Skatteminister Karsten Lauritzen (V) vil ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten stække Skats muligheder for at gøre virksomhedsejere personligt ansvarlige, når økonomisk kriminalitet påfører det offentlige økonomiske tab.
Ministerens melding er en direkte udløber af en Højesteretsdom fra februar i år, hvor den tidligere direktør i it-brokeren Comitel International, Peer Kølendorf, efter syv års juridisk tovtrækkeri blev frikendt i en stor erstatningssag anlagt af Skat.
Skat mente, at Peer Kølendorf skulle betale 144 millioner kroner i erstatning for de tab, som Skat i 2003-2004 led i forbindelse den såkaldte "Gul Feber"-sag, hvor ansatte i Comitel International gennem momskarruseller snød statskassen for store millionbeløb.
Via mere eller mindre fiktive handler med blandt andet mobiltelefoner og it-komponenter blev skattemyndighederne i Danmark og flere andre lande snydt for store millionbeløb.
En tidligere direktør i Comitel International blev blandt andet idømt fem års fængsel.
Comitel International gik konkurs i 2007.
Aldrig hverken sigtet eller dømt
Peer Kølendorf selv er aldrig blevet hverken sigtet eller dømt i sagen.
Men Skat mente, at Kølendorf havde svigtet sit ledelsesansvar, og at han derfor var personligt ansvarlig for de tab, som statskassen blev påført.
Men både Østre Landsret og Højesteret afviste altså Skats krav om erstatning.
"Den sag har overbevidst mig om, at der er behov for at stramme op på de frihedsgrader, som Skat har til at anke sager," siger Karsten Lauritzen til avisen.
Han vil nu sammen med Folketingets partier drøfte, hvordan man kan stække Skats muligheder for at rejse erstatningssager. Ministeren vil dog endnu ikke dele ud af sine egne tanker.
"Men det signal, jeg ønsker at sende, er, at der vil blive strammet op, så vi forhåbentlig ikke igen ser en sag, hvor Skat taber i Landsretten, anker til Højesteret og så taber med et brag," siger Karsten Lauritzen til Jyllands-Posten.
Langer ud efter Kammeradvokaten
Samtidig med ministerens udmelding, langer Peer Kølendorf kraftigt ud efter advokat Boris Frederiksen, der er partner i advokatfirmaet Poul Schmith (kammeradvokaten, red.), som har ført sagen for Skat.
Peer Kølendorf mener blandt andet, at Boris Frederiksen undervejs i den syv år lange sag har tilbageholdt og manipuleret oplysninger om sagen, og påvirket Skats vidner til at afgive urigtige oplysninger i retten, ligesom han har spillet en dobbeltrolle, både som Skats rådgiver i sagen om momskarrusseller og som den advokat, der har ført den senere erstatsningssag for Skat.
Peer Kølendorf har i en 13 sider lang redegørelse bedt Advokatrådet tage stilling til, om Boris Frederiksen har handlet i strid med gældende regler.
Overfor DR Nyheder peger han samtidig på, at Boris Frederiksen og Kammeradvokaten har lokket Skat til at rejse en erstatningssag, som efterfølgende har udløst store honorarer, som alene i Højesteretssagen løb op i ni millioner kroner.
Hos kammeradvokaten afviser managing partner Tomas Ilsøe Andersen, beskyldningerne om, at man har tilbageholdt oplysninger.
"Vi bestemmer ikke, hvilke sager, der skal føres. Det gør kun klienterne og her Skat. Vi fører til gengæld sagerne for dem ved domstolene. I det her tilfælde vandt vi ikke, og det skal vi være ydmyge overfor. Men generelt vinder vi 80-90 procent af de sager, vi fører for Skat," siger Tomas Ilsøe Andersen.
"Argumentet om, at vi beder Skat om at føre en sag, fordi vi så kan tjene penge på at føre sagen, holder ikke. Så skal man lade være med at gå til lægen, når han beder om, at man kommer igen til et tjek om 14 dage, fordi lægen jo tjener penge på, at man møder op igen," siger han.
Her kan du læse mere om Gul Feber-sagen, Comitel og Peer Kølendorf.
Læs også:
Dansk it-direktør vinder over Skat i Højesteret: Slipper for at betale kæmpe-erstatning