1 / 7
(Foto: Mikkel William Nielsen)
Android-mobilen Galaxy S4 tager rigtig gode billeder - især under gode lysforhold. Samtidig er er fotodelen på Samsungs mobil udstyret med et arsenal af funktioner som eksempelvis den kontroversielle 'Forskønnet ansigt'.
Den giver ganske enkelt personer en pænere hud og fjerner de værste urenheder. Det er altså en slags automatisk Photoshop.
Som en nyskabelse har Samsung også funktionen Dual Shot. Den gør det muligt at udnytte både frontkameraet og bagsidekameraet samtidig.
2 / 7
(Foto: Mikkel William Nielsen)
Megapixels siger ikke noget om kvalitet, og det ved HTC. Derfor er HTC One blot udstyret med et fire-megapixel-kamera, som til gengæld gør det rigtig fornuftigt.
Billedkvaliteten er god, og især i situationer uden særlig meget lys kan telefonen tage brugbare billeder uden at fyre blitzen af.
Det er måske ikke helt så godt som de bedste fra Nokia, men det er alligevel mere end godkendt.
3 / 7
(Foto: Mikkel William Nielsen)
Det er et år siden, at Lumia 920 dukkede op, men mobilen skal alligevel nævnes her. Den satte nemlig en helt ny standard for fotos i mørke.
Med Nokias mobil er det nemlig muligt at tage glimrende billeder af motiver i mørke omgivelser.
Her kan de fleste konkurrenter ikke være med, og de skyder i stedet foto, som er helt ubrugelige, eller fyrer blitzen af med et ofte ucharmerende resultat.
I dagslys er Nokia Lumia 920 ikke helt så imponerende som om natten, men mobilen skal have ros for at have en dedikeret, fysisk fotoknap.
Det kunne mange andre producenter lære af.
4 / 7
Her i oktober triller endnu en Nokia-model ud i butikkerne, og den storsatser på mobilfotos. Telefonen tager fotos i opløsning på 41 megapixel, hvilket er ganske usædvanligt for en mobil.
Nokia har tilgodeset kamera-aficionados ved at gøre en hel del indstillinger lettilgængelige, så eksempelvis fokus kan stilles manuelt, og det er muligt at justere ISO samt eksponeringskompensation.
Desuden har Nokia udviklet et kameragreb til telefon. Det sættes om mobilen som en slags omslag, og telefonen kommer til at minde om et kompaktkamera.
Vi er i øjeblikket ved at teste Lumia 1020 og har snart en anmeldelse klar.
5 / 7
Apples mobiler har traditionelt budt på fornuftige kameraløsninger, og med den seneste 5s har it-giganten igen forbedret fotodelen.
Objektivet er mere lysstærkt, og blændeværdien er gået fra F/2.4 på iPhone 5 til F/2.2 på iPhone 5s.
Samtidig er billedsensoren nu væsentligt større, og kameraet er desuden i stand til at optage slowmotion-video.
Der er endnu ikke nogen dansk lanceringsdato for Apple iPhone 5s, men du kan læse de amerikanske mediers dom over telefonen her.
6 / 7
Det er i øvrigt muligt at forbedre dine fotos med iPhone med hjælp fra ekstraudstyr som Olloclip.
Det fungerer ved, at du sætte et nyt objektiv foran kameraets objektiv. Dermed får du mulighed for at tage makro-fotos, altså nærbilleder som er helt tæt på, eksempelvis blomster, insekter eller dine næsehår.
Det er også muligt at få en fiskeøjeeffekt og vidvinkel.
7 / 7
(Foto: Mikkel William Nielsen)
Sony har for nylig lanceret to objektiver, der i virkeligheden er små kameraer - bare uden søger.
Det smarte ved dem er, at de kan kobles trådløst sammen med iPhone og Android-mobiler. Så bruges telefonens display som søger, og billederne overføres trådløst til mobilen.
Optikken er naturligvis bedre end på en tynd mobil, og samtidig er der mulighed for 10 gange optisk zoom.
Objektiverne hedder QX-10 og QX-100. Vi har allerede prøvekørt QX-10, og det kan du læse mere om her.
Læs også:
Vælg den bedste kameramobil: Her er fem ting du skal være opmærksom på