Artikel top billede

Staten strammer op på krav ved it-udbud: Mistanke om bestikkelse kan føre til udelukkelse

Beskyldningerne mod Atea om bestikkelse af offentlige indkøbere får Moderniseringsstyrelsen til at skærpe adgangskravene, når der skal bydes på statslige indkøbsaftaler.

Statens Indkøb under Moderniseringsstyrelsen giver nu sig selv stærkere værktøjer til at udelukke firmaer, der er anklaget eller sigtet for bestikkelse fra at byde på statslige it-kontrakter.

Hidtil har de statslige it-kontrakter kun givet mulighed for at udelukke firmaer, hvor medarbejdere chefer eller firmaet selv har fået en endelig dom for bestikkelse.

Det bliver der lavet om på nu.

I et nyt statsligt udbud af en to-årig rammeaftale for køb af netværksudstyr har Statens Indkøb for første gang gjort det muligt for at udelukke firmaer, der er sigtet for bestikkelse - også før en sag er afgjort ved en domstol.

I udbudsmaterialet fremhæver Statens Indkøb direkte sigtelser eller anklager for bestikkelse, som en gyldig grund til at afvise et tilbud.

"Dette kan eksempelvis være tilfældet, hvor ansøger eller personer i administrations-, ledelses- eller tilsynsorganer er sigtet eller anklaget for et forhold omfattet af de obligatoriske udelukkelsesgrunde - eksempelvis bestikkelse - men hvor der endnu ikke er afsagt endelig dom," skriver Statens Indkøb i betingelserne for den kommende rammeaftale for netværksudstyr.

Firmaer får lov at forklare sig

Ifølge chef for Statens Indkøb, Jakob Lind, er den strammere kurs blevet mulig efter at en ny udbudslov trådte i kraft ved nytår.

Men han lægger ikke skjul på, at også de aktuelle sager om mulig bestikkelse af en lang række af Ateas offentlige kunder, har fået Statens indkøb til at stramme kursen.

"Det er foranlediget af de sager, der har været på det her marked," siger Jakob Lind til Computerworld.

Han understreger dog, at firmaer, der er sigtet eller anklaget for bestikkelse, fortsat har mulighed for at redegøre for, hvad de gør for at undgå bestikkelse.

"Vi sender et klart signal til markedet om, at vi ikke vil acceptere leverandører, der udøver bestikkelse. Vi har gerne villet anvende de håndtag, som den nye udbudslov giver os for at imødegå bestikkelse."

"De nye regler giver os blandt andet mulighed for at spørge ind til, hvad en given leverandør har foretaget sig for at rette op på deres interne procedurer," siger Jakob Lind.

Han oplyser samtidig om, at det aktuelle netværksudbud indtil videre er det eneste, hvor Statens Indkøb har udnyttet reglerne i den nye udbudslov.

Læs også:

Atea sigtet i stor bestikkelsessag: Kan komme til at koste selskabet dyrt

Fire af Ateas tungeste sælgere til det offentlige færdige i selskabet under stor mystik




IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere