Artikel top billede

Foto: Anders Engelbøl.

Efter flere års digital deroute: Nu går Danmark endelig frem på it-rangliste

Danmark går frem på World Economic Forums årlige rapport om landenes it-parathed og evnen til at udnytte it, men får stadig baghjul af Norge, Sverige og Finland. Se listen over de mest it-parate lande her.

Det går fremad for Danmark, når det kommer til placeringen på World Economic Forums årlige rapport om landenes it-parathed og evnen til at udnytte it.

I rapporten Global Information Technology Report (PDF) finder man det såkaldte Networked Readiness Index, hvor Danmark i 2016-udgaven er placeret som nummer 11 blandt de 139 lande, der er blevet målt og vejet.

Vi ligger dermed nu foran lande som Canada, Tyskland og Australien, men bag lande som Singapore, Finland, Sverige, Norge og USA, der topper listen i den rækkefølge.

Stopper flere års deroute for Danmark

Det er dog i første omgang værd at bemærke, at Danmark efter flere års tilbagegang på listen nu igen bevæger sig i den rigtige retning på Networked Readiness Index.

I 2015-udgaven var Danmark dumpet ned på plads nummer 15, hvilket markerede lidt af et lavpunkt.

Danmark toppede nemlig i både 2006, 2007, 2008 og 2009 listen som verdens mest it-parate land, før det begyndte at gå i den forkerte retning.

I 2012 landede Danmark som nummer 4 på listen, og i 2013 blev det kun til en 8. plads. I 2014 var det 13. pladsen, vi måtte nøjes med, og sidste år altså plads nummer 15.

Her er de 20 bedste lande

Landene tildeles karakterer ud fra en række forskellige parametre i rapporten, hvilket munder ud i en samlet score, hvor 7 er topkarakter. 

Danmark klarer sig generelt rigtig godt, når det kommer til danskernes individuelle brug af it, virksomhedernes it-anvendelse og de generelle it-kompetencer.

Til gengæld er der plads til forbedringer, når det kommer til, hvilken indflydelse it og digitalisering har på vores økonomi og i forhold til digitalisering i det offentlige.

Se listen:
Her er de samlede karakterer for de 20 bedst placerede lande (bemærk at Danmark har samme karakter som flere andre lande):

1: Singapore (6.0)
2: Finland (6.0)
3: Sverige (5.8)
4: Norge (5.8)
5: USA (5.8)
6: Holland (5.8)
7: Schweiz (5.8)
8: Storbritannien (5.7)
9: Luxembourg (5.7)
10: Japan (5.6)
11: Danmark (5.6)
12: Hong Kong SAR (5.6)
13: Sydkorea (5.6)
14: Canada (5.6)
15: Tyskland (5.6)
16: Island (5.5)
17: New Zealand (5.5)
18: Australien (5.5)
19: Taipei (5.5)
20: Østrig (5.4)

"Danmark kan og skal endnu længere op"

Birgitte Hass, administrerende direktør i IT-Branchen, glæder sig over Danmarks fremgang på listen, men udtaler samtidig i en pressemeddelse:

"På trods af, at vi er verdens mest digitale folkefærd, ligger f.eks. Rwanda, ifølge rapporten, højere end Danmark, når det gælder offentlig digitalisering."

"Tilsvarende er det besynderligt og beskæmmende, at vi ligger helt nede som nr. 54 når det gælder kvalitet, relevans og brugbarhed af vores offentlige hjemmesider," fortæller Birgitte Hass.

IT-Branchen hæfter sig samtidig ved, at Danmark kun ligger på 29. pladsen, når det kommer til evnen til at skabe nye forretningsmodeller, services og produkter baseret på teknologi.

Det er en markant forbedring fra plads 45 i 2015, men fortsat for langt nede på listen ifølge IT-Branchen.

"For at få Danmark højere op ad ranglisten kræver det, at udvikling baseret på digital teknologi i højere grad understøttes politisk," udtaler Birgitte Hass.

"Danmark kan og skal endnu længere op," siger hun videre.

Læs også:

Hvem har ret? Danmark rasler ned på it-rangliste - men andre steder stryger vi helt til tops



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering