1 / 14
(Foto: Mads Elkær)
Microsoft har siden Windows 95 haft en startknap nede i venstre hjørne, som er vejen frem, hvis du vil slukke din computer.
I Windows 7 foretog Microsoft dog et opgør med startknappen.
Læs også:
2 / 14
(Foto: Mads Elkær)
Selv om knappen nede i venstre hjørne i Windows 7 ikke har noget navn, er det stadig her, brugerne skal slukke deres computere.
Placeringen af stedet, hvor man slukker sin computer, fortæller noget om, at veletablerede brugerkonventioner er hårde og måske ligefrem dumdristige at udfordre.
Læs også:
3 / 14
(Foto: Mads Elkær)
En anden vane, der er svær at knække, er folks brug af bilens cigarettænder som stik til mobiltelefon og GPS.
Læs også:
4 / 14
(Foto: Mads Elkær)
Associate professor John Paulin Hansen fra IT-Universitetet peger på, at cigarettænder-strømstikket er ubrugervenligt og uhensigtsmæssigt, fordi ledningerne ofte falder ud.
Alligevel tror han ikke på, at det bliver erstattet, fordi producenterne næppe vil sende et produkt på markedet, der ikke er bagudkompatibelt, og samtidig har producenterne ikke noget økonomisk incitament til at gøre opladerstikket mere moderne.
Læs også:
5 / 14
(Foto: PR-foto: Nokia)
Den finske mobilfabrikant Nokia er et eksempel på en virksomhed, der omkring årtusindeskiftet vandt store markedsandele på at være superskarpe på brugervenligheden.
Det gjaldt for eksempel brugervenligheden i Nokia 3210, der er udviklet i Danmark.
Nokia 3210 er solgt omkring 150 millioner gange siden lanceringen i 1999.
Læs også:
6 / 14
(Foto: PR-foto: Apple)
Lanceringen af Apples iPhone er generelt anset som startskuddet for en trend, hvor brugervenlighed er et absolut must i enhver smartphone.
Selvom Nokia var med til at definere smartphone-markedet i midten af 1990'erne, er det ironisk nok også smartphone-markedet og manglende brugervenlighed i de nyere Nokia-telefoner, der har kostet den finske telegigant på bundlinjen i de seneste år.
Læs også:
7 / 14
(Foto: Mads Elkær)
At være bedre er ikke altid vigtigere end at understøtte inkarnerede brugsvaner.
Det viser historien om Qwerty-tastaturet, der daterer sig helt tilbage til skrivemaskinetiden, hvor Qwerty-skrivemaskinen blev udviklet. Den blev dengang designet, så dens arme ikke blev filtret ind i hinanden, når der blev skrevet hurtigt.
Da computer-tastaturet blev opfundet røg Qwerty-keyboardet med over i den nye teknologi som det mest naturlige i verden.
Læs også:
8 / 14
(Foto: Dvorak-keyboard.com)
Flere forsøg har dog vist, at Dvorak-tastaturet med sin gruppering af mest benyttede bogstaver centralt er overlegent, når det kommer til at højne skrivehastigheden og mindske antallet af fejl.
Det gælder både i den engelske og i den danske version af tastaturet, da eksempelvis de mindst benyttede bogstaver er sat på den nederste tastatur-linje, som også er den mest akavede linje at benytte.
Men har du lyst til at skifte dit Qwerty-tastatur ud med et Dvorak-keyboard?
Læs også:
9 / 14
(Foto: Mads Elkær)
Metaforer er ikke altid lige nemme at gennemskue på en computerskærm, selvom vi godt ved, hvad de betyder.
I verdens mest benyttede skriveprogram, Microsofts Word, bliver ikoner af gammeldags floppy diske stadig benyttet for at illustrere, at brugeren gemmer sit dokument på harddisken.
Læs også:
10 / 14
(Foto: PR-foto)
Et ikon med en moderne harddisk er straks sværere at gennemskue.
Det skyldes dels brugernes vaner, dels at en harddisk kan være svær at afbilde og dermed også svær at afkode for brugerne.
Læs også:
11 / 14
(Foto: Mads Elkær)
Har du din skraldespand stående på dit skrivebord?
Nej, vel.
Derfor kan Windows-metaforen med en skraldespand på en computer-desktop også forvirre uprøvede brugere en anelse, da det ikke minder om noget, som vi kender i forvejen.
Læs også:
12 / 14
Usability-guruen Jakob Nielsen forklarer, at gamle designs og symboler kan være smarte at holde fast i.
Det skyldes, at folk hurtigt kan genkende dem på grund af et karakteristisk udseende.
Det gælder eksempelvis vejskilte, hvor vi har damplokomotiver frem for el-drevne tog.
Læs også:
13 / 14
(Foto: Mads Elkær)
Et andet eksempel på at benytte klassiske symboler fra hverdagen er rejsebureauernes kalender-funktion opdelt på rene måneder.
Hvis man booker en rejse med afgang sidst på måneden skal man bladre rundt i kalenderen frem for, at de følgende tre uger ind i næste måned er synlige.
Læs også:
14 / 14
(Foto: Mads Elkær)
På moderne smartphones har vi telefonrør, som trods alt havde sin storhedstid i det forrige årtusinde.
Chattjenesten WhatsApp tager lige symbolikken til nye højder, da tjenesten hovedsageligt udmærker sig ved, at brugerne kan chatte sammen og dele filer.
Så hvorfor bruge et telefonrør som ikon?
Læs også: