1 / 11
Stort set alle de store printer-producenter har store forventninger til det fortsat spirende marked for 3D-printere.
Teknologierne og materialerne udvikler sig hele tiden. Klik videre og se 10 af de vildeste 3D-printerede objekter på markedet lige nu.
2 / 11
Musikeren Prince var tæt forbundet med sit hjem, Paisley Park, der også rummede et stort studie, hvor han tilbragte en stor del af sin tid.
Prince døde i sommer, og hans urne - en lille keramisk kopi af Paisley Park - er 3D-printet.
Urnen kan åbnes, og inde i den finder man en kopi af bygningens hall inklusive flisegulv, Princes Yamaha-flygel, lys samt statuer, der forestiller duer.
På ydersiden finder vi Princes karakteristiske 'love sign' i lilla.
Urnen er designet af Foreverence, og den står i dag i foyeren i Paisly Park i bydelen Chanhassen uden for Minnesota i USA, der nu fungerer som Prince-museum.
3 / 11
Et af de store udviklingsområder inden for 3D er printning af menneskeligt væv.
Medicin-studerende fra det såkaldte Wake Forest Institute for Regenerative Medicine har udviklet en prototype på en 3D-bioprinter, som kan printe væv, der er stærkt nok til at kunne anvendes til transplantation.
Printeren er indtil videre blevet anvendt til at printe væv til et øre, til knogler og til muskler.
Råmaterialet er et nedbrydeligt plastic-materiale samt en vandbaseret gel, der indeholder det cellemateriale, som er nødvendigt i vævet.
Ifølge producenterne kan systemet "fabrikere væv i enhver form. Med yderligere udvikling vil teknologien potentielt kunne printe levende, menneskeligt væv og samt menneskelige organer til kirurgiske transplantationer."
4 / 11
Også dyr kan have gavn af 3D-printerne. Der er blandt andet blevet printet ben til hunde, fødder til ænder og en kæbe til en skildpadde.
Denne ørn med navnet Beauty fik i 2005 skudt sit næb i stykker i Alaska af en jæger.
Ørnen kunne ikke spise og blev døden nær indfanget og tilbragte de næste år i fangeskab med god forplejning.
Kinetic Engineering Group printede for nogle år siden et nyt næb til fuglen (billedet th).
5 / 11
Alle cykel-elskere går vildt meget op i grej, som skal se både lirens ud, ikke veje noget, være hurtigt, stift og lækkert.
Her ser vi en af de første 3D-printede cykelstel, der er blevet printet af Empire Cycles, USA.
Cyklen hedder MX6-EVO. Angiveligt er den 33 procent lettere end den originale aluminiums-ramme og meget stærk.
Empire Cycles fremhæver, at det med 3D-print-teknologierne er ekstremt nemt at tilføje ændringer og nye funktioner og former og forbedringer på rammen, samt at printe cykler, komponenter og dele i komplekse former.
6 / 11
Der er fantastiske muligheder inden for 3D, når det gælder produktion af kunstige lemmer, som i sagens natur kræver en del individuel tilpasning.
Selskabet Exii står bag denne printede arm med navnet HACKberry.
Armen har fleksibelt håndled, delvist motoriserede fingre og er udstyret med billige elektroniske dele, som nemt kan købes.
Hele den kunstige arm er baseret på open source: Softwaren er frigivet under CCO 1.0 Universal, mens hardwaren er frigivet under Creative Commons.
7 / 11
Guitarer er normalt samlet af nogle omhyggeligt forarbejdede træ-stykker, der menes at indeholde forskellige klang-muligheder.
Ønsker man som guitarist at flashe en guitar modelleret nøjagtigt efter egne ønsker, er 3D-print en oplagt mulighed.
Det har amerikanske Odd Guitars specialiseret sig i med 3D-printmodellen Selective Laser Sintering.
8 / 11
De små græsplæne-robotter er stadig ret dyre. Det prøver amerikasnke Reprap Windturbine at ændre på med selskabets lille printede plæneklipper.
Fidusen er, at du skal printe delene selv på din egen 3D-printer efter du har købt og downloadet filer og samle-vejledning hos Windturbine.
Dernæst samles elektronikken. Husk at nedgrave den nødvendige wire rundt omkring græsplænen, så plæneklipperen ved, hvor den er. Ellers risikerer du, at den stikker af.
Læs mere om den lille maskine hos Reprap Windturbine.
9 / 11
Det samme gælder droner, der med 3D-print kan udformes i alle ønskelige former - både når det gælder krop, komponenter og dele.
Denne printede drone er fra BonaDrone, som både kan købes færdig eller som manual, hvorefter man kan printe den selv derhjemme.
10 / 11
3D-print har for længst vundet indpas i gastronomien - i hvert fald på eksperimental-niveau.
Her ser vi 3D-printede sukker-stykker i friske farver, som eksempelvis kan anvendes som pynt på kager eller lignende.
Den såkaldte Chef Jet-printer kan eksempelvis printe mange forskellige former for slik
11 / 11
Det er kun et spørgsmål om tid - og materiale-udvikling - inden 3D-print for alvor begynder at vinde indpas i bil-industrien.
Ikke mindst Dubai presser på denne udvikling. Her håber man, at 25 procent af bilerne i landet er selvkørende og 25 procent er 3D-printede inden for de nærmeste år.
Denne bil-model fra DigiRobotics hedder WiGo, og den er både printet og selvkørende.
Kroppen er printet på en seks-akslet kæmpeprinter. Chassiset er dog af metal.