1 / 13
Ib Kunøe startede sin karriere i erhvervslivet, da han i begyndelsen af 1970'erne tog fat på at opbygge den danske afdeling af rekrutteringsvirksomheden Mercuri Urval, som han dog trak sig helt ud af i 2004.
I 1990 lagde han grundstenen til sit nuværende forretningsimperium og stiftede investeringsselskabet Consolidated Holding, hvor han forfinede sin evne til at forvandle kriseramte virksomheder til en succes.
1999 dukker han første gang op i forbindelse med Topnordic, som han i 2006 fusionerer med norske Ementor og svenske Atea. Under navnet Topnordic og senere Atea udvikler koncernen sig til juvelen i Kunøes imperium.
Undervejs har Kunøe opslugt større eller mindre dele af gamle hardwareforhandlere som Systemforum, Multiinform og Mærsk Data.
Andre selskaber i Ib Kunøes imperium er ERP-koncernen Columbus - købt i 2004 - og software-huset Netop Solutions (tidl. Danware) - købt i 2005.
2 / 13
Ved årtusindskiftet gik Ib Kunøe sammen med iværksætteren Frank Rasmussen (billedet) i gang med at opbygge lavpris-teleselskabet Telmore.
Selskabet blev i 2004 blev solgt til TDC - et salg, der udover en halv million nye kunder til TDC indbragte i alt 400 millioner kroner til ejerne. Knap halvdelen af pengene gik til Kunøe.
3 / 13
De sidste 15 år har Ib Kunøe omgivet sig med et fast hold af håndgangne mænd. En af de vigtigste er Claus Hougesen (billedet), som siden 2007 har været koncernchef i Atea. Han kom oprindelig fra IBM, men blev i år 2000 trukket ind som øverste chef i Topnordic i Danmark.
En anden central figur er Sven Madsen, der som finansdirektør i Consolidated Holding er Kunøes grå eminence, der holder styr på pengene. Sven Madsen sidder også i bestyrelsen for adskillige Kunøe-selskaber.
4 / 13
Salg har altid stået højt på dagsordenen, når Ib Kunøe tog fat på at strømline de virksomheder, som han købte sig ind i.
I 2005 købte han sig ind i Danware (i dag Netop Solutions), hvor der i dén grad kom andre boller på suppen.
I et interview med Computerworld i januar 2006 sagde Kunøe:
"I Danware skal der ske noget i forhold til afsætningen. De er blevet for fede og sælger for lidt, men selvfølgelig skal vi også kigge på, hvordan produkterne skal udvikles."
5 / 13
Skabelsen af Topnordic som en skandinavisk koncern var en af de vigtigste grunde til, at Ib Kunøe allerede i 2007 blev tildelt IT-Branchens årlige pris - IT-Prisen.
I sin begrundelse lagde IT-Branchen især vægt på Kunøes risikovillighed plus hans sans for godt købmandskab.
Priskomiteen roste også Kunøe for hans "evne til at se de alliancer, der skal indgås, for at få en forretning til at udvikle sig" plus en "sjælden næse for at finde præcis de mennesker og det team, der kan få tingene til at lykkes".
6 / 13
Flere har gennem tiden peget på, at sentimentalitet ikke er et fremtrædende karaktertræk hos Ib Kunøe. Det har mange af hans forretningspartnere, konkurrenter og medarbejdere fået at føle gennem tiden.
Kunøe og især Atea er langt fra elsket af alle. Men det er de færreste, der tør tage kampen op mod en af it-branchens mest magtfulde mænd.
En undtagelse er Michael Gaardboe - stifter af den Kunøe-kontrollerede ERP-koncern Columbus.
I 2010 røg Kunøe og Gaardboe i infight. Anledningen var et tilbud fra kapitalfonden Nordic Capital om at købe Columbus og fusionere selskabet med EG.
Gaardboe sagde ja. Kunøe sagde nej. Og så sagde de en hel masse mindre pænt om hinanden. Slagsmålet endte med, at Kunøe købte Gaardboes ejerandel i Columbus
Michael Gaardboe er i dag ejer og direktør for Columbus' konkurrent, ERP- og CRM-firmaet Alfa People, som også har den tidligere koncernchef i Columbus, Claus Hansen, på lønningslisten.
7 / 13
Siden Ib Kunøe i 2006 fusionerede den norsk/danske it-forhandler Ementor/Topnordic med svenske Atea, har koncernen ikke set sig tilbage. I alt har man foretaget ikke mindre end 43 opkøb. Det svarer til, at Atea-koncernen siden starten af 2007 har købt op cirka en gang hver anden måned.
Et af de seneste opkøb i Danmark skete i marts 2012, da Ib Kunøe forgyldte stifterne af Nworks, Henrik Blaabjerg (tv) og Karsten Højer, ved at lægge 68 millioner kroner på bordet for at få fingre i den danske netværks- og outsourcingvirksomhed.
Du kan se listen over Ateas opkøb her.
8 / 13
Atea-koncernen er skoleeksemplet på Ib Kunøes forretningstalent: Køb billigt, hold styr på omkostningerne og driv en effektiv forretning.
Et eksempel på det er 2003, da cheferne og medarbejdere blev sat ned i løn. Der var en stående ordre om at bruge begge sider af papiret og bruge kuglepennene, til de løb tør for blæk.
Siden 2006 er Ateas omsætning vokset med mere end 150 procent, mens antallet af medarbejdere kun er steget med omkring 75 procent.
Kriseåret 2009 gav kun et lille knæk på de imponerende kurver hos Atea, som siden er fortsat sin ekspansion uden at se sig tilbage.
9 / 13
Effektiv logistik er en stor del af forklaringen på Ateas succes med at levere store mængder af varer til en lav pris.
Så da Ib Kunøe i 2008 købte sig til kontrol i emballage- og pakketerings-virksomheden Dan-Palletiser, var det svært ikke at drage en parallel til den velsmurte logistik- og salgsmaskine i Atea.
Dan-Palletiser er dog indtil videre ikke nogen supergod forretning for Kunøe. De seneste tre regnskaber viser et underskud på tilsammen næsten 20 millioner kroner. Men det er småpenge sammenlignet med resten af Kunøes forretningsimperium.
10 / 13
I 2011 købte Atea storage-forhandleren SCT og samlede samtidig server-, storage-, backup-løsninger i en ny samlet forretningsenhed, Atea Server & Storage Solutions, som på købstidspunktet lå til en årsomsætning på 700 millioner kroner.
SCT's stifter Keld Kirkedal forlod SCT tilbage i 2006.
11 / 13
(Foto: lars svankjaer)
En af Ib Kunøes håndgangne mænd i Atea-sammenhæng er Peter Trans, som kom til Topnordic i 2002.
I 2007 afløste han Claus Hougesen på posten som direktør for Topnordic i Danmark. Den opgave løste han så godt, at han i 2012 blev hentet ind i Ateas koncernledelse, hvor hans titel er executive senior vice president med ansvar for løsninger og services.
Læs mere her om, hvordan Ib Kunøes har skruet Ateas koncernledelse sammen.
12 / 13
Den snart 70-årige Ib Kunøe har også sans for de gode ting i livet.
I 2012 købte han 51 procent af aktierne i luksusskibsværftet X-Yachts, som holder til i Haderslev i Kunøes sønderjyske hjemegn.
Den sejlsports-glade Ib Kunøe er selv søn af en skibshandler fra Aabenraa. Men også i dette tilfælde er han tro mod sine vaner og satser på at videreudvikle værftets forretningsmæssige potentiale, som han udtrykte det ved overtagelsen.
13 / 13
Ib Kunøe er efter sigende en ivrig jæger, hvilket måske er forklaringen på en af hans mere eksotiske investeringer.
Gennem Consolidated Holding ejer han 40 procent af Sparresholm Jagtselskab, som han i 2008 købte sig ind i. Firmaet er hjemmehørende på det sjællandske gods af samme navn.