Privat i al offentlighed

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 6. maj 2005.


Der er kulturen til forskel. Strategichef Anders Nørskov har vænnet sig til de større armbevægelser hos et Microsoft, der gerne vil tættere på kommunerne.

Hvad hedder det, når en offentlig leder tager sig selv og sin viden over i det private erhvervsliv?
- Min beskedenhed forbyder mig at kalde det hjerneflugt, ler Anders Nørskov, der i 2004 forlod stillingen som direktør og it-direktør i Økonomstyrelsen til fordel for rollen som strategichef for Microsofts projekter i den offentlige sektor.
- Men det er da rigtigt, at mennesker med markante it-projekter har fået job i det private, medgiver Anders Nørskov, der blandt andre har en fælle i Jimmy Kevin Pedersen, tidligere it-chef i Københavns Kommune og nuværende underdirektør i Fujitsu.
Med sin rolige stemmeføring og forbavsende få buzzwords lyder den 41-årige Anders Nørskov ikke som en leder i
it-branchen. Ordene er vejet, før de kommer ud af munden på den høje mand, der har været i det offentlige det meste af sit arbejdsliv.

Anders Nørskovs syn på open source har ikke ændret sig, siden han gik over til Microsoft.
- Næh. En af de få økonomiske love hedder jo: There's no such thing as a free lunch. Det gælder også software. Man skal altid se på, hvad man får og huske at regne alle omkostningerne med, uddyber han.
- Jeg brænder stadig for at gøre den offentlige sektor mere effektiv, og det synes jeg er en utrolig spændende opgave. Jeg interesserer mig for samfundet, og det er afgørende for demokratiet, at vi har en velfungerende offentlig sektor, siger Anders Nørskov.
Det var først som nybagt direktør for Økonomistyrelsen i 2000, at han fik øjnene op for it som et middel til at nå dét mål.
- Inden da stod it ikke så klart for mig, så man må sige, at det er ret nyt, forklarer han. Rollerne i diverse råd, bestyrelser og erfa-grupper har skiftet karakter.
- To uger efter, at jeg var begyndt her, sad jeg i en arbejdsgruppe i Innovationsrådet og sagde med stor vægt, hvad vi i den private sektor mente. Det havde jeg stor fornøjelse af. Det morede nogle af dem fra ministerierne, husker han.
Indtil videre har Anders Nørskovs fingeraftryk på softwaregigantens offentlige projekter især betydet en anden måde at komme i dialog med kommunerne og daglig sparring.

Han er helt på det rene med sin rolle som Microsofts løftestang ind i en offentlig sektor, der står foran en strukturreform, som har indbygget en it-opgave af kolossale dimensioner.
- Jeg har et stort netværk og en erfaring, der gør, at jeg kan åbne nogle døre, der ellers er lukkede. Det er noget væsentligt ved mig. Hvis man vil handle med det offentlige, er det en god måde at få markedsviden og kundeforståelse på. Udskiftningerne er berigende, mener Anders Nørskov.
Han mener ikke, at de to sektorer er så voldsomt forskellige endda.
- Den måde, man agerer på i en organisation, er meget ens, uanset hvor man er. Redskaberne og behovet for strategiske og analytiske evner er det samme, forklarer Anders Nørskov.
Noget andet er alvorstungheden i det offentlige.
- Dels arbejder man for skatteborgernes penge, og dels kan arbejdet koste en ministerpost. Man er dårligere til at begejstres og være stolt af det, man laver, mener han.
Hos Microsoft fejrer man gerne succeserne.

Der hersker en nulfejls-kultur i det offentlige.
- Ethvert initiativ har et meget gennemarbejdet beslutningsgrundlag bag sig. Det tager længere tid at komme i gang, og det er sværere at afvige fra planen, konstaterer han.
De kunne de mange offentlige it-dødssejlere i hvert fald godt tyde på. Selv har han både været ind over det mindre vellykkede statslige lønsystem, SLS, og det ret så velfungerende økonomisystem, Navision Stat.

- Det er utaknemmeligt at færdiggøre et system som SLS, der har været længe undervejs. Det er slidsomt. Man må altid tage udgangspunkt i, hvor man er. Det offentliges politiske kontrolsystem mangler en forståelse for, at det ikke er interessant, hvordan projektet så ud for to-tre år siden, mener Anders Nørskov.
It-projekter løber ind i udfordringer, uanset om de er offentlige eller private.
- Men erhvervslivet er nok ofte bedre til at løse problemerne, fordi man har nogle bedre muligheder for at reagere, lyder hans bud.
Nu har han mindre indflydelse på hvilken retning, virksomheden skal gå.
- Men det føler jeg, jeg har, i forhold til hvordan Microsoft arbejder med den offentlige sektor i Danmark. Ellers ville jeg heller ikke synes, at det var sjovt at arbejde her, konstaterer han.
- Jeg havde regnet med, at der var mere koordinering mellem Microsoft i udlandet og herhjemme. At det var lidt strammere styret, siger han.
Det har været en positiv overraskelse, for det giver et større spillerum.
- Beslutningerne bliver oftere taget på baggrund af en Powerpoint frem for lange notater. I det offentlige overgår kvaliteten i sagsbehandlingen nogle gange målet, vurderer Anders Nørskov.

Microsofts øjne er rettet mod mulighederne i strukturreformen. De nye kommuner skal til at vælge økonomisystemer, og også hele portal-området og den interne kommunikation er interessant.
- Reformen gør det muligt at arbejde mere decentralt i kommunerne, og den kommunale sektor er det mest spændende sted at arbejde i øjeblikket. Der er opbrud og en fantastisk mulighed for at forandre tingene, mener Anders Nørskov, der dog ikke vil erklære, at "plejer" rent faktisk er død.
- Viljen er der, men allerede nu er der mange kompromiser og gengangere fra de gamle ledelser, uddyber han og understreger, at branchen skal være klar over, at it ikke er det vigtigste punkt i strukturreformen.

Hvem Anders Nørskov er, når han har fri, er til gengæld ikke særligt offentligt.
- Det er et godt spørgsmål. Jeg er et hjemmemenneske. Jeg læser meget, interesserer mig for fodbold og samler på frimærker. Det gjorde jeg som dreng, men kom for alvor i gang for tre år siden, da jeg var sygemeldt med en alvorlig infektion, som jeg fik på en rejse til Cuba, fortæller han.
Han bruger i hvert fald ikke fritiden til at være koblet til alskens elektronisk isenkram - endnu en kulturforskel dukker op.
- Jeg er ikke særligt interesseret i gadgets, og der skiller jeg mig måske lidt ud her hos Microsoft, siger han med et smil.
Anders Nørskov vægrer sig venligt mod at blive boret i yderligere.
- Jeg er nok ret privat, når det kommer til stykket, siger han.

Billedtekst:
kultur Anders Nørskov er måske den mindst gadget-interesserede chef hos Microsoft. Til gengæld banker hans hjerte fortsat for at gøre den offentlige sektor stadig mere effektiv.

Boks:
Anders nørskov
• Statsvidenskab, Københavns Universitet
• 1992-1995: Finansministeriet, fuldmægtig
• 1995-1997: Energistyrelsen, kontorchef
• 1997-2000: Finansministeriet, kontorchef
• 2000-2003: Økonomistyrelsen, direktør
• 2004- Microsoft, strategichef/offenlig sektor
• Bestyrelsesformand i Pactor A/S, bestyrelsesmedlem i Institut for Konjunktur-Analyse, bestyrelsesmedlem i Rosenborghus, A/S
• Medlem af Fagrådet for Organisation og IT hos Dansk IT




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere