleste vil nok også investere i en trådløs mus og helt lade være med at benytte de to trackpads.

 

Genskin og fedtfingre

Designmæssigt er der ikke så meget at komme efter. For det meste er der tænkt over detaljerne, stik og porte er fornuftigt placeret og det er herligt med et slot-in-drev.

Desværre er skærmen utrolig blank, hvilket resulterer i genskin fra vinduer og stærke lyskilder, og håndledsstøtten og maskinens låg bliver meget nemt beskidt og proppet til med fedtfingre.

Det er her, at vi føler, at et rigtigt B&O-produkt i højere grad ville være beskyttet, så du ikke hele tiden skulle have pudsekluden frem.
 
Som nævnt tidligere er NX90 ikke ligefrem bygget til, at du slæber den med omkring. Alligevel er det skuffende at se, at batteriet kun klarer omkring halvanden times brug på en fuld opladning.

Man kan argumentere for, at det egentlig ikke er vigtigt med en maskine af denne størrelse, men omkring en tre-fire timer ville ikke være urimeligt, når vi nu snart skriver 2011.

ASUS er meget stolte af lydsystemet i NX90, der benytter B&O's ICEpower-teknologi, og de indbyggede højttalere spiller da også fint. Alligevel virker det noget overflødigt, for selv et forholdsvist prisbilligt sæt pc-højttalere lyder bedre.

Den svære dom

Og så kommer vi jo til det med prisen. ASUS vil have 20.000 kroner for NX90, og det er rigtig mange penge for en bærbar computer.

Kan du leve uden David Lewis-designet, kan du få tilsvarende ydelse for omkring 13.000-15.000 kroner hos Dell, og HP har et fornuftigt alternativ i deres lækre ENVY 17-computer, hvor de to største modeller koster henholdsvis 17.000 og 18.500 kroner.

Du kan også få en tilsvarende 17" MacBook Pro, hvis du ikke er bange for at smide omkring 20 kilo på disken.
 
Men er du interesseret i NX90, er pris/ydelsesforholdet kun en mindre del af beslutningsprocessen. Det handler selvfølgelig om designet, og hvordan NX90 tager sig ud i hjemmekontoret eller i samtalekøkkenet.

Her vil maskinen uden tvivl vække opsigt, og har du allerede proppet huset med grej fra B&O, vil NX90 passe perfekt ind. 

   
  
   
   
  
   
   
   
   
 




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Service Line Specialist – EPS – SAP

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Cyber Security Konsulent

Pharma Nord

PHP backend-udvikler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere