Hej Jacob, jeg har ikke længere hverken routeren eller serveren. Men jeg har en anden router og en anden server. Og uagtet routermærke/-model og server, så er det stadig samme udfordring - nemlig at sikre adgang til serveren udefra, dvs. fra internettet, dvs. når man ikke er på det lokale netværk i huset.
Se, "tricket" er at lave, hvad der kaldes "port forwarding", der betyder, at du laver et "hul" igennem din router, så man kan få adgang til serveren. De programmer, som kører på serveren, er konfigureret til at svare på bestemte porte. Derfor skal du åbne for disse portnumre. Som standard kan man f.eks. få adgang til serveren FTP service via port 21 og webserveren via port 80. Da jeg havde en QNAP, mener jeg, at den var sat op til at vise administrationsinterfacet på port 8080. Ergo var det vigtigt for mig at åbne for port 8080 i routeren, så jeg kunne sidde f.eks. på mit arbejde eller i min bil og via en computer, telefon, ipad eller lignende og få adgang til serveren.
Så det, som du har brug for nu, er at finde ud af, hvordan åbner laver port forwarding på din router. Jeg kan ikke længere huske skærmbillederne på den der linksys router, men princippet er ens på alle routere.
Du skal ramme din router. Det gør jeg på
http://192.168.1.1. Her logger jeg ind på routeren. Og du skal nu finde det sted i routeren admin interface, hvor du kan lave port forwarding. Når du har fundet stedet, skal du angive tre parametre:
IP adressen til serveren, dvs. på det lokale netværk
Fra portnummer
Til portnummer
Hvis du har konfigureret din server til at bo på f.eks. 192.168.1.25 på dit lokale netværk, og du ønsker at lave hul igennem til FTP servicen, skal du angive 192.168.1.25 som IP adresse samt 21 i hhv. Fra portnummer og Til portnummer. Herefter gemmer du, og nu bør der være lavet hul i din router.
Du skal nu finde ud af, hvad din eksterne IP adresse er. Der er masser af gratis services på nettet til det, f.eks.
http://www.ip-adressen.dk. Når du har den eksterne IP adresse, kan du indtaste denne i en browser, og nu skulle du gerne ramme din server.
Jeg har lige prøvet at gøre det. Jeg har ipadressen 93.160.98.177, og hvis du indtaster den i din browser, vil du ramme min server :-)
Nu kommer der så et problem, for hvis du har en såkaldt dynamisk IP adresse, så vil din IP adresse skifte fra tid til anden. Dette er jo temmelig usmart, for bedst som du har gemt din eksterne IP adresse på alle dine dimser, så skifter den, og pludselig kan du ikke få adgang til din server, uden at du finder ud af, hvad din nye IP adresse der. Det er ret irriterende.
Løsningen er enten at:
1) Bestille en fast IP adresse hos din udbyder, f.eks. TDC. Hvis du gør det, vil IP adresse aldrig skifte.
2) Lave en konto hos en såkaldt DYNDNS service. Der findes masser af disse services på nettet. Bare google.... Her opretter du en konto og angiver din eksterne IP adresse. Herefter vælger du fra en liste, hvad dit domænenavn skal være, og herefter sørger servicen for, at du altid kan bruge det selvvalgte domænenavn, OGSÅ selvom din ipadresse ændres over tid.
Jeg har i dag en synologyserver, og som kunde hos synology kan man bruges deres DYNDNS service. Synology kræver, at serveren skal have domænenavnet "synology.me". Og jeg har selv valgt navnet "version1". Ergo bor min server på adressen version1.synology.me.
Hvis du vælger løsning 2 med en DYNDNS service, skal du angive i din server, at du bruger en DYNDNS service. Jeg kan ikke huske, hvordan dette skærmbillede ser ud på en QNAP server, men det bør du lige tjekke. Jeg mener, at QNAP giver dig mulighed for at vælge blandt nogle udvalgte DYNDNS providers...
Hmmm.... gav ovenstående mening...?! Jeg kan huske, at jeg var ret forvirret den gang. Men når man først har set det fungere, undrer man sig over, at man en gang ikke har kunnet finde ud af det. Det er super nemt! Men sådan er det jo altid med de ting, som man ved ;-)
Pøj pøj med det!