I denne uge har VMwares nordiske brugergruppe afholdt en større konference på Scandic Hotel i hjertet af København, der fik trommet omkring 400 VMware-kunder og -partnere sammen.
En af hovedtalerne på konferencen er VMwares CTO Paul Strong, som med erfaring fra blandt andet eBay og sine nuværende fem år hos virtualiseringskæmpen sætter en masse plancher og perspektiver på nutidens og nærfremtidens it-landskab i skyen.
"Første gang jeg selv hørte om cloud-begrebet for ni år siden, tænkte jeg, at det var et Jedi-mindtrick, for der var jo grid computing og andre lignende teknologier," siger Paul Strong fra scenen.
Her fortæller han også om sin egen personlige cloud-øjenåbner.
"Cloud handler ikke om teknologi, men om brugeroplevelsen. Det er lige så vanedannende som crack. Du betaler med et kreditkort, og så har du en petabyte til rådighed med det samme," siger han.
Slagord som "weapons of mass disruption" bliver også luftet på scenen, hvor VMwares CTO taler om, at konkurrencen kommer fra folk, der kan rykke hurtigt med direkte adgang til en himmel fuld af clouds.
En filosofisk CTO
Efterfølgende fanger Computerworld Paul Strong til et interview om, hvad cloud computing betyder for erhvervslivet, som kan nu simulere, begå fejl (og lære fra dem) og dermed produktudvikle hurtigere end nogensinde før.
Er der egentlig nogen hastighedsbegrænsninger, når det kommer til dagens udviklingstempo?
"Jeg tror ikke, at man kan blive uendelig hurtig. Så rent filosofisk vil jeg sige, at det ikke nødvendigvis er hurtigere i dag, men det er i hvert fald anderledes. For når nye generationer træder til, så har de et andet udgangspunkt - når det kommer til udviklingshastighed og forventninger - end vi selv havde engang."
Hvor langt er vi så egentlig kommet på rejsen mod skyen og alle dens løfter med at være billig og bedre?
"Igen må det blive et filosofisk svar, fordi selve cloud-destinationen er mytologisk, hvor det egentlig er vigtigere at vide, at vi er på den rette vej. Vi kan jo på vejen måle, om vi er nået forbi punkt A, B og C inden for eksempelvis automatisering af services i skyen. Her er svaret, at vi på nogle områder har formået at automatisere, mens vi mangler automatisering på andre."
Mangler flydende sikkerhed
Hvad mangler vi for at nå hen mod dette mytologiske mål, som kunne være 100 procent public cloud computing?
"Vi vil nok have et hybridt miljø i mange år endnu, fordi der er mange legacy-systemer, som kan være svære at sende i skyen. Desuden skal du være opmærksom på, hvor applikationerne lever, fordi de lever der, hvor data er. Og data lever de steder, som folk har tillid til. For mange industrier og virksomheder vil det tage lang tid, før de har tillid til at have data i en public cloud."
Læs også: Du er stoppet i virksomheden - men har stadig adgang til systemer og data
Du fortalte i dit foredrag om en virksomhed, der ved transaktioner startede en virtuel maskine op til at klare transaktionen, og derefter blev vm'en slukket igen sekundet efter. Er det en form for sikkerhed, som kunne blive rullet bredt ud?
"Det kan jeg ikke kommentere på, men vi arbejder naturligvis hårdt på, at starte virtuelle maskiner i hele applikationernes levetid meget, meget hurtigere. Den pågældende virksomhed var fantasifuld og udfordrede de formodninger, som mange virksomheder har om sikkerhed og det at gemme data."
"Folk går jo efter data, som naturligvis skal krypteres lokalt og i transit, så godt du kan. Vi er endnu ikke helt klar med homomorfisk kryptering, så vi kan endnu ikke handle på krypterede data, uden at dekryptere dem først. Men det bliver der forsket i på universiteterne."
Én verden - flere it-universer
Hvad tænker du om de lovmæssige rammer for cloud computing, når nu EU-domstolen for nyligt underkendte Safe Harbor-dataudvekslingen mellem USA og Europa. Er lovgivningen en hård udfordring for cloud-udviklingen?
"På den ene side skal vi i it-industrien kunne give kunderne et valg, så de altid gør det rigtige og lovlige. På den anden side er mange politikere - og andre ledere i det hele taget - ikke opvokset med teknologi, men det vil gradvist ændre sig.
"De nye folk vil have fundamentalt andre syn på områder som privacy og sikkerhed - ikke nødvendigvis bedre eller værre end vores syn - men det vil være anderledes."
Læs også: EU og USA knokler på højtryk om ny dataaftale efter kvælningen af Safe Harbor
Nu er du selv brite og arbejder for en amerikansk it-virksomhed. Er der forskel på, hvordan EU og de amerikanske myndigheder regulerer på it-fronten?
"USA er meget optaget af loven, så her venter man på, at der sker noget, og så straffer man nogen for det. I Europa forsøger man mere at forudsige situationer, og så sørge for, at der ikke sker nogen noget. Kina kan derimod producere ting billigt, fordi der ikke bliver reguleret så meget."
Tiden efter cloud computing
I helt store træk har vi haft en mainframe-æra, derefter client-server-periode, og nu mener mange, at vi lever i cloud-tiden. Hvad venter der på den anden side af skyerne?
"Mit helt personlige bud på tiden efter cloud-perioden er, at vores digitale forbrug kunne udvikle sig mere i en peer-to-peer-retning. Mainframe-tiden var karakteriseret af en generel tidsperiode, hvor alt var centraliseret. Med pc'erne og serverne på arbejdspladserne var det mere demokratiseret, når det kommer til adgang til ressourcerne."
"Nu er it-udviklingen hovedsageligt drevet fremad af consumerizationen, hvor vi har et kraftigt applikationsbehov både på arbejdspladsen og derhjemme."
Læs også: Fire rødglødende trends presser internettet: Derfor har det svært ved at følge med
"Jeg er en distributed-systems-guy, og du kan ikke udvide it-brugen ved at bygge massive, centrale systemer. Her skal du derimod blandt andet have adgang til den rette funktionalitet på dette rette sted i netværket, hvilket også gælder i skyen i dag."
Kunstig intelligens er bare intelligens
Når det kommer til Internet of Things, hvilke muligheder ser du der?
"Vi kan træffe rigtig smarte beslutninger, som vi eksempelvis ser i landbruget, hvor der er en massiv mængde af sensorer og målere, så alt kan passes ned på et mikro-niveau. Det kan generelt udbredes, når algoritmerne bliver forfinede, så vi kan udnytte ressourcerne meget bedre end i dag. Især når alt bliver fuld-automatiseret."
Hvad skal folk så lave?
"Der er forskel på at træffe beslutninger og være kreativ. Der sker mange spændende ting inden for kunstig intelligens, når det kommer til at træffe beslutninger, men folk er de kreative. Mange automatiserede løsninger udfører desuden opgaver, som mennesker slet ikke er i stand til."
Har I opgaver hos VMware, hvor det er kunstig intelligens, der træffer beslutningerne?
"Ikke på nuværende tidspunkt, men vores produkter har eksempelvis big data analytics, statitisk machine learning, hvor vi undersøger mønstre og måske-nye normaler. Så hvis du har automatiserede processer og sensorer til at måle, kan du træffe beslutninger. Det kan vi i dag lige fra hypervisoren og automatisere, balancerede workloads og så videre, men vi skal højere op."
Vil dit job en dag kunne blive overtaget af en maskine med kunstig intelligens?
"Jeg elsker sci-fi. Mit helt personlige synspunkt er, at det kræver en række helt fundamentale forudsætninger. Jeg tror på kunstig intelligens, og at maskiner en dag får bevidsthed. Vi giver dem de algoritmer, der kan få dem til at lære og erfaring så de en dag kan blive kunstigt, nej rigtigt intelligente. Det vil være et definerende øjeblik for menneskeheden."
"En af grundene til, at dette er interessant for mig som sci-fi-fan, er blandt andet Isaac Asimovs The Foundation-serie, der handler om en mand, der kan forudsige fremtiden med sin fantasi-teknologi psykohistorie ved at vide noget om fortiden. Den slags sci-fi er blevet til big data i dag. For at svare på dit spørgsmål, så tror jeg ikke, at jeg bliver erstattet af kunstig intelligens. Jeg vil nok snarere gøre mig overflødig."
Læs også:
Opråb til it-cheferne: I har misforstået noget helt grundlæggende ved cloud computing