Artikel top billede

Dansk it-direktør vinder over Skat i Højesteret: Slipper for at betale kæmpe-erstatning

Højesteret har endegyldigt frikendt den tidligere ejer og direktør i it-brokeren Comitel International, Peer Kølendorf, i en af Danmarkshistoriens største sager om momskarruseller.

Den tidligere ejer og direktør i it-brokeren Comitel International, Peer Kølendorf, slipper for at skulle betale erstatning til Skat på 144 millioner kroner.

Det fremgår af en dom, som Højesteret tidligere i denne uge har afsagt.

Med dommen har Højesteret stadfæstet en tidligere dom fra Østre Landsret, og der er nu sat endegyldigt punktum i sagen, som går helt tilbage til 2003.

Sagen, der i sin tid blev kendt under navnet "Gul Feber", handlede om momssvindel med store partier af it-komponenter og mobiltelefoner, som i mere eller mindre fiktive transaktioner blev købt og solgt gennem en kæde af selskaber på tværs af landegrænser.

På den måde fik Comitel International i strid med loven udbetalt store beløb i momsrefusion fra Skat.

Lange fængselsstraffe

Flere personer blev i 2007 idømt lange fængselsstraffe i sagen.

En tidligere direktør i Comitel International fik eksempelvis en dom på fem år og ti måneders fængsels for sin rolle i sagen.

Peer Kølendorf er aldrig blevet tiltalt eller dømt i sagen, og han har undervejs forklaret, at han ikke kendte til de kriminelle transaktioner i Comitel International, ligesom han ikke kendte til detaljerne i de handler, som firmaet var involveret i.

Den forklaring er i Højesteret blevet bakket op af to af firmaets tidligere medarbejdere.

I kølvandet på straffesagen anlagde Skat erstatningssag mod ham, fordi Skat mente, at han ikke har levet op til sit ansvar som medlem af bestyrelsen i Comitel International.

Peer Kølendorf har dog under rettens behandling af sagen fremlagt dokumentation for, at Comitel International løbende orienterede Skat om de kunder og leverandører, som firmaet samarbejde de med.

Skats erstatningskrav mod Kølendorf lød på 144 millioner kroner.

De penge må Skat nu opgive at hente hjem.

Derudover skal Skat nu betale Peer Kølendorfs sagsomkostninger fra både Landsretten og Højesteret. Den regning lyder på i alt næsten ni millioner kroner.

Peer Kølendorf selv erklærer sig tilfreds med Højesterets afgørelse.

"Jeg er glad for, at alle dommere i både Østre Landsret og Højesteret nu har givet mig medhold i, at jeg har drevet min virksomhed på en ordentlig måde," siger Peer Kølendorf.

- opdateret kl. 14.15 med oplysning om de sagsomkostninger, som Skat skal betale til Peer Kølendorf.

Her kan du læse mere om Gul Feber-sagen, Comitel og Peer Kølendorf.
 
Læs også:

Skat kræver trecifret millionerstatning af dansk it-direktør

Hjertesyg momssvindler: Jeg vil benådes




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere