Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 7. november 2003.
For hen ved 8.000 deltagere på den nyligt overståede Professional Developer Conference (PDC) så fremtiden for Microsofts operativsystemer og udviklingsværktøjer lovende ud.
.Net 2.0
Los Angeles: Selvom de formentlig værste skovbrande i Californiens historie fyldte nyhederne og forsinkede både deltagere og talere, afholdt Microsoft i sidste uge deres Professional Developer Conference (PDC).
Salene var fyldt - til tider overfyldt - med spændte udviklere, der kom for at høre, hvad software-giganten vil lancere i de næste par år.
Og Microsoft skuffede ikke: Fra Bill Gates åbningstale til sidste session blev der talt om, vist og ikke mindst udleveret - tidlige versioner af afløserne til Windows XP-operativsystemet, SQL server-databasen, Visual Studio.Net-udviklingsværktøjet og meget andet. Og det mest almindelige hørte klagepunkt gik ikke på maden, talerne eller vejret, men på mængden af information - fem dage - var simpelthen for lidt til at høre bare en brøkdel af, hvad Microsoft havde at fortælle.
Fremtiden ifølge Microsoft
Microsoft havde da også fundet det helt store skyts frem, og konferencen var fyldt med både topchefer og chefudviklere for de forskellige produktgrupper.
Bill Gates selv åbnede konferencen med en tale om det, han kaldte det digitale årti:
- I dette årti er der ingen tvivl om, at vi kommer til at se computere i alle størrelser - fra dem vi kan have om håndleddet over håndholdte, bærbare og endda til computere, der sidder på væggen. Og software vil være en integreret del af de aktiviteter, der bliver mulige - hvad enten det er kalender-deling med venner og forretningsforbindelser, udfyldning af hvad der engang var papirformularer eller informations-søgning.
Lidt mere håndfast information kom der da også på bordet, da han - for første gang offentligt - annoncerede operativsystemet, der skal afløse Windows XP. Ind til videre er det kun kendt under kodenavnet Longhorn, og ifølge Bill Gates selv er Longhorn meget mere end en simpel opgradering til Windows XP:
- Der er tale om den største nyhed siden Windows 95, kom det fra chefarkitekten, der, når Longhorn kommer, kan holde 30 års jubilæum med Microsoft.
Longhorn
Longhorn markerer på mange måder, som Windows 95 gjorde det, en ny æra for Microsoft. Ændringerne er nemlig så radikale, at laver man applikationer, der udnytter de nye muligheder i Longhorn, vil disse applikationer ikke være bagudkompatible med Windows XP - ganske som Windows 95-applikationer ikke kunne køre på Windows 3.11. De mange ændringer, der vil kunne ses både i grafikken og i den måde, man arbejder med operativsystemet, tager tid at lave, og Longhorn forventes da også først i 2005 eller 2006.
Alligevel udleverede Microsoft faktisk en version af Longhorn, men Jim Allchin, chef for platform-gruppen lagde vægt på, at der var tale om en meget tidlig version:
- Vi har aldrig udleveret kode så tidligt i processen før, så I kommer til at se mange ændringer. Der er ting, vi ikke har fået ryddet op i, og ydelsen er ikke god.
Han anbefalede da også senere, at man kun installerede Longhorn på de allernyeste pc'er. Men lovede også, at ydelsen ville blive meget bedre, efterhånden som nærmer sig frigivelsesdatoen.
Tanken med at udlevere en så tidlig version er at vænne udviklerne til de mange ændringer, så der samtidigt med operativsystemets frigivelse om et par år, vil ligge en masse applikationer, der udnytter de nye funktioner.
Modstræbende begejstring
Med de indledende taler overstået gik selve konferencen i gang og på trods af, at Los Angeles Convention center er meget stort, var der mennesker over alt. Sessionerne begyndte tidligt om morgenen og fortsatte til langt efter aftensmadstid. Havde man ikke fået nok der, var der tillige en lang række aftensarrangementer.
På trods af overfyldte sale og de sædvanlige besværligheder med at få netværket til at virke var stemningen utrolig god blandt de ellers skeptiske udviklere. Selv for en hærdet journalist var det svært ikke at lade sig rive med af den begejstring, som lyste ud de mange tilhørere. Samtlige sessioner, jeg var til, blev afbrudt gang på gang af spontane klapsalver og tilråb, og hver gang var årsagen den samme - Microsoft har med næste generation af deres udviklingsværktøjer lyttet til feedback fra udviklere og har gjort noget ved det.
Henrik Lykke Nielsen fra Captator fortæller:
- Man kan helt sikkert se, at Microsoft har haft fokus på udvikler-produktivitet. Der er ikke så mange nye features i den underliggende platform. Man har i stedet brugt energien på at gøre udviklere mere produktive.
At der var næsten for meget information at tage med hjem, vidnede de mange trætte udviklere i sækkepuder rundt omkring på konferencen om, og Karsten Strøbæk, senior software-udvikler i Saxo bank, var da også overrasket over informationsmængden:
- Vi er så småt begyndt på .NET, så vi er her for at få ideer og inspiration og for at høre, hvad der rører sig. Men jeg er nok blevet lidt overrasket over, hvor meget nyt, de har, siger Karsten Strøbæk.
Så alt i alt var han godt tilfreds med konferencen, selvom den involverede en meget lang flyvetur og en ordentlig gang jetlag.
- Generelt synes jeg faktisk, at det har været godt. Det har været meget informativt, og det har været skægt at se, hvor det hele er på vej hen. Så sidder man bare selv og filosoferer over, hvor man selv kan bruge det. Det var absolut turen, pengene og besværet værd.
Også Carsten Juel Andersen og Henrik Lykke Nielsen fra Captator var tilfredse:
- Der var et sandt overflødighedshorn af spændende nyheder. Både til udviklere form af Whidbey og Yukon, men også nyheder, der konkretiserer visionen for den næste generation af Windows-applikationer i Longhorn.
Og at det var en konference, der var værd at tage til, synes Microsoft Danmark i hvert fald selv - de havde næsten 40 mand i Los Angeles.
Bokse:
Sammendrag:
Microsofts udviklerkonference Professional Developer Conference 2003 fandt sted i Los Angeles 26. - 30. oktober.
Stort set alt, Microsoft viste af nyheder på konferencen, er
baseret på .NET-platformen, der udkom i version 1 i februar 2002.
Kort fortalt er .NET en programmeringsplatform, der ikke bare indeholder nye programmeringssprog (C#, Visual Basic.NET, C++.NET med flere). Platformen gør det også lettere for programmørerne at
lave applikationer og at lave applikationerne mere sikre og mere stabile.
.NET version 2
For mange udviklere på PDC var Longhorn ikke den egentlig nyhed - det var Whidbey, der er næste generation af .NET og som forventes samtidigt med næste generation af SQL Serveren (kodenavn Yukon) i andet halvår 2004.
I den nye version er udviklerproduktivitet i fokus, som det ses i website-teknologien ASP.NET. Her har Microsoft lavet et meget stort sæt udvidelser, der gør, at man kan lave selv meget avancerede hjemmesider uden at være erfaren programmør.
Microsoft angiver, at der er 70-80 procent mindre kode end i ASP.NET version 1. Umiddelbart lød det fuldstændigt urealistisk, men skal man dømme efter, hvad de viste på PDC, kommer det faktisk til at holde.
Men der er også sket mange andre ændringer med version 2. Programmeringssprogene (C#, C++.NET og Visual Basic.NET) har alle fået tilføjelser i både selve sproget og i udviklingsværktøjet - Visual Studio.NET. C# bliver positioneret som programmeringssproget, man bruger til avanceret funktionalitet, og det har derfor i Visual Studio.NET fået en lang række funktioner, der gør det muligt at lave den samme kode med langt færre tasteanslag.
Visual Basic.NET skal derimod mere og mere bruges til brugergrænseflade-programmering og er blevet udstyret med blandt andet nye klasser til udskrivning, hjælpefunktioner til design af knapper, vinduer med mere.
Endelig er der blevet lagt stor vægt på at udvide mulighederne for at lave applikationer til håndholdte pc'er og telefoner, der bruger Microsofts operativsystemer. Det demonstrerede Ori Amiga ved på nogle få minutter og med cirka 20 liniers kode at lave en applikation, der - via en SmartPhone med kamera - tog et billede, fandt ud af hvor man befandt sig og sendte det hele via e-mail. Hvis man ikke var vågen i forvejen, så blev man det i hvert fald.
Longhorns tre hovedteknologier
Avalon, WinFS og Indigo er kodenavnene på de tre teknologier i Longhorn, der vil stå for de største ændringer, set både fra brugerens og udviklerens synspunkt.
teknologier
Avalon dækker kort fortalt over en helt ny måde at lave grafik til Windows-applikationer: Grafikken er nu vektorbaseret - som vi kender det fra for eksempel CorelDraw - og så kan den direkte udnytte de 3D-grafikkort, der sidder i de fleste pc'er, men som i dag kun bruges til spil. Det betyder, at man kan lave særdeles avanceret og lækker grafik uden at belaste selve pc'en synderligt.
Endvidere kan grafikdelen af et program nu skrives direkte i et XML-baseret sprog med navnet XAML. Det skal gøre det lettere for udviklere at adskille den kode, der udgør programmets funktionalitet fra den kode, der udgør den grafiske grænseflade, som brugeren ser.
Også filsystemet, der har fået navnet WinFS, er helt nyt i Longhorn. Ideen er at lave en langt større integration mellem de data, forskellige applikationer gemmer, og i sidste ende en langt bedre oplevelse for brugerne, når de skal gemme og finde data - hvad enten der er tale om et telefonnummer, et Word-dokument eller et foto. Når et program opretter en person - hvad enten det er som kontakt, medforfatter eller andet - gøres dette således, at andre programmer, der har brug for person-data, også kan få adgang til informationen. Og dermed er en given person kun oprettet ét sted i filsystemet og kan altså bruges på tværs af applikationer.
Til sidst er der den mest abstrakte af de tre teknologier - Indigo. Microsoft har længe gjort det muligt for udviklere at lave web services, der lader applikationer snakke sammen på tværs af platforme og operativsystemer, men med Indigo går de et skridt videre. For ganske vist skal Indigo erstatte den web services-teknologi, Microsoft tilbyder i dag, men den skal også erstatte de teknologier, der bruges til at lade programmer snakke sammen internt i pc'en (COM).
Det fik en del udviklere til at tvivle og ryste på hovedet på PDC, og hvor effektivt det bliver, må tiden vise. Blandt tvivlerne var Karsten Strøbæk, Senior Softwareudvikler i Saxo bank:
- Det virker smart, jeg har det bare lidt skidt med XML. Min erfaring med det er, at det kører langsomt. Men man kan undgå det, så virker det da lovende.
Microsoft tager i hvert fald sin egen medicin og i blandt andet næste version af SQL Server - der har kodenavnet Yukon - vil en stor del af funktionaliteten udbydes som web services, hvilket blandt andet betyder, at man vil kunne tilgå SQL Servers funktionalitet fra andre operativsystemer. Hilmar
Longhorn
Afløser Windows XP. Indeholder de største ændringer siden Windows 95 og forventes i 2005/2006.
Avalon
Grafikteknologien i Longhorn. Udnytter blandt andet 3D-grafikkort til at lave lækker grafik uden at belaste pc'en ret meget.
Indigo
Ny web services-teknolgi, der skal bruges til at lade applikationer snakke sammen både over internettet, internt på firma-netværk og indeni pc'en.
Whidbey
Næste version af .NET med ændringer, der fokuserer blandt andet på udviklerproduktivitet. Forventes andet halvår 2004, sammen med næste generation af SQL Server (se Yukon).
Yukon
Næste generation af SQL Server-databasen. Store ændringer i administrationsværktøjer og mulighed for at køre .NET-kode direkte i databasen i stedet for/som supplement til T-SQL. Forventes andet halvår 2004.
WinFS
Nyt filsystem i Longhorn, der ved hjælp af database-teknologi, skal sørge for at samme data (for eksempel kontaktdata) kan bruges af flere forskellige applikationer.
WinFX
Ny måde at programmere grafik-delen af Windows-programmer i Longhorn. Se også Avalon.
XAML
XML-baseret protokol, der i Longhorn skal gøre det lettere at adskille design-delen af et Windows-program fra selve programkoden.