20. maj 2013 - 21:53Der er
21 kommentarer og 1 løsning
Et matematisk spørgsmål!
Jeg ville blive meget glad hvis der er nogen der kan hjælpe med at finde svaret på hvilken formel jeg skal bruge til at udregne følgene:
Hvis man har 260 ml vand, som skal opvarmes i en flaske. Hvor mange ml kogt vand skal flasken da være i for at vandet i flasken kan blive varmet op til min. 37 grader?
Jeg har en flaske med koldt vand som skal opvarmes. Jeg vil opvarme den ved at stille den ned i en kande med kogt vand. Hvor meget vand/rumfang skal jeg bruge for at kunne opvarme den til min. 37 grader?
Så du har en 260mL beholder med vand i. Den placeres i et bad med X mL vand ved 100 grader. Hvad skal X være for at de 260 mL bliver varmet op til 37 grader (eller derover...). Er det korrekt forstået?
Du har brug for at vide hvad start-temperaturen er af de 260 mL også (og af de X mL før det koges....).
Jeg glemte at fortælle at det skal være en varmeisoleret beholder/kande som flasken bliver sænket ned.
Jeg kan ikke komme ind på det link du har skrevet.. Når jeg googler "beregn fællestemperatur" finder jeg forskellige sider med formler og jeg er itvivl om hvilken en jeg skal bruge. Hvilken formel vil være den helt rigtige at bruge til denne type udregning?
For det første: Du skal ikke selv lægge svar, men blot kommentarer. Og nu til sagen:
Du får den sidste information om at kanden er varmeisoleret fordi det er dit hint til at regne simpel termodynamik på tingene. Der er ikke varmeafgivelse til det fri - dvs. at den afgivne energi fra det kogende vand bliver optaget i det koldere vand. Bedre kendt som:
Q_afg = Q_modt
Begge kan udtrykkes ved varmekapacitet (c_P = 4200 J/kg K) gange densitet (rho = 1000 kg/m3) gange temperaturforskellen (delta_T) gange volumen (V). Det betyder:
Nej, jeg antager en beholder med 100 grader varmt vand, som køles, når flasken med 12 grader vand dumpes i - de når så en fælles temperatur 37 grader.
I øvrigt skriver du selv fuldstændig det samme længere oppe: "Så du har en 260mL beholder med vand i. Den placeres i et bad med X mL vand ved 100 grader". Så skal de jo ikke først varmes op - det er næppe en del af den termodynamiske opgave.
Jeg er helt på udbane her, men: Har det ikke også betydning hvilken flaske de 260ml er i? Bruger den ikke noget af varmen fra det omgivende kogende vand?
For mig er der noget uklart: Hvilken starttemp. har de 260 ml vand i flasken (er det12 gr.) ? Er det en flaske af glas, og hvad er dens masse og varmefylde ?
vejmand og richardjensen: Selvfølgelig har det betydning, hvis flasken absorberer noget af energien. Så enten er det antaget ubetydelig i opgaven (ved vi ikke) eller også skal det bare med på Q_modt siden.
De 12 grader starttemperatur er også et (realistisk) estimat, selvom grundvand regnes 8 grader.
Skal det forstås sådan at man kan henholdsvis gætte og antage efter forgodtbefindende ? #18 du skriver, at det selvfølgelig har betydning HVIS flasken absorberer ?NOGET? af energien,- kan man undgå det ? Det forlyder jo også, at man i folkeskolen kan afklare en del ved at diskutere med sidemanden.
Haha, richardjensen. Det lyder ikke til at du har erfaring med sådan typer opgaver på gymnasie/HTX/universitet.
HVIS det blot er en opgave til at lære elever/studerende om teori, kan det jo tænkes, at man ser bort fra det bidrag flasken giver. Det er meget almindeligt at antage diverse ting for at simplificere virkeligheden.
Men igen; opgaven er meget uskarpt formuleret, så vi ved ikke, om det er en opgave eller noget der har relation til virkeligheden. I mangel på en varmekapacitet og densitet for plast, antog jeg bare at det var neglicibelt!
Mange tak for svar Aliaz. Flasken er lavet af plast, vil der i det tilfælde være ændringer til formlen? Det er ikke en opgave jeg har fået tildelt, men et virkeligt spørgsmål. Jeg er igang med et lille projekt :)
Ja, at flasken også modtager noget af den afgivne energi, tilføjer et led på Q_modt-siden af formlen. Samme princip gælder:
c_p * rho * (T_start - T_slut) * V
Eller alternativt, hvis du ikke kender densiteten, men kun massen (m) for plasten:
c_p * m * (T_start - T_slut)
Du skal dog stadig på jagt efter den specifikke varmekapacitet (c_p) for plast. Held og lykke!
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.