Meget Hands i nyt Columbus

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 5. december 2003.


Den tidligere Navision-topchef Preben Damgaard rådgav Columbus med opkøbet af Hands til en hurtig sammenlægning, udnævnelse af nøglemedarbejdere, antibonus ved mistede kunder, fokus på bundlinien og "tyveri" af mange Hands-metoder
Columbus-Hands fusionen
Det var den lille som åd den store, da den børsnoterede koncern Columbus IT Partner den 20. oktober købte Hands Danmark med 200 medarbejdere og fusionerede dem ind i Columbus' danske selskab med 120 medarbejdere. Resultatet blev et af årets få større, danske it-fusioner, som er endelig på plads til nytår.
Efter fusionen vil den danske afdeling af Columbus IT Partner bestå af omkring 300 medarbejdere.
Som koncern er Columbus IT Partner en af Danmarks store it-virksomheder med 900 medarbejdere (inkl. Hands) og operationer i 27 lande. Forretningsområdet er it-konsulentbistand med forretningsløsninger baseret på Microsoft Business Solutions (MBS).
De seneste tre år har Columbus dog mest været i medierne med afskedigelser samt to- og trecifrede millionunderskud.
- Det strategiske rationale bag købet af Hands er at have den stærkest mulige hjemmemarkedsplatform for at kunne lave en stærk ekspansion internationalt og blive den globale MBS partner, siger koncernchef Carsten Dilling.
Han fortæller, at Columbus i et stykke tid havde afsøgt markedet og overvejet at overtage hele Hands, som er noteret på børsen i Oslo. Men det endte med Hands Danmark, fordi her var synergierne størst ved en sammenlægning af de to danske enheder. Sideløbende var Columbus blevet rekonstrueret og trimmet for at have den nødvendige robusthed til at håndtere et opkøb.
- Der er ingen tvivl om, at prisen på Hands var attraktiv. Men det helt væsentlige var vores finansielle plan om at købe aktier i stedet for cash. De eneste kontanter, vi bruger (10-15 millioner kroner), går til en meget hurtig integration af virksomhederne, siger Carsten Dilling.
Hvordan fusionen lander på omsætning er endnu uklart. Tallene fra Hands er ikke renset for frasalg, og Columbus overvejer stadig, om flere aktiviteter skal sælges. Det er ifølge Dilling sikkert, at omsætningen i Hands og Columbus ikke bare kan lægges sammen. Så 1+1 bliver ikke 2, snarere omkring 1,7.
- For mig er omsætningen slet ikke afgørende. Det vigtige er "stayingpower" og vedblivende profitabilitet. Her bliver regnestykket 1+1=3, fordi vi har mange overlappende og komplementerende funktioner, siger Carsten Dilling.
Sparring og rådgivning til fusionen er leveret af Nordea (corporate finance) og den tidligere Navision-topchef Preben Damgaard. Fusionen i sin tid af Damgaard og Navision og Microsofts senere køb af Navision er brugt som forbillede i Columbus-købet af Hands.
Læren var tempo og klar kommunikation af planer internt og eksternt. Opkøbet blev annonceret den 20. oktober. Den 31. oktober var alle fyringer (godt 50) eksekveret. Den 1. november var alle ledere orienteret om jobbet i den nye organisation, og nu i december er de fleste Columbus-folk flyttet fra Holmen til Hands-lokalerne i Brøndby.
Fyret pro rata
De godt 50 afskedigede er fyret prorata i forhold til den oprindelige bemanding i Hands (200) og Columbus (120). Ledergruppen blev halveret til 15. Med et par "mellemregninger" har det fusionerede danske Columbus-selskab i dag 300 medarbejdere med overvægt af Hands-folk i ledergruppen med en Columbus-mand (Steen Hagengaard) som administrerende direktør.
- Den største opgave er at køre kulturen fra de to virksomheder sammen efter en hård tid med kraftige restruktureringer og fyringer i bølger hos begge. Efter en lang periode med dårlige resultater, føler jeg, at der nu er en utrolig god stemning for at nå de nye mål og en sundere forretning, siger Carsten Dilling.
Der er sat klare mål for 4. kvartal 2003, og målene for 2004 stikkes ud til nytår. Flere end 20 procent af medarbejderne er udpeget til nøgleansatte. De skal tages med på råd om den fremtidige udvikling, og ledelsen får bonus for ikke at miste nøglemedarbejderne. De taber også bonus, hvis nøglekunderne tabes i fusionen.
- Der vil efterhånden komme til at stå Columbus på alle løsninger i det fusionerede selskab. Men flere ting, som Hands var meget bedre til end Columbus, har vi tyvstjålet og taget ind i det nye Columbus, fortæller Dilling.
Det gælder eksempelvis på løsningsområdet, hvor Hands var meget bedre end Columbus til at pakketere og gensælge. Hands brancheopdeling af organisationen er også taget med ind i det fusionerede Columbus.

- For mig er omsætningen slet ikke afgørende. Det vigtige er "stayingpower" og vedblivende profitabilitet. Her bliver regnestykket 1+1=3, fordi vi har mange overlappende og komplementerende funktioner, siger Carsten Dilling.
Foto: Hans Juhl

Columbus IT Partner A/S
Koncernårsregnskab, operation i 27 lande (beløb i millioner kroner)

1998 1999 2000 2001 2002
Omsætning 472,5 582,2 561,6 663,7 617,0
Nettoresultat 26,4 27,9 -67,1 -117,8 -99,9
Antal medarbejdere 605 778 1.018 932 829

Efter købet af Hands øgede hele koncernen Columbus IT Partner den 14. november 2003 omsætningsforventningerne for 2003 til omkring 540 millioner. EBITDA (resultat før skat og afskrivninger) for 2003 fastholdes i niveauet 20-25 millioner med 900 medarbejdere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere