Microsoft timer .Net med Yukon

Denne artikel stammer fra det trykte Computerworlds arkiv. Artiklen blev publiceret den Computerworld d. 20. juni 2003.


Skal man dømme efter Microsofts engagement, er .Nets fremtid lys.

udviklingsflagskib
Den første større opdatering til den snart halvandet år gamle udviklingsplatform - version 1.1 - bragte kun mindre ændringer, men der er alligevel flere af dem, der er værd at hæfte sig ved. C++ blev en langt mere integreret del af .Net, der kom understøttelse af blandt andet Oracle- og MySQL-databaser, det blev muligt at udvikle applikationer til håndholdte pc'er direkte i Visual Studio .Net 2003 og måske vigtigst af alt - .Net version 1.1 blev langt ind som en integreret del af Windows Server 2003.

Esset i ærmet
Men Microsoft er langt fra færdig med .Net. I de næste år vil vi se Microsofts udviklingsflagskib dels blive udvidet med nye muligheder, dels flyttet til andre hard- og softwareplatforme.
Allerede nu er en version af SmartPhone-operativsystemet på vej med .Net-understøttelse. Det betyder, at vi i en ikke alt for fjern fremtid vil kunne bruge .Net til at udvikle applikationer til SmartPhone-mobiltelefoner. I øjeblikket der dog ret langt mellem disse - Oranges SPV er den mest kendte i Danmark.
Men Microsoft stopper ikke ved mobiltelefonerne - de vil have .Net ud på så mange hardware-platforme som muligt. De har såmænd endda en version af deres Windows CE .Net-operativsystem rettet specifikt mod biler og intelligente bilradioer.

Linux om hjørnet
Også på pc-siden vil vi se .Net brede sig stille og roligt til andre operativsystemer. Flere steder i Open Source-verdenen er man i gang med at implementere .Net. Det mest kendte er måske Ximian med Mono-projektet - de er ikke færdige, men arbejder hårdt på sagen, og flere dele af .Net er allerede klart til test-brug på Linux.
Når Mono, og relaterede projekter som blandt andet DotGNU, er færdige, vil det altså være muligt at både udvikle og afvikle .Net-projekter på andre operativsystemer end Windows.

Office
Men også på applikationsfronten vil vi se .Net dukke op. Fra Office 2003 vil .Net blive brugt til Office-udvikling i Word og Excel. Man vil med andre ord kunne bruge C# eller Visual Basic.Net i stedet for VBA med alle de fordele, det indebærer. I første omgang vil det ske via et sæt specielle værktøjer og Visual Studio .Net 2003, men fra næste version af .Net vil Visual Studio .Net være integreret langt tættere med Office, end vi har set før.

Næste generation
Endelig er der naturligvis også nye generationer af selve .Net på vej. Microsoft har valgt at knytte .Net tæt til deres andre produkter, og lanceringer af nye .Net-versioner vil falde sammen med lanceringer af andre store relaterede produkter. Vi så det med Windows Server 2003 og vil se det igen sammen med næste generation af SQL Server - der har kodenavnet Yukon.
Samtidig med lanceringen af Yukon kommer næste generation af .Net og næste version af Visual Studio .Net, og ud over en langt tættere integration med Microsofts database-flagskib, vil vi se en række ændringer.
En af dem er den førnævnte integration med Office-pakken, en anden er fortsættelsen af de forbedringer, vi har set i version 1.1 - endnu bedre C++-understøttelse, mere avancerede værktøjer til Web service-udvikling og formentlig udvidet understøttelse af håndholdte pc'er med mere.
Efter det er næste .Net-generation planlagt til at komme samtidigt med næste generation af Windows XP - der i dag kun kendes under kodenavnet Longhorn og forventes i 2005. Detaljerne er indtil videre meget få - men Èn ting er sikkert: Longhorn bliver det første stort klient-operativsystem med .Net indbygget.

Billedtekst:
Microsoft timer lanceringen af næste version af .Net med næste version af SQL-server, som er navngivet efter de smukke landskaber i Yukon.

Billedtekst:
I fremtiden vil det være muligt at udvikle egne spil og programmer til SmartPhone mobiltelefoner med .Net.

Boks:
Links
Visual Studio .Net-roadmap
http://msdn.microsoft.com/vstudio/productinfo/roadmap.aspx

Open Source .Net
http://www.go-mono.com




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere