Kan i nævne mig alle krypteringer der findes (altså nu mener jeg de populære af dem) Jeg kender kun disse 4 MD4, MD5, SHA-7 og Base64.. er der flere? Vær venlig at skriv så mange som muligt!
Ingen af dem er krypteringer. MD4, MD5 og SHA-1 (der er ikke noget der hedder SHA-7) er alle hashing-funktioner, mens Base64 er en encoding - dvs. det er samme data, blot udtrykt på en bestemt måde.
Krypteringer er ting som Blowfish, DES (og den meget nært beslægtede Triple DES), AES, etc. En kryptering er en algoritme hvorfra man kan kryptere noget, som så ikek kan dekrypteres uden at kende den nøgle der blev brugt. Hashing er altid en-vejs, mens encoding ikke kræver nogen nøgle.
Sagt på anden måde - hvad er det du reelt vil kende algortimer til?
Det er da umuligt sådan ved bare at kigge på en kryptering, at vide hvilken algoritme der er brugt. (Hvis det var muligt, så var den godt nok ikke meget værd!!)
De nævnte algoritmer (kald du det bare encoding eller hashing) er avancerede matematiske modeller, som det er umuligt at reetablere uden meget kraftige computere.
Det er dog tankevækkende at alle de strings du skriver; både ukrypterede og krypterede strings begynder med "a". Det tyder på at det er en eller anden amatør kodning, og ikke en regulær kryptering.
Desuden kan den krypterede text ALDRIG være kortere end den originale plaintext, så der er helt klart noget galt med dine eksempler. I 'rigtig' kryptering, som f.eks. 3DES eller RC5 som sjh nævner, er det ikke usædvanligt at den krypterede text fylder det dobbelte eller mere af den originale plaintext.
ajamamq (ukrypteret) kan aldrig blive til abici (krypteret). -Der mangler simpelthen nogle Bytes! -Men du byttede måske om på krypteret og ukrypteret?
Det kan godt være at jeg byttede om der, jeg er ikke helt sikker på det..
Men det er sådan når jeg connecter til den så spørger den om det første (ablmfk) og så på en eller anden måde fra siden eller klienten får den svaret "abfmchfb" tilbage, og jeg kan ikke rigtig løse hvordan.. kan det være andet end kryptering/encodning eller alt det der?
Så har du samtidigt blandet komprimering ind i billedet (hvilket er ENDNU en mulighed). Kryptering alene vil altid resultere i et resultat der er mindst lige så langt som inputtet.
gammelhat >> Kryptering og komprimering er to forskellige ting.
Dit numsehul (for nu at sige det pænt) er en uadskillelig del af dig - men jeg går udfra, vi godt kan blive enige om, du ikke er et 'numsehul' af den grund? =)
ja, kryptering og komprimering er to forskellige ting, men derfor kan de vel godt kombineres til en fælles algoritme. Jeg har bl.a. skjult i algoritmen hvor mange gange tegnet efter tallet skal gentages
Enig med riversen! En kryptering er _altid_ reversibel - hvilket betyder, at du kan finde den oprindelige streng udfra den krypterede og en nøgle. Det kan man ikke med en hash. Til gengæld har min omgangskreds flere gange påpeget, man kan blive lettere kryptisk af 'hashing' ... men det er en helt anden snak :D
gammelhat >> Jamen, så er det heller ikke en kryptering, men en kombination af kryptering og komprimering :)
olebole: hvis hashing var kryptering, så havde man vist også fundet verdens bedste komprimering... tænkt bare hvor stor en tekst man kan køre gennem md5 og så få det output man nu får, og så køre den tilbage igen.
ja, men ser du.. det er muligt at dekryptere den eller noget i retningen for at komme ind.. det er jeg sikker på. for det er der nogle der har gjort før.
Nej, det ser jeg ikke. Det du viser os behøver ikke have en mere med kryptering at gøre end en fynbo har at gøre med kænguruer. Det kan være et opslag i en tabel med faste tekster.
Der bliver ellers kørt godt rundt i begreberne her...
Skal vi lige starte med at sætte to begreber på plads. Der er noget som hedder ”kryptering”, og der er noget som hedder en ”envejs-hash” (elletr blot ”hash”). Pudsigt nok bliver de ofte forvekslet med hinanden selvom der er tale om to forskellige begreber og med forskellige formål:
Kryptering – kan dekrypteres. Envejs-hash – kan ikke dekrypteres. Man kan kun finde værdien før via brute-force, og selv da er der ingen garanti for at man har tid nok til at vente på at computeren bliver færdig eller at det er det rigtige resultat man har fundet bagefter.
De nævnte MD4, MD5 og SHA-1 er envejs-hash algoritmer. Listen er ikke udtømt med dem.
Og...
De nævnte DSA, AES, ESP, RC4, RC5, RSA, 3DES, SSL v3/TLS, Blowfish er krypterings algoritmer. Listen er ikke udtømt med dem.
Der er ikke nogen logisk lov som siger at en krypteret værdi altid er længere end den oprindelige værdi. Dette er dog gældende for alle de nævnte krypterings algoritmer.
Eksemplerne listet i 20/10-2007 15:42:01 er helt klart ikke resultatet af en af de nævnte krypterings-algoritmer, og jeg vil give tjacob ret i så meget som at den ser hjemmelavet ud. Hvis dette er tilfældet så kan vi sidde og gætte nok så meget på hvilken officiel algoritme det er.
Men selv hvis vi viste at 20/10-2007 15:42:01 var resultatet af en rigtig krypterings algoritme, og vi endda havde fået at vide hvilken en det var, så var vi ikke kommer løsningen meget nærmere af den grund.
Uden et kodeord kan vi nemlig ikke bruge den viden til at dekryptere beskeden med.
Så kunne vi jo selvfølgelig begynde at gætte på kodeord, men den nævnte krypterings algoritmer har alle sammen nøgle-længder som ligger langt ud over hvad min tålmodighed strækker til.
nielle - tak for et svar der fik vendt op og ned på det hele.. nu forstår jeg det hele igen.. tak :-)
men som erikjacobsen siger så kunne det jo godt være en masse tabeller.. så erik, foreslår du så at jeg skal gemme alle dem jeg kan få og så bruge dem til at "komme ind" ?
deix >> jeg kan ikke rigtig få øje på det, der blev vendt op og ned på ... tværtimod! For mig at se, var nielles kommentar blot en anelse uddybet sammenfatning af resten - og det absolut ikke sagt for at nedgøre eller diminuere nielle eller hans indlæg :)
* SSL & TLS er ikke krypterings algoritmer men protokoller som kan bruge flere forskellige krypterings og hash algoritmer (hvoraf de fleste er nævnt her)
* der er ikke nogen principiel grund til at en krypterings algoritme ikke kan komme ud med kortere data (det er åbenlyst at p.g.a. reversibiliteten kan den ikke komme ud med kortere data for alle input)
men alle krypterings algoritmer jeg kan huske leverer dog data i samme længde (dog evt. padded til multipla af N bytes)
* både 3DES og RC5 leverer også data i samme længde (ofte padded til multipla af 8)
hvis de fylder meget mere er det fordi resultatet er base64 encoded eller hexificeret
* det er ikke en egenskab ved hashing at man kun kan finde collisions ved brute force - det er en egenskab ved en god hashing algoritme
jeg har fået fortalt, at i Caesars tid (mener jeg), da barberede man håret af slaverne, skrev en besked på skalden og lod håret gro ud igen for derefter at sende dem afsted og så håbede man på de nåede helskindede frem til modtageren. Men en noget langsommelig affære må man sige.
er en almindelig substitutionskode, hvor man blot udskifter hvert bogstav med det som ligger tre pladser længere henne i alfabetet.
Når fizz snakker om en køkkenrulle, drejer det sig nok om en anden kode fra samme tid. Den blev brugt til at sende beskeder rundt mellem de forskellige romerske legioner:
Man rullede en lang strimmel papir (eller hvad de nu brugte den gang) rundt om en stav sådan at den dækkede hele staven i dens længde i en spiral. Derefter skrev man sin besked, ukrypteret, i stavens længderetning, dvs. vinkelret på strimlen. Derefter rullede man strimlen af igen og sendte den til den der skulle have beskeden. Vedkommende havde selv en stav med samme diameter, hvor han kunne rulle strimlen på og derved læse beskeden. Uden ar have en stav med eksakt samme diameter var det naturligvis svært at "dekryptere" beskeden.
Den med at barbere hovedet på en tjener/slave er så vidt jeg ved af græsk oprindelse og handlede mere om en engangsbesked.
- og brugen af komiske ruller må så være forgængeren for undergrunds tegneserien ... eller(?) =)
Synes godt om
Ny brugerNybegynder
Din løsning...
Tilladte BB-code-tags: [b]fed[/b] [i]kursiv[/i] [u]understreget[/u] Web- og emailadresser omdannes automatisk til links. Der sættes "nofollow" på alle links.