Hvis du står og overvejer at købe et fjernsyn med UHD-opløsning, 3840 × 2160 pixels, så skal du virkelig se dig for, inden du trækker muldvarpen op af baglommen.
Fjernsyn med UHD-opløsning, i folkemunde kaldet 4K-fjernsyn, er kommet i langt billigere versioner det seneste år. Blandt andet tilbyder Samsung og Philips fjernsynsapparater med UHD-opløsning til under 10.000 kroner.
Men 4K er stadig i sin spæde begyndelse. Derfor er der stadig ikke én bestemt måde at distribuere 4K-materiale ud til dig på, og det kan betyde, at du ender med et 4K-fjernsyn, som du ikke kan se 4K-fjernsyn på.
I hvert fald ikke uden, at du skal tilføje ekstra udstyr.
Et eksempel er Philips billigste 4K-enhed, 7809-serien. Et billigt 4K-fjernsyn til omkring 5.000 kroner med et flot billede, men som bliver meget begrænset i de muligheder, der er for at se 4K-video på fjernsynet, selvom skærmen er skabt til den høje opløsning.
Pas på decoder og HDMI-stik
4K-materiale kan ses på to forskellige måder: Enten via 4K-streaming eller via 4K-afspilning. Det lyder ens, men der er en forskel.
4K-streaming sker via udbydere på internettet, enten via en decoder i fjernsynet eller via en 4K-streamingboks. Indtil videre er der kun få udbydere, der tilbyder 4K-film. Heriblandt er Netflix og Sony, og sidstnævnte tilbyder det endnu kun via sin egen boks på sine egne fjernsyn.
Netflix har valgt at benytte sig af den komprimeringsstandard, der hedder H.265, eller HEVC. Ser du Blu-ray-film i dag, så benyttes den lidt ældre H.264 koomprimeringsstandard. H.265 er nødvendig for at kunne sende 4K-materiale, hvilket består af meget store filer på grund af den høje opløsning.
Men det er ikke alle 4K-fjernsyn på markedet, som understøtter HEVC. Philips sælger indtil flere 4K-fjernsyn fra slutningen af 2014, som ikke gør, og også Panasonic har billige modeller, som ligeledes ikke har H.265 indbygget.
I stedet skal du ud og bruge penge på en 4K-afspiller.
Mens Netflix er en af de eneste udbydere af 4K, og som benytter sig af HEVC, så forventes HEVC at blive en af de bærende standarder inden for 4K-codecs, når andre udbydere også hopper med på vognen. Blandt andet var det målet at sidste års VM i fodbold skulle være streamet ved hjælp af HEVC til 4K-fjernsyn fra Sony.
YouTube har 4K - men det kan du måske ikke se
Det er også vigtigt, om fjernsynet kan decode YouTube-video i 4K. Det er heller ikke alle fjernsyn, som kan dette. Faktisk kan langt de fleste 4K-fjernsyn fra 2014 og før ikke se YouTube i 4K, da de ikke understøtter VP9, som er YouTubes svar på HEVC.
Dette er et hardware-spørgsmål, så hvis YouTube i 4K er et must, så skal du købe et fjernsyn, der er fra 2015 - og så skal du alligevel huske at spørge efter YouTube-understøttelse.
Dertil skal du også huske, at din enhed skal som minimum skal have HDMI 2.0, hvis du vil benytte dig af en ekstern 4K-afspiller.
Og for at det ikke skal være løgn, så kan det sagtens være, at dit ellers fine 4K-fjernsyn, som har HEVC og VP9 samt HDMI 2.0, snart også kan have problemer med at vise 4K.
I hvert fald kan dit 4K-eventyr godt presses tilbage af copyright-softwaren HDCP 2.2. HDCP er den software, som tidligere beskytter mod pirater, der kopierer DVD'er.
HDCP 2.2 er rettet direkte mod 4K-streaming som en beskyttelse mod pirater og er ikke bagud-kompatibel med eksisterende 4K-fjernsyn, som ikke allerede har HDCP 2.2.
Der er altså en rikiso for, at fremtidig 4K-materiale ikke kan ses på dit ellers så fint producerede 4K-fjernsyn, hvis det er HDCP 2.2-beskyttet - selvom hvad end du ser er lovligt indhentet.
Forvirret? Det er vi også. Del gerne flere råd og oplevelser omkring 4K-fjernsyn. Skribenten har selv et Philips 49PUS7909, som på grund af manglende HEVC og VP9, ikke kan se Netflix eller YouTube i 4K - ja faktisk har jeg endnu til gode at se nogen form for 4K på fjernsynet. Det er til gengæld utrolig god til at "upscale" FullHD-materiale til den 49 tommer store skærm.