1 / 12
DTU Risø ved Roskilde indviede den 18. marts 2014 en ny High Performance Supercomputer med enorm stor regnekapacitet.
Den består af 320 noder med 6400 cpu core-processorer bundet sammen i et meget hurtigt netværk, og den skal primært bruges til beregninger indenfor vindenergi.
2 / 12
De studerende tilgår en login-server via en klient på deres desktop-maskine. Her kan du blandt andet se, hvor mange ledige noder der er til dit regnejob.
Både administrationssoftware og styresystemet er open source. Operativsystemet er eksempelvis CentOS, der er en Red Hat-variant.
3 / 12
Noderne sidder to og to. De er hver især forsynet med Intel Xeon 10-core cpu'er på 2,8 GHz. Hukommelsen hedder enten 64 eller 128 gigabyte per node.
4 / 12
Der bruges almindelig Ethernet (sorte kabler) til de administrative funktioner i netværket.
Dataoverførsler sker via den hurtige InfiniBand-teknologi (gule kabler), der er en netværkskommunikationsteknologi, som anvendes til High Performance Supercomputere.
5 / 12
DTU's system er blandt de største i Danmark og samtidig et af de mest energivenlige. Sammenlignet med det største danske system installeret hos Vestas (ifølge top 500 listen over verdens supercomputere) har DTU's installation cirka 25 procent mindre kapacitet.
Computeren placerede sig lige netop uden for top 500-listen over supercomputere i verden.
I testen til top 500-regnskabet blev regneresultatet på 127 teraflop. Det teoretiske maksimale resultat for maskinen er 143 teraflop.
6 / 12
Til gengæld bruger den to tredjedele mindre elektrisk energi end Vestas' superregnemaskine.
Dermed er DTU-computeren det grønneste supercomputersystem i Danmark med så høj en ydeevne.
På listen over de mest grønne supercomputere placerer DTU sig som nummer 80 i verden.
7 / 12
Ledningerne sidder snoet sammen i sirlige guirlander på bagsiden af den store computer. Den øredøvende larm kræver i øvrigt høreværn, når man bevæger sig om på bagsiden.
8 / 12
Det eksterne storage-system stiller 600 terabyte lagerplads til rådighed for forskernes filer.
9 / 12
De 6.400 cpu'er bruges til at beregne luftstrømme, turbulens og vejr.
Supercomputeren løser flere hundrede millioner ligninger med et tilsvarende antal ubekendte, hvilket resulterer i detaljerede oplysninger om hastighed, tryk og turbulens omkring en vindmøllevinge i alle tre dimensioner.
Formålet er at blive bedre til at styre og kontrollere vindmøllevinger og dermed forlænge deres levetid.
10 / 12
Det er Henrik Olsen og Anne Margrethe Hvidtfeldt Larsen, der står for den daglige drift og vedligeholdelse af maskineriet og brugerkontakt.
Her er de på hjemmebane i serverrummet.
11 / 12
I tilfælde af strømsvigt lukker supercomputerens noder ned i prioriteret rækkefølge efter fire minutter. Dette skab indeholder DTU's UPS-system.
12 / 12
I øjeblikket er der kapacitet til cirka 53 minutters hjemmelavet strøm, hvis det offentlige strømsystem sætter ud.