1 / 11
Den teknologiske udvikling går så hurtigt, at vi er nødt til at investere i pænt dyre pc'er med ret få års mellemrum, hvis vi skal have fuldt udbytte af mulighederne.
For nogle er det glædeligt og spændende at bruge sparepengene på nyt grej. For andre er det knapt så fantastisk.
Der findes imidlertid flere nemme og billige metoder til at få sat nyt skub i din gamle pc. Klik videre og se nogle af dem her.
2 / 11
Kører din gamle pc med roterende harddisk (som de fleste 'ældre' maskiner gør), er det oplagt at skifte til en SSD, hvilket vil øge computerens hastighed ganske betydeligt.
Det gælder både boot-tid, fil-overførsler og helt generelt for hele systemet.
SSD'er har været meget dyre, men priserne er efterhånden faldet til et niveau, hvor de fleste kan være med.
En Samsung 850 Evo på 250GB koster eksempelvis omkring 600 kroner, mens en OCZ Trion 150 på 240GB koster cirka 530 kroner.
3 / 11
Mange ældre pc'er kan blive meget varme, når de kører, og det kan gå ud over performance.
Her kan det meget vel være, at den coating, der dækker det område, hvor CPU og GPU rører ved køle-elementet, er slidt eller tørret ud.
Du kan finde ud af, om der er noget galt, ved at installere programmet SpeedFan. Her kan du se, om din CPU og GPU overopheder.
Hvis det er tilfældet kan man tilføre kølepasta på elementet.
En sprøjte med pasta - eksempelvis Arctic Silver - koster omkring en halvtredser. Skrab det gamle af. Tilfør det nye.
Virker det ikke, kan du overveje at købe en ny blæser. Den koster omkring 100 kroner og kan installeres på ganske få minutter.
4 / 11
Det kan være, at din gumpetunge pc har brug for en opgradering af processoren, hvilket ofte kræver, at du udskifter motherboardet, og det gør det pludselig til en bekostelig operation.
Der er dog undtagelser - især hvis du kører med en AMD-processor, da mange AMD-baserede computere er født med svage processorer. Her kan en opgradering virkelig give et spark i rumpetten.
AMD har anvendt de samme to motherboards - AM3+ og FM2 - siden 2012.
Til FM3+ kan man opgradere til eksempelvis Athlon X4 860K (600 kroner) eller den heftigere FX-8320E (1.000 kroner).
Kører man på FM2 kan man opgradere til eksempelvis A10-7860K (cirka 900 kroner).
Det er vigtigt, at man er omhyggelig med at undersøge, om en eventuel ny-indkøbt processor passer på motherboardet.
5 / 11
Skal du have gang i nogle gode spil, er det en god ide at investere i et grafikkort. Det er ikke rasende billigt at købe grafikkort, men på den anden side, så er det heller ikke dyrt, hvis man tager i betragtning, at der kan vente mange timers god underholdning forude.
En Radeon RX 460 kan fås fra omkring 1.000 kroner. Dette grafikkort kan levere en god oplevelse i de fleste computerspil med 30 frames i sekundet og høj opløsning.
Vær dog opmærksom på, at nogle af de kraftigere Radeon-modeller har brug for strøm via computeren, hvor de skal kobles på via 6-pinnede stik - eller via en ekstern strømforsyning.
6 / 11
Harddisken på pc'en har det ofte med at blive fyldt til randen med film, musik, billeder og andet godt fra havet.
I den eneste tid er prisen for eksterne harddiske faldet en del, så det i dag er muligt at købe store mængder storage-plads for ganske få kroner.
Eksempelvis kan man få en ekstern harddisk (med roterende harddisk) på 1TB - altså 1.024GB - til omkring 400 kroner, mens man kan få en (roterende) harddisk på 3TB fra Western Digital for godt 700 kroner.
De roterende storage-enheder er ikke superhurtige til at læse og skrive efter dagens standard.
Her kan man med fordel kigge i retning af hybrid-løsninger, der anvender roterende diske til storage kombineret med en hurtig flash-baseret cache.
Sådan en hybridløsning koster godt 500 kroner med 1TB lagerplads.
7 / 11
Har din computer svært ved at trække læsset, når du forsøger at køre flere programmer samtidig, kan løsningen være at installere nogle flere RAM.
Man regner som udgangspunkt med, at en Windows-pc som absolut minimum har brug for 2GB RAM, hvis den skal køre gnidningsfrit, men selv med 4GB kan mange pc'er begynde at knokle i det, hvis man kører flere programmer samtidig med, at man har nogle browser-vinduer åbne.
Også spil kan suge godt på kræfterne.
Heldigvis er det billigt at købe nye RAM-klodser, så computeren kan få noget mere arbejds-hukommelse.
En RAM-klods på 8GB koster omkring 400 kroner. Man kan via et software-program fra CPU-Z i øvrigt hurtigt se, hvilken klods, man har brug for.
8 / 11
Har du ikke renset din computer i lang tid (hvis overhovedet), kan det meget vel være, at du kan få mere fart i maskinen ved at blæse den igennem.
En pustetur kan fjerne støv, skidt og møg fra computeren, hvilket kan blokere for afkøling, porte og lignende.
Har du ikke en kompressor, kan du købe luft på dåse, som kan blæse hullerne godt igennem. En dåse koster omkring en halvtredser.
9 / 11
Vi har det ofte med at kigge på selve indmaden i computeren, når vi ønsker at få en bedre brugeroplevelse.
Men her spiller monitoren en væsentlig rolle. Her kan det gøre underværker at opgradere til HD-skærm, som ikke koster mange penge.
En ultraskarp high end-monitor fås i dag for et par tusinder kroner, mens en 24" IPS-skærm på 1080p kan købes for omkring 1.000 kroner.
Er man gamer med Radion-grafikkort understøtter flere skærme på markedet AMD's FreeSync-teknologi til meget lille merpris.
10 / 11
Din fysiske kontakt til computeren og dens indhold sker primært via tastatur og mus. Her kan det gøre en stor forskel at droppe den gamle, slidte mus og det gamle hakkebræt og udskifte dem til ny og lækre modeller.
Et top-tastatur koster omkring 700 kroner - eksempelvis den ret roste Logitech G6110 Orion.
Blandt mus kan det for feinschmekkere være gavnligt at kigge på gamer-mus, der kan være hurtigt-reagerende og ergonomiske og beregnet til mange timers vedvarende brug.
11 / 11
Og hvad med bedre lyd? Et par rigtigt gode høretelefoner kan fås omkring 1.000 kroner.
Du kan læse mere om høretelefoner her: Testet: 13 fede headset til musik og spil - hvilket skal du vælge?