Fra openSUSEguiden der skriver det skal være det rigtige netkort og at de tit kan volde problemer
Appendiks D: Trådløst netkort
Trådløse netkort kan ofte volde problemer - en del er slet ikke understøttet af GNU/Linux fordi producenterne ikke samarbejder med kerneudviklerne og andre kræver ufri firmware før de virker. Derfor er det en god ide at lave noget research inden man investerer i trådløse kort.
D.1 Netkortet virker
Er du heldig er dit netkort understøttet direkte og kan konfigureres med NetworkManager. Det er et værktøj til at håndtere netværksforbindelser - særligt på bærbare computere som ofte skifter mellem forskellige trådløse netværk er dette et nyttigt redskab. NetworkManager findes som et ikon i satusområdet.
Klik på ikonet -> Ny tilslutning -> Vælg netkort (kablet/trådløst) -> Vælg dit access point eller tilføj det manuelt
D.2 Netkortet virker ikke
D.2.1 Find ud af hvilket chipset der sidder på kortet
Hvis uheldet er ude, er første skridt at finde ud af hvilket chipset der sidder på kortet, det er nemlig chipsettet der er det afgørende og ikke det producentnavn der står på kortet, i virkeligheden findes der kun et fhv. begrænset antal chipsets. Her er en oversigt over de forskellige chipsets og driverne dertil:
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_Open_Source_Wireless_Drivers.Kør en af følgende kommandoer afhængigt af om du har hhv. pci-/pcmcia-/onboard- eller usb-kort:
lspci
eller;
lsusb
Find dit kort og chipset i den liste over enheder som fremvises når kommandoen køres (f.eks. ipw2200, bcm4306, PrismGT, Atheros) . Næste skridt afhænger af hvilket chipset der sidder på dit kort.
Lsusb giver ikke så meget information som lspci, hvis du har et usb-netkort vil du få vist et unikt hardware ID der f.eks. kan se sådan her ud: 046d:c01b. Søg på hardware ID'et på Google eller en anden internetsøgemaskine.
D.2.2 Hvor finder man driver og/eller firmware?
Når du har fundet ud af hvilket chipset der sidder på dit kort er næste skridt at kontrollere at den nødvendige driver og evt. firmware er til stede.
Intels ipw2100/2200 er nok de mest udbredte kort. Der er driver installeret som standard - men der kræves desuden firmware, den fås ved at installere pakken ipw-firmware som findes på softwarekilden "Non-oss" eller DVD, den ligger her da den er ufri. Her findes også firmware til andre af Intels wlan chipsets iwl3945 og iwl4965.
Til Atheros-chipsettet medfølger en fri, men endnu umoden driver kaldet Ath5k. Virker den driver ikke tilfredsstillende kan man prøve at blackliste dette kernemodul, og i stedet installere Madwifi. Madwifi medfølger ikke med SUSE som standard da det indeholder et lukket kernemodul, hvorfor distribution af det er på kanten af brud på Linux-kernens licens. Du finder en softwarekilde med Madwifi
herhttp://madwifi.org/suse/. Her er en oversigt over Atheros-chips understøttet af Madwifi:
http://madwifi.org/wiki/Compatibility/Atheros.Der findes en driver i kernen til ældre Broadcom-chipset, men der kræves firmware for at virke. Denne firmware vil Broadcom ikke tillade bliver distribueret. Der findes et værktøj som downloader en Windows-driver, udtrækker firmwaren og kopierer den til rette sted automatisk. Installer pakken b43-fwcutter og kør derefter følgende script, som er inkluderet i pakken.
install_bcm43xx_firmware
Pakkerne wlan-kmp-default og madwifi indeholder drivers til mange forskellige typer kort. Du kan finde drivers til flere chipsets her:
http://software.opensuse.org/download/drivers:/wlan. Det er desuden muligt at en Linuxdriver kan downloades fra netkort-producentens hjemmeside - følg i så fald instrukserne derfra.
D.2.3 Ndiswrapper
Findes der ikke en native driver til Linux, kan man som sidste udvej forsøge at få det til at virke med Ndiswrapper, som er noget software, der gør at man kan bruge MS Windows-drivers i Linux - det er dog besværligt og kan gøre systemet ustabilt, og skal altså virkelig kun forsøges hvis der ikke er anden udvej. Se liste over understøttede kort her, fremgår kortet ikke er det stadig muligt at det vil fungere, men blot ikke er blevet rapporteret:
http://ndiswrapper.sourceforge.net/mediawiki/index.php/ListHer følger en kort guide til Ndiswrapper:
1) Installer ndiswrapper og ndiswrapper-kmp-default fra DVD/OSS-softwarekilden med din pakkemanager.
2) Find Windows-driveren til dit kort. En zip-fil er at foretrække, da man skal finde en *.inf-fil. Kan du kun finde en *.exe kan man ofte pakke den ud med kommandolinieprogrammet cabextract således at man kan få fingre i *.inf-filen.
3) Start en kommandoprompt, 'cd' til mappen hvor *.inf ligger => skriv kommandoen:
ndiswrapper -i navnpåfil.inf
4) Denne kommando viser om driveren er blevet installeret.
ndiswrapper -l
5) Kør følgende kommando for at linke driveren til wlan0-interfacet.
ndiswrapper -m
6) Denne kommando indlæser ndiswrapper kernemodulet.
modprobe ndiswrapper
7) Kør denne kommando for at kontrollere at alt ser ud til at fungere.
dmesg
8) Kortet bør nu kunne konfigureres med YaST og/eller NetworkManager
9) For at få ndiswrapper til at starte automatisk under boot gøres følgende, alternativt skal punkt 6 gentages hver gang kortet skal benyttes:
Start YaST => System =>Rediger /etc/sysconfig. Her går man til System => Kernel => MODULES_LOADED_ON_BOOT => indtast: ndiswrapper og klik på afslut.