1 / 11
3D-print er fremtiden.
Nu spytter din printer ikke bare flotte A4-ark ud. Nej, om få år kan enhver husholdning printe reservedele og produkter.
Det danske firma Blueprinter har fundet en niche på det nye men voksende marked.
2 / 11
Det var de to stifteres afsluttende opgave på DTU, der danner udgangspunkt for Blueprinter. Her er den første prototype, som de to har lovet hinanden at passe på, så den kan komme i en udstillingsmontre i fremtiden. Der er dog forsvundet enkelte dele, som er blevet til reservedele i nyere prototyper.
Da den hjemmestrikkede model kom til verden, var det ambitionen at bringe 3D-printere så langt ned i pris, at der kunne stå en i hvert hjem. Det er det ikke længere. Nu satser Blueprinter på et andet marked.
3 / 11
Administrerende direktør Niels Appel i midten er mandsopdækket af stiftere og civilingeniørerne Frederik Tjellesen (tv) og Anders Hartmann. Det er deres afgangsprojekt, der nu er på vej til at blive en potentiel eksportsucces.
Til venstre ses teknisk direktør, Torben B. Lange. Yderst til højre Hannes Lindal.
Blueprinter tæller i øjeblikket seks personer, men sidste mand var ikke på arbejde, da fotografen var på besøg.
4 / 11
Det er produkter som disse, at 3D-printerne kan printe. Altså prototyper der er tilpas realistiske og holdbare til, at de kan anvendes til test.
5 / 11
Anders Hartmann i gang med at justere den nyeste model fra fabrikken i Sverige. Det er fortsat tanken at producere i Sverige af flere hensyn. Det er billigere end danske forhold og stadig tæt på i forhold til at have kontrol over processen og til at være i dialog med svenskerne.
Den topløse model skal være klar til efteråret, hvor Blueprinter har sine næste deadlines. Blandt andet en erhvervsmesse til oktober.
6 / 11
Blueprinter fokuserer nu på printere til erhvervslivet. Altså firmaer der har behov for at lave modeller og prototyper - inden produkter sendes i endelig produktion. I dag sendes den type opgave ud af huset til maskiner i fem millioner kroners-kassen. Blueprinter vil lave printere til 75.000-100.000 kroner.
Firmaet anslår, at der alene i Danmark findes 17.000 firmaer med egne udviklingsafdelinger, og cirka 5000 af dem vil potentielt have behov for en 3d-printer.
Men udlandet har også vist interesse.
7 / 11
Endnu et levn fra de tidlige dage i Blueprinter. Frederik Tjellesen har selv lavet smeltepladen, der bruges til at finde den perfekte varmestyrke til at smelte de forskellige plasttyper.
En ny original smelteplade, der skal sende den gamle hjemmelavede på pension, er bestilt.
8 / 11
Blueprinters store opgave er at få styr på varmekontrollen.
Derfor er det ikke kun i spøg, at firmaet har en "Flaming Chief in Command".
9 / 11
En klar fordel ved den danske printer er, at den kan printe i stærke og bøjelige plastiktyper. Det er med til at lave prototyper, der rent faktisk kan testes og bruges - ikke kun betragtes.
10 / 11
De forskellige typer polymer og blandingen af dem er afgørende for, at de færdige produkter får den rette styrke og fleksibilitet.
Der er ganske få på verdensplan, der har den ekspertise, som Blueprinter har brug for. Men den senest ansatte har netop polymer som sin kernekompetence. I daglig tale: en pulvermand.
Læs mere om Blueprinter i denne artikel fra DTU.
11 / 11
Blueprinters 3D-printer er baseret på teknologien fra de printere, som printer vores kvitteringer i supermarkedet:
Selective Heat Sintering eller SHS. Teknologien er baseret på et termisk printhoved, der ved hjælp af præcis opvarmning af plastikpulver kan opbygge en model lag for lag.
En anden fordel er, at det anvendte plast kan genbruges.