1 / 12
1987. Tre unge it-ingeniører, der endnu ikke har vænnet sig til at tage jakke på, når de skal fotograferes, er klar til at indtage verden.
Sammen med IBM lancerer de den første version af Navigator - det senere Navision - i selskabet PC&C (Personal Computing and Consulting).
På billedet er det fra venstre Jesper Balser, Peter Bang. Yderst til højre er det den tredje stifter Torben Wind. I midten er det IBMs daværende direktør Hans Christian Ægidius og Ole Anker Larsen.
Men faktisk startede historien allerede tre år tidligere.
Tekst og udvalgte billeder i dette galleri er blevet til med hjælp fra Jens Bukdal og Betina Lyngskjold fra Datapro A/S.
.
2 / 12
Jesper Balser, Peter Bang og Torben Wind er stadig studerende på Danmarks Tekniske Højskole (i dag DTU), da de i 1984 frigiver økonomi-programmet PC Plus, som får stor succes på grund af sin enkelhed og brugervenlighed.
Pengekassen, lageret, debit og kredit. Alt hvad en erhvervsdrivende har brug for, er på plads i den første version. Programmet lider dog under kun at være en enkeltbrugerløsning. Men trods begrænsningerne bliver PC Plus stadig anvendt i dag i nogle små virksomheder.
Det ligner noget fra gamle dage? Og det er det også. Men selvom skærmbilledet er DOS, er de begrænsede grafiske muligheder udnyttet til fulde.
3 / 12
Her er vi så fremme ved Navisions egentlige fødsel - i første omgang under navnet Navigator, som blev lanceret i samarbejde med IBM. Det kan man også godt se på dette meget "blå" skærmdump.
Som nogen af de første i verden benyttede man et client/server-system, som gav flere brugerne adgang til den helt enestående database, som der løbende blev taget backup af, så man ikke behøvede bekymre sig om datatab.
Salget foregik via IBMs forhandlere med IBM som enedistributør. Flere år senere gik Navision-stifterne deres egne veje og stod selv for både udviklings- og salgsarbejdet. Men allerede i denne første omgang blev Navigator hurtigt et af de førende økonomisystemer i Danmark.
4 / 12
Navigator var fra starten født som et integreret økonomisystem, der kunne styre finans, debitor/kreditor, vareoversigter og fakturering.
En lille juvel var time-sag-funktionen, som gjorde det muligt løbende at holde styr på, om man tjente penge på den forretning, man havde kørende med hver enkelt kunde eller leverandør. Tidligere var man henvist til at gemme bilag og fakturaer og gennemgå dem fysisk, hvis man ville vide om et projekt var ved at løbe af sporet.
5 / 12
I 1995 kom navneskiftet til Navision. Dette billede viser den tegnbaserede version 3.56 fra først i 1996.
De nyere udgaver af Navigator havde undervejs fået indbygget et selvstændigt udviklingsmiljø, hvor forhandleren kunne tilpasse løsninger til de enkelte kunders behov. Nu kunne man så også arbejde med løn- og produktionsstyring. Det gjorde programmet interessant for større kunder - også uden for Danmarks grænser - som begyndte at installere løsninger til helt op til 100 eller flere brugere.
Desuden kunne kunderne nu analysere deres forretning på tværs af afdelinger eller arbejdsfunktioner - de såkaldte "dimensioner". Også kernen i programmet - databasen - blev løbende optimeret, så den kørte endnu hurtigere.
6 / 12
Nu begynder det at ligne noget, vi kender. I 1995 kom den første Windows-baserede Navision. Første udgave hed Financials - ligesom Oracles konkurrerende ERP-løsning. Navision var i parentes bemærket det første stykke danske software, der var godkendt af Microsoft til Windows 95. Navision Financials 1.0 kunne dog også afvikles under Windows 3.11.
Brugerne havde allerede i et stykke tid kunnet eksportere data til Word og Excel, men nu - mine damer og herrer - copy/paste!
I takt med de løbende opdateringer kom der flere forhandler-løsninger på banen. Det var også omkring dette tidspunkt, at samarbejdet med IBM sluttede og Navision etablerede sig med eget distributionsselskab i Danmark. Salget blev også udrullet i flere lande efter samme koncept.
7 / 12
I de senere udgaver af Financials åbnede Navision i 1999 for at bruge Microsofts SQL-database som alternativ til den oprindelige database. Det skulle et par år senere vise sig at være en rigtig god ide!
Året efter fusionerede man - efter en børsintroduktion - med brødrene Erik og Preben Damgaards konkurrerende selskab, hvis system var født til SQL-databasen. NavisionDamgaard var født og der tegnede sig en arbejdsdeling, hvor Damgaard stod for stadig større dele af udviklingsarbejdet, mens Navision leverede en stærk international afsætningskanal.
På billedet er det 2001-udgaven, der blev markedsført under navnet Attain. Den indeholdt blandt andet en CRM-funktion, så brugerne pludselig kunne styre hele kundesiden med kørsler på salg og servicekontrakter. Desuden kunne programmet nu også bruges til egentlig produktionsstyring. Det gav adgang flere og større kunder på det internationale marked.
Nu kunne man for alvor begynde at tale om ERP, der levede op til sit navn - Enterprise Ressource Planning.
8 / 12
I 2003 opkøbte Microsoft så NavisionDamgaard. Det er en selvstændig og til tider meget kulørt historie,som der ikke skal spildes kræfter på her.
I efteråret samme år frigives Microsoft Business Solutions 3.70 som er sidste version, hvor Navision har den velkendte opbygning af hovedmenuen.
9 / 12
Efter Microsofts overtagelse lanceres en ny version af Navision under navnet Microsoft Business Solutions. Her er det den første version med betegnelsen 4.0. Der sker der noget med menustrukturen, som pludselig ligner noget man kender fra blandt andet Outlook.
I 2007 frigives version 5.0. Navision er nu under navnet NAV en del af Microsofts samlede ERP-portefølje - med et kraftigt dansk islæt i form af XAL, C5, NAV og det tidligere Damgaard-produkt Axapta, der under navnet AX retter sig mod enterprise-kunder.
De øvrige produkter er Great Plains (GP) og Solomon (SL), som retter sig mod det amerikanske marked - og senest Dynamics CRM.
Udviklingsmiljøerne fokuserer nu i retning af Microsofts SQL-database.
10 / 12
Da Microsoft Dynamics NAV 2009 frigives bliver der slået på den store tromme for den nye rollebaserede klient, hvor den enkelte bruger skrivebord er tilpasset den funktion, man har i firmaet. Samtidig er der stor integration mellem NAV og programmerne i Office-pakken.
Nyt er det også, at man kan tilgå systemet via sin browser som en ren webbaseret klient. I det hele taget er det brugervenligheden, der er brugt meget krudt på.
11 / 12
13 år efter at Navision tog de første livtag med Microsofts SQL-database, afliver Microsoft endegyldigt Navisions gamle hjemmestrikkede database, som blev lanceret i 1987.
Hvor den oprindelige database var skræddersyet til at finde data - og derfor lynende hurtig - så kom den i sidste ende til kort, fordi den var mindre velegnet til integration med Microsofts øvrige produkter.
Men Navision har leveret 25 års tro tjeneste fra de gode gamle DOS-dage til en fuldt integreret webapplikation.
12 / 12
De tre oprindelige stiftere af Navision, Jesper Balser, Peter Bang og Torben Wind, passer i dag deres formuer, som for nogles vedkommende kan tælles i milliarder. Her på billedet ses Preben Damgaard og Jesper Balser.
Ved fusionen mellem de to store ERP-spillere på det danske marked Damgaard og Navision i 2001, blev Preben Damgaard også en del af ligningen. Milliarderne stammer fra salget af det fælles selskab til Microsoft i 2003.
Ingen af Navisions stiftere arbejder længere i Microsoft.